“De jongeren zijn blij dat ze serieus worden genomen”

Een reis naar Polen organiseren, de geluidstechniek in de kerk regelen of karweitjes doen. Jongeren in Zwartsluis ontwikkelen hun talenten met het jongerenprogramma #Durfte.

Iris (17) zit over haar telefoon gebogen. “Ik denk dat we gauw moeten boeken, de tickets zijn alweer 40 euro duurder dan vorige week”, zegt ze. “Dan moeten we van iedereen een kopie van het paspoort hebben”, zegt Wieneke (27), die de avond leidt. “Wie neemt dat voor zijn rekening?” “Ik wel”, reageert Jeanine (18).

In een bovenzaaltje van de Gereformeerde Kerk Zwartsluis zijn acht jongeren deze maandagavond druk bezig met het voorbereiden van een reis naar een kindertehuis in Polen. Samen vormen zij de groep #DurfTeOrganiseren.

Serieus genomen

Zwartsluis experimenteert als eerste protestantse gemeente met #Durfte, een jongerenprogramma dat is overgewaaid vanuit de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle. Het vervangt de catechisatie, vertelt jongerenwerker Willem Klapwijk (27). Hij is enthousiast over de principes erachter: “Het gaat uit van de GTI-formule: geloof, talent en inzet. De basis is dat jongeren serieus worden genomen en onder begeleiding hun eigen talenten inzetten, als onderdeel van de kerk.”

Sinds januari komen de jongeren van #DurfteOrganiseren elke twee weken bij elkaar. Het regelen van een bezoek aan de EO-jongerendag was een van hun doelen. Kaartjes bestellen, een bus huren - alles moesten ze zelf regelen. Nu zijn ze druk met het hoofddoel: een bezoek aan een kindertehuis in Polen. Daarvoor moet van alles worden geregeld: een begroting, tickets, vervoer op locatie, het inzamelen van geld en een programma met activiteiten voor de kinderen.

Maar wat vinden die kinderen leuk? “Wat jullie zelf leuk vinden om te doen, spreekt hen waarschijnlijk ook aan”, oppert Wieneke. De ideeën vliegen over tafel: een spelletjesavond, een Poolse film met Nederlandse ondertiteling, een voetbaltoernooi. “Zullen we voor de meiden maskertjes en nagellak meenemen? Dan houden we een verwenavond!” oppert Iris.

Geloof, talent en inzet

Naast #DurfteOrganiseren zijn er nog twee groepen: #DurfteKlussen en #DurfTechnisch. De ene groep helpt mensen binnen en buiten de kerk met allerlei karweitjes. De andere groep leert de techniek in de kerk te bedienen, zoals de beamer en het geluid als de muziekgroep speelt.

De avonden beginnen met twintig tot dertig minuten bijbelstudie, of eigenlijk meer een gesprek naar aanleiding van een bijbelgedeelte. Willem: “Voor #DurfteOrganiseren hebben we de werkwijze van Nehemia bestudeerd, die de muur van Jeruzalem ging opbouwen. Hij organiseerde het zo dat iedereen meedeed en een deel van het werk uitvoerde.” Na het gesprek gaan de jongeren zelf aan de slag.

Eenrichtingsverkeer

Eigenlijk had Marliene (18) liever een #DurfteMusiceren-groep gehad. Toch vindt ze de avonden veel leuker dan catechisatie. “Er is meer interactie en je mag een andere mening hebben.” Dat vindt Tim (19) ook: “Ik vind het tof dat het om je eigen talenten gaat. Catechisatie was meer eenrichtingsverkeer, je volgt een boekje met de dominee. Hier kan ik ook zelf dingen inbrengen.”

Willem beaamt dat. “Eén van de jongeren kwam met een scrumbord, dat hoort bij een bepaalde manier van organiseren. Dus nu hebben we een ‘chef scrumbord’. Ik merk dat de jongeren blij zijn dat ze serieus worden genomen.”

Ook aan de slag met #Durfte? Kom in maart naar een #Durfte Meet-up.

Tekst: Marinde van der Breggen