PaasChallenge 2021 - De Weg door Jeruzalem

Stel je voor dat je in een tijdmachine kan stappen, terug naar het jaar 30 van onze jaartelling. Opeens loop je door de straten van Jeruzalem op zoek naar geheime aanwijzingen. Overal kom je QR-codes tegen en ga je het gesprek aan met virtuele gesprekspartners uit de tijd van Jezus. Je zit middenin het verhaal van Pasen.

Coronaproof

De PaasChallenge van 2021 is een coronaproof QR-codespel waarbij deelnemers in groepjes van twee personen (of meerdere personen mits uit één huishouden) mee kunnen doen. Even weg van je beeldscherm, Pasen beleven op een fysieke en uitdagende manier.

Voor wie?

De PaasChallenge 2021 is geschikt voor iedereen, alle leeftijden kunnen meedoen. Wel is het speciaal geschikt voor tieners in de leeftijd tussen 10 en 18 jaar. Ook mensen van buiten de kerk zijn welkom. Het spel is voor iedereen goed te spelen zonder voorkennis.

Door wie?

De PaasChallenge 2021 is gemaakt in co-creatie met de Protestantse Kerk in Delfgauw. In de kerstvakantie van 2020 liepen daar 800 deelnemers een QeRstwandeling, dat leverde veel positieve feedback op

Het spel

De PaasChallenge 2021 is een QR-codespel waarbij de deelnemer een 'tegenstander' van Jezus is. Hij weet echter niet welke rol hij heeft en moet dit aan het einde van de tocht raden. Tijdens het spel moet je proberen je rol zo goed mogelijk te spelen: waarom is de weg die Jezus gaat een probleem voor jou?

Als deelnemer worstel je met één van de vier problemen op het gebied van liefde, macht, vrijheid of spiritualiteit. Tijdens het spel ontdek je dat Jezus op al deze gebieden een andere weg gaat. En hij geeft je de mogelijkheid om te herstellen op het gebied waar je worstelt.

Met de QR-codes ontdekken de deelnemers steeds wat de opdracht is. Dit kan in de vorm van een filmpje zijn maar ook een tekst of audioboodschap. Als organisatie hoef je deze opdrachten dus niet zelf te bedenken. Je ontvangt de QR-codes om op te hangen. De opdrachten die erachter zitten zijn al gemaakt

Voorbereiding

• Voor het spel heb je een aantal huishoudens nodig die hun raam ter beschikking stellen voor het plaatsen van de QR-codes. Dit zijn ca. 10 locaties/ramen (zie onder) met steeds een afstand van een paar straten ertussen/ca 5 min lopen van elkaar.
  • De één na laatste locatie is 'Golgotha'. De organisatie moet op die locatie zorgen voor een houten kruis. Denk aan twee dikke latten of kleine balken.
  • De organisatie moet vooraf een online datumprikker inrichten met tijdsloten. De PaasChallenge wordt namelijk GEEN evenement, maar een tocht waar tweetallen los van elkaar (of personen uit één huishouden) aan deelnemen.
  • De deelnemers moeten zich inschrijven in tijdsloten van 15 minuten en zich aan deze starttijd houden.
  • De deelnemers printen zelf materiaal uit en nemen spijkers en een hamer mee.
  • De deelnemers nemen een smartphone (met QR-code scan app) en oortjes/koptelefoon mee.

Locaties

De locaties moeten op loopafstand van elkaar liggen, maar niet te dicht bij elkaar wat betreft de veiligheid in verband met de coronamaatregelen. Er mag geen opstopping komen waardoor er teveel mensen bij elkaar staan op dezelfde plek.

Tijdsduur

Het spel duurt ongeveer één uur (afhankelijk van de tijd tussen de geselecteerde locaties/ramen).

Kosten

De PaasChallenge is gratis voor deelnemers en organiserende kerken. De organisatie moet zelf een kruis regelen en de deelnemers moeten zelf wat materiaal uitprinten.

Theologische verdieping

Deze PaasChallenge is gebaseerd op het werk van de Britse theoloog Tom Wright 'Broken Signposts'. In dit boek wijst Wright erop dat ieder mens verlangt naar liefde, schoonheid, orde of spiritualiteit, maar dat deze zaken vervormd zijn en vragen om herstel. In het paasverhaal kom je deze vervormingen tegen in het karakter dat je speelt. De ontmoeting met Jezus geeft je de mogelijkheid om de weg naar heelheid in te slaan.

Aanmelden

Meld je als organisatie snel aan met onderstaande aanmeldformuiler. Je ontvangt de materialen dan uiterlijk 8 maart als download in je e-mail.