Coronaproof: samen zingen in gebarentaal

Wat doe je als samen zingen in de kerkdienst nog niet kan zoals vóór de coronatijd? Bij de Protestantse Gemeente in Dieren werkte Evelien Spaander (15) mee aan dé oplossing: zingen in gebarentaal.

“Evelien Spaander (15) is al sinds haar geboorte slechthorend’, vertelt Jantine Groenewold, jeugdwerker bij de Protestantse Gemeente in Dieren. “Wij organiseren jaarlijks in juni een theaterviering waarbij we jongeren uit onze gemeente betrekken en waar ook Evelien altijd aan mee doet. Door corona viel de traditionele theaterviering in het water, dus hebben we gekeken naar wat wél kan.”

“Ik wist dat Evelien actief was in het aanleren van gebarentaal. Ik heb haar gevraagd om het liedje ‘Ken je dit verhaal?’ in gebarentaal met een filmpje te ‘vertolken’. We hebben een eerdere viering over het verhaal van Noach ‘van stal’ gehaald, jongeren verzameld om mee te denken en de coronaproof online theaterviering was snel een feit.”

Tijdens de online viering op zondag 21 juni leerde Evelien met dit filmpje aan de ‘kijkers’ het refrein van het liedje 'Ken je dit verhaal?'. Iedereen oefende thuis naar hartelust mee. Hoe was dat voor Evelien? “Ik vond het heel leuk dat Jantine mij vroeg om dit filmpje te maken. Voor sommige stukjes tekst heb ik contact gezocht met de gebarentolk van wie ik online les krijg. Ik was er wel een paar dagen mee bezig om alle gebaren in te studeren en er een mooi filmpje van te maken. Ik kreeg veel leuke reacties van mensen uit de kerk en van familie.”

Mooie opsteker

Moeder Elise is trots op haar dochter. “Evelien is vanaf haar geboorte slechthorend. De hoorondersteuning die ze krijgt, biedt haar voldoende mogelijkheden om haar spraak te ontwikkelen. Sinds een aantal jaren neemt ze deel aan activiteiten van SH Jong, een organisatie voor én door slechthorende jongeren in Nederland. Daar kwam ze in aanraking met andere jongeren die ook slechthorend zijn, de ene heeft wel gebaren nodig, de ander niet. Zo ontdekte ze hoe communicatie met gebaren verloopt. Ze wilde het graag zelf ook leren. Daarom heeft ze zich in het begin van de coronacrisis aangemeld voor een online gebarencursus. Het maken van dit filmpje was een mooie opsteker voor haar, zo kon ze direct wat ze had geleerd, in praktijk te brengen.”

De komende tijd gaat de gemeente verder met het zingen van het refrein in gebarentaal in offline diensten. Jantine: “We hebben ontzettend veel positieve reacties gehad van gemeenteleden. Men vindt het zo bijzonder dat een tiener dit doet. De komende zomer blijven we het refrein zingen als aanvulling op het traditionele gebed; ook in de offline diensten die vanaf aanstaande zondag weer starten.”

Lees ook: 'Samen zingen in kerkdiensten onder voorwaarden weer mogelijk'.