Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

KerstChallenge 2021 'Geef licht'

Een groep mensen zit samen rondom een kaarsje. En dan opeens gaat het licht uit. Iemand roept in het donker: “Nee!” Kerst moest een mooi feest zijn toch? Met gezelligheid in de stal en mensen die elkaar het beste wensen? Met licht, cadeautjes en warme chocolademelk. Ook dit jaar kun je meedoen met de KerstChallenge. Er zijn drie varianten, voor verschillende leeftijdsgroepen.

De KerstChallenge gaat dit jaar over de 'achterkant' van het verhaal. Net als je denkt: wat een mooi geboortefeest… dan begint de ellende. De boze koning Herodes gaat op jacht naar zijn pasgeboren concurrent. Hij wil alle kinderen in Betlehem tot twee jaar doden. De wijzen gaan via een andere weg terug en ook Jozef krijgt een waarschuwing om te vluchten. De pasgeboren Jezus wordt een vluchteling.

In de KerstChallenge 2021 speel je de vlucht van Jezus naar Egypte na. Dit bijbelverhaal is gekoppeld aan vier verhalen van vluchtelingkinderen uit deze tijd. Deze vier kinderen zitten op Lesbos omdat ze ook moesten vluchten voor oorlog en geweld. In de KerstChallenge gaan jullie licht brengen in het duister!

De KerstChallenge is dit jaar gekoppeld aan de sponsoractie van Kerk in Actie voor de vluchtelingenkinderen op Lesbos. De sponsoractie is een onderdeel van het de KerstChallenge. Hoe? Dat houden we nog even geheim. 

Drie varianten van de KerstChallenge 2021

Er zijn drie manieren om de KerstChallenge te spelen:

  • KerstChallenge Kids (8-12): dit is een korte tocht voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dit spel is een logisch vervolg op Sirkelslag Kids, maar het kan ook gespeeld worden zonder dat je kindergroep Sirkelslag KIDS heeft gespeeld. 
  • KerstChallenge (12+): deze tocht lijkt op de eerder georganiseerde KerstChallenges. Het verschil met eerdere edities van de KerstChallenge is dat deze toch buiten plaatsvindt en de gekoppelde puzzels gevarieerder zijn qua opzet (dus niet alleen puzzels maar ook andere (creatieve) opdrachten. Je speelt de KerstChallenge op een avond in december. Het spel is primair opgezet voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Maar iedereen is welkom om mee te doen dus je kunt het spel ook met de hele gemeente doen of missionair inzetten.
  • KerstChallenge+ (met tentenkamp 12-16 jaar). Samen met Kerk in Actie is het mogelijk om een tentenkamp op te zetten waar de tieners een nacht doorbrengen. Tijdens deze nacht speel je tussen 00:00 en 02:00 uur de KerstChallenge+. Het spel is gelijk aan de KerstChallenge 12+ maar deze wordt gespeeld vanuit het tentenkamp. Aan deze variant van de KerstChallenge is een sponsoractie gekoppeld. Jongeren komen in actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Met elkaar bivakkeren ze een nacht lang in tenten, in of buiten de kerk. Lees meer over het tentenkamp van Kerk in Actie

Alledrie de tochten vinden buiten plaats en kunnen gelijktijdig plaatsvinden maar dat hoeft niet. Het eindpunt is per tocht een gezamenlijk punt. 

Doelgroep

Voor iedereen, ongeacht je achtergrond. Kerkelijk of niet, iedereen kan meedoen. Het spel is geschikt voor kerken, clubs, groepen, scholen, buurten, verenigingen, bedrijven of andere groepen die het leuk vinden. 

Wanneer

Op een eigen gekozen moment tussen begin december en Kerst.

Groepsgrootte

Minimaal 4 deelnemers, geen maximum. Maar gezien de zaken die georganiseerd moeten worden is het leuk om de KerstChallenge met zoveel mogelijk mensen te spelen. Wellicht is het ook leuk om andere gemeenteleden uit te nodigen of andere mensen in de wijk/buurt.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de KerstChallenge.

Wanneer krijg je je materiaal?

Begin december ontvang je het materiaal digitaal (per e-mail)

Voorbereidingstijd

De indicatie voor de voorbereidingtijd van één KerstChallenge is ongeveer..... uur. De werkelijke tijd is afhankelijk van hoe groot je de KerstChallenge wilt opzetten en of je kiest voor één of meerdere varianten. 

Benodigheden

Voor de KerstChallenge Kids en de KerstChallenge 12+ heb je een aantal benodigdheden nodig zoals:

- de digitale handleiding
- de digitale bestanden (zelf uitprinten)
- een pop
- lampjes/lichtjes
(een complete beschrijving van kleine benodigdheden staat in de handleiding)

Daarnaast heb je in totaal 8 locaties nodig (4 locaties waar je de spellen kunt laten spelen en 4 locaties daar in de buurt voor het laten zien van een filmpje). Dit kunnen dus locaties bij gemeenteleden thuis zijn bijvoorbeeld. Speel je de KerstChallenge KIDS en de KerstChallenge 12+ gelijktijdig dan kun je gebruik maken van de zelfde locaties. 

Voor de KerstChallenge + heb je naast bovengenoemde benodigheden ook een tent nodig bij de sponsoractie van Kerk in Actie. De tent kun je gratis huren (de dag en logistieke zaken met betrekking tot levering vinden in overleg plaats). 

Coronamaatregelen

Deze KerstChallenge vindt grotendeels buiten plaats. Mochten de coronamaatregelen worden aangescherpt dan is de KerstChallenge zonder grote aanpassingen gewoon te spelen. 

Aanmelden
Je kunt je aanmelden met het onderstaande aanmeldformulier.


Meer info over het doel van de actie: Kerkinactie.nl/kerst.