Jong in Actie

Jong in Actie betrekt jongeren (15-25 jaar) bij diaconaat. De ontmoeting met de medemens staat centraal. Jong in Actie is een initiatief van Jong Protestant en van Kerk in Actie.

Jongeren bezoeken samen met hun jeugdleider en een diaken een diaconaal project van Kerk in Actie of van een andere organisatie in de buurt van je eigen gemeente. Daarbij zorgen Jong Protestant en Kerk in Actie voor een inhoudelijk programma.

Hoe werkt Jong in Actie?

In een serie van drie bijeenkomsten worden de jongeren geactiveerd om in actie te komen. Je start met de voorbereiding op het bezoek. Je kunt hierbij gebruik maken van een basis voorbeeldprogramma. Na je bezoek aan het project ga je met je groep aan de slag met een verwerkingsprogramma.

1. In de eerste bijeenkomst maken de jongeren kennis met het thema, bijvoorbeeld vluchtelingen of armoede. Ook ga je tijdens deze bijeenkomst in op wat ze zelf weten, denken en kunnen.

2. De tweede bijeenkomst is echt de praktijk. De jongeren gaan bijvoorbeeld naar een asielzoekerscentrum of naar een voedselbank en ontmoeten daar zowel de mensen die gebruik maken van deze voorziening als de vrijwilligers die daar actief zijn.

3. Tijdens de derde bijeenkomst kijken de jongeren terug op de twee eerdere bijeenkomsten. Klopte het beeld van de jongeren over het thema en de mensen die ze tijdens de tweede bijeenkomst hebben ontmoet? Daarna kijken de jongeren vooruit. Hoe kan je zelf in actie komen en wat heb je daarvoor nodig? De jongeren worden uitgedaagd om zelf (samen met de eigen diaconie) een eigen diaconaal project op te pakken.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het na de drie bijeenkomsten stopt. Durft de jeugdgroep de uitdaging aan en komen ze echt in actie? Gaan ze hun een eigen diaconaal project opstarten?

Gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen, de eigen diaconie kan ze op weg helpen!

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?
Jongeren zeggen over dit diaconale programma:

• “Het heeft me echt ontzettend geraakt.”
  • “Dit is waar het om gaat!”
  • “Ik had niet gedacht dat deze mensen zo aardig zouden zijn.”
  • “Ik wil hier iets mee doen!”

Is er een organisatie in je eigen buurt of netwerk waar je met je groep graag naartoe wilt? Dan helpen we je graag met een telefonisch startgesprek waarin we samen een plan van aanpak verkennen.

Ja dit lijkt me leuk, ik wil graag meer informatie!
Voor meer informatie over de mogelijkheden, vul het aanmeldformulier hieronder in of bel naar Jong Protestant: 030 - 880 1880.