Ideeën voor de kindernevendienst

Tijdens een kerkdienst voor iedereen bieden veel gemeenten kindernevendienst aan. Er zijn veel verschillende methoden met allemaal andere accenten. JOP, Jong Protestant biedt overzicht en helpt je een keuze te maken voor iets dat bij jouw gemeente past.

Op deze pagina vind je de diverse methoden op een rij. Een handig overzicht is het document ‘Keuzehulpmiddel’. Hiermee kun je de verschillende kindernevendienstmethoden eenvoudig met elkaar vergelijken.

Voor elke methode vind je hieronder een document met specifieke informatie over de uitgangspunten, de opzet en bijzonderheden. Tenzij anders vermeld zijn de methoden voor kinderen van 4-12 jaar:

Programma's en werkvormen

Soms heb je behoefte aan net iets meer suggesties of inspiratie dan dat de door jou gebruikte methode aanbiedt. JOP biedt online eigentijdse en afwisselende programma’s, werkvormen en methoden aan voor het jeugdwerk in jouw gemeente. Deze zijn ook heel geschikt voor gebruik binnen de kindernevendienst. Je kunt er allerlei programma’s vinden met actieve en creatieve werkvormen. De onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers: bijbelverhalen, allerlei ‘basics’ van het christelijk geloof en thema’s die in de leefwereld van kinderen en jongeren of in de actualiteit spelen. De programma’s richten zich op groepen met kinderen en jongeren van vier tot achttien jaar. Ook zijn er programma’s voor groepen waarbinnen (grote) leeftijdsverschillen zijn en waar verschillende generaties elkaar ontmoeten. Ga naar programma's en werkvormen >

Samenleesbijbel

De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met 500 pagina's met extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar: weetjes, kaarten, spelletjes, gespreksvragen en liedjes. Er is ook een Samenleesbijbel speciaal voor groepen (school en kerk): de Samenleesbijbel 100 stappen. Lees meer over de Samenleesbijbel >

Andere websites met bruikbaar materiaal zijn:

• Bijbelverhalenverwerkingen van Juf Rolanda. Verzameling internetadressen met verwerkingsmateriaal voor godsdienstlessen.
  • Bonnefooi - Vanaf december 2019 verschijnen geen nieuwe afleveringen meer. Bestaande tijdschriftafleveringen en de website blijven bruikbaar.
  • Creatief Kinderwerk - Honderden creatieve ideeën van Matthijs Vlaardingerbroek voor kindermoment of kindernevendienst (groepslidmaatschap of individueel lidmaatschap vereist)
  • Doe Maar - Onderwijsmethode voor kerken die kinderen wil leren leven met Jezus Christus
  • Geloven is leuk - Website met christelijke verhalen, knutsels, gedichten, kleurplaten
  • De Schatkoffer - Geïllustreerde Bijbelverhalen die je met een speciale vertelkast kunt voorlezen
  • Lespakket De Goede Bakker - Lespakket geschikt voor evangelisatie en missionaire doeleinden.
  • Kindernevendienst weblog - Weblog met veel ideeën rond kindernevendienst
  • Michanederland.nl/michakids Materiaal voor 5 bijeenkomsten over gerechtigheid voor kinderen van 4 - 13 jaar.
  • Vieren in de kerk - Creatieve programma's voor vieringen in de kerk en musicals.

Via social media kan je ook inspirerende ideeën vinden die bruikbaar zijn bij het voorbereiden van een kindernevendienst. Je hebt wel een inlog nodig per online platform. Bijvoorbeeld Facebook, met de besloten Groep Jeugdwerkleiding Protestantse Kerk en via Youtube en Spotify vind je veel muziek. Pinterest is ook een rijke bron met suggesties voor verwerkingen.

JOP schrijft regelmatig over de kindernevendienst, bijvoorbeeld wat je in de zomervakantie kan doen. Zoek naar artikelen over kindernevendienst op de JOP-site.

Andere manieren van vieren met kinderen

Het kan zijn dat je met je gemeente of kinderwerk inmiddels in heel ander vaarwater zit en het vaste concept van een kindernevendienstmethode niet meer past bij jullie gemeente. Ook dan inspireren we je graag. Kijk bijvoorbeeld eens op: kliederkerk.nl of kerkopschoot.nl hoe het ook kan. Of maak eens kennis met Kiem (Kinderen in elke maat), een initiatief vanuit de Fonteinkerk in Amersfoort. Die aanpak geeft kinderen de kans om het geloof op verschillende manieren te ervaren én verbindt de generaties in de gemeente met elkaar.
Een bijzondere manier om bijbelverhalen te vertellen is Godly play, een combinatie van taal en spel. Alle zintuigen doen mee. Om Godly Play goed te kunnen toepassen, is het volgen van een training noodzakelijk. Op de website staat meer informatie en vind je plaatsen waar je een cursus kunt volgen.

Trainingen

Ook kun je via JOP trainingen volgen over vieren met kinderen. Voor kindernevendienstleiding zijn met name de volgende trainingen interessant:

Deel jouw eigen vuur

Het verlangen van JOP is dat elk kind en iedere jongere zich geliefd weet door God. Samen met vrijwilligers en professionals geven we daar in het jeugdwerk vorm en betekenis aan. Vanuit die passie zetten wij ons in. Daarnaast heeft elk mens natuurlijk ook zijn eigen verhaal. Een persoonlijk vuur dat het verdient om gedeeld te worden. We willen je aanmoedigen om jouw eigen vuur te delen. Jouw inbreng doet ertoe, met jouw persoonlijke ervaringen mag je kinderen voorleven en inspireren. Kijk vooral naar wat in jullie situatie passend is en wat de kinderen in jouw gemeente nodig hebben.

Heb je vragen of opmerkingen of wil je gewoon even sparren? Neem gerust contact op met JOP, Jong Protestant jongprotestant@protestantsekerk.nl.