Jong in Actie

Wil jij met jouw jeugdgroep in actie komen? Willen jullie je verdiepen in een thema als ‘armoede’ of ‘vluchtelingen’ en staan jullie er voor open verschillende mensen te ontmoeten? Doe dan mee met Jong in Actie!

Jongeren (15-25 jaar) bezoeken samen met hun jeugdleider en een diaken een diaconaal project van Kerk in Actie of van een andere organisatie in de buurt van hun eigen gemeente. De ontmoeting met de medemens staat hierbij centraal. Jong Protestant en Kerk in Actie zorgen voor een kant-en-klaar inhoudelijk programma.

Hoe werkt Jong in Actie?

In een serie van drie bijeenkomsten worden de jongeren geactiveerd om in actie te komen voor hun medemens. De opbouw van het programma is als volgt:

1. In de eerste bijeenkomst maken de jongeren kennis met het gekozen thema, bijvoorbeeld ‘vluchtelingen’ of ‘armoede’. Ook gaan ze tijdens deze bijeenkomst in op wat ze zelf weten, denken en kunnen. Daarnaast bereiden ze de exposure voor: het bezoek aan het diaconale project.
  2. Tijdens de tweede bijeenkomst bezoeken de jongeren een voedselbank, asielzoekerscentrum of een ander lokaal diaconaal project en ontmoeten daar zowel de mensen die gebruik maken van deze voorziening als de vrijwilligers die daar actief zijn.
  3. In de derde bijeenkomst kijken de jongeren terug op de twee eerdere bijeenkomsten. Klopte het beeld van de jongeren over het thema en de mensen die ze tijdens de exposure hebben ontmoet? Daarna kijken de jongeren vooruit. Hoe kunnen ze zelf in actie komen en wat is daarvoor nodig? De jongeren worden uitgedaagd om zelf (samen met de eigen diaconie) een eigen diaconaal project op te pakken.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Jong in Actie na de drie bijeenkomsten stopt. Durft de jeugdgroep de uitdaging aan en komen ze als jongeren echt in actie? Gaan ze hun een eigen diaconale project opstarten?

Gelukkig hoeven ze dit niet alleen te doen, want de eigen diaconie kan ze op weg helpen!

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Jongeren zeggen over dit diaconale programma:

• “Het heeft me echt ontzettend geraakt.”
  • “Dit is waar het om gaat!”
  • “Ik had niet gedacht dat deze mensen zo aardig zouden zijn.”
  • “Ik wil hier iets mee doen!”

Bekijk de video waarin jongeren vertellen hoe ze Jong in Actie ervaren hebben.

Is er een organisatie in je eigen buurt of netwerk waar je met je groep graag naartoe wilt? Dan helpen we je graag met een telefonisch startgesprek waarin we samen een plan van aanpak maken.

Ja dit lijkt me leuk, ik wil het pakket aanvragen!

Voor meer informatie over de mogelijkheden, vul het aanmeldformulier hieronder in of bel naar Jong Protestant: 030 - 880 1880.