Een tas vol vakantiepret voor thuisblijvende kinderen

“Kijk, een waterpistool”, roept Henry (11) enthousiast naar zijn broer Nathan. Zij kregen een vakantietas van de diaconie uit Werkendam. Een leuke verrassing net voor de zomervakantie.

Zomervakantie. Voor veel kinderen is dat groot feest: even niet naar school, leuke dingen doen en kamperen op een zonnige bestemming. Voor meer dan 400.000 kinderen in Nederland is de zomervakantie echter helemaal niet altijd leuk: zij groeien op in een gezin waar geen geld is voor een vakantie in Zuid-Frankrijk of voor dagtripjes naar de dierentuin. Diaconieën in heel Nederland deelde afgelopen zomer goed gevulde vakantietasjes uit aan kinderen die niet op vakantie gingen. Ook diakenen José, Joke en Elise uit Werkendam verrasten kinderen met een rugzak vol vakantieplezier.

Handen uit de mouwen

“Het begon met een opmerking van een nieuwe diaken in onze diaconie”, vertelt José van Elderen over hun initiatief. “Hij vond het diaken-zijn eigenlijk wat saai. ‘Kunnen we niet iets concreets doen voor mensen in onze directe omgeving’, was zijn vraag. Juist in die week las ik een bericht in Diakonia over De Vakantietas. We waren meteen enthousiast.” Het concept van De Vakantietas is eenvoudig: een diaconie bestelt bij Kerk in Actie gratis rugzakjes, vult deze met speelgoed, kortingsbonnen voor lokale uitstapjes en wat lekkers, en deelt ze uit aan kinderen uit kwetsbare gezinnen. Toch liep de diaconie van Werkendam als snel tegen een dilemma aan. José: “Wij hebben zelf geen gegevens van gezinnen in armoede. Instanties geven - terecht - niet zomaar namen aan ons door. Hoe konden we de tasjes dan uitdelen?”

Samenwerking zoeken

De diaconie ging op zoek naar een samenwerkingspartner en nam contact op met de Stichting GSW. “Deze lokale stichting staat met meer dan honderd vrijwilligers klaar voor gezinnen in Werkendam en omgeving met een laag inkomen, uitkering of schulden”, vertelt José. “De stichting helpt mensen uit de brand met bijvoorbeeld boodschappen of kleding, maar ondersteunt gezinnen vooral om hun leven weer op de rit te krijgen.” Even buiten Werkendam heeft de stichting een grote loods die een aankloppunt is voor mensen die hulp zoeken, en daarnaast drie keer per week is geopend als uitdeelpunt voor brood, vlees en andere versproducten. De stichting reageert enthousiast op het plan van de diaconie om kinderen te verrassen met een vakantietasje en nodigt de diakenen uit deze in hun loods uit te delen op de zaterdag voor de zomervakantie.

Even stil

“Vanaf dat moment konden we echt de handen uit de mouwen steken”, vertelt José. “Er moesten tasjes komen. Ik informeerde bij Stichting GSW om hoeveel kinderen het ging. Van het antwoord werd ik eerlijk gezegd even stil: tweehonderd! Ik wist niet eens of ik wel zo’n grote hoeveelheid bij Kerk in Actie mocht bestellen.” De harde realiteit is dat dergelijke aantallen regelmatig bij Kerk in Actie worden aangevraagd, want het aantal kinderen in Nederland dat in armoede opgroeit, is schrikbarend hoog. José vertelt hoe alle diakenen, en vervolgens veel gemeenteleden, bij de actie betrokken raken. “We brachten de actie op de beamer en via het kerkblad volop onder de aandacht, zetten een box neer waar mensen een donatie in konden doen, deden de inkopen en vulden met elkaar de tasjes.”

Mooi gebaar

Kort voor de zomervakantie delen José, Joke en Elise van achter een lange, volle tafel de vrolijke rugzakjes uit. Milena (2) is een van de kinderen die ze verblijden. Haar moeder Maha is zichtbaar verrast. “Wij zijn al negen jaar niet op vakantie geweest. Ik ben zo ontzettend dankbaar voor dit gebaar. Niet alleen omdat Milena nu lekker kan spelen en kleuren, maar vooral omdat er mensen zijn die aan ons denken en zich realiseren dat lang niet iedereen op vakantie kan.” Ook de moeder van Henry en Nathan, die staan te trappelen om hun waterpistolen uit te proberen, is blij. “Na mijn scheiding draag ik in m’n eentje de zorg voor vier kinderen. Een van hen heeft bovendien een beperking. Mijn huur is heel hoog, waardoor ik moeite heb om rond te komen. Het is een pittige tijd. Gelukkig heb ik onlangs een groter huis met een lagere huur gevonden. Deze zomer verhuizen we. Deze actie van de diaconie is echt heel mooi, kijk hoe blij de tweeling is!”

Prachtig, zoveel blijde gezichten

“Het is bijzonder om al die blijde gezichten te zien”, straalt José wanneer alle tasjes uitgedeeld zijn. “We hebben dit in slechts zes weken tijd opgezet en het is gelukkig heel goed verlopen. Ik vond het leuk, maar ook confronterend, om te doen: je ziet ineens van dichtbij hoeveel mensen in de problemen zitten. Wel hebben we hier ideeën opgedaan voor nieuwe acties: een kerstdiner organiseren of met de kindernevendienst sparen om wensen van zieke kinderen uit te laten komen bijvoorbeeld. We gaan ongetwijfeld vaker met Stichting GSW zo’n mooie actie organiseren.”

Zelf vakantietasjes uitdelen?

Wil je deze zomer ook vakantietasjes uitdelen? Stem dit af met je diaconie. Doe mee met de actie Vakantietas van Kerk in Actie en verras kinderen die in uw omgeving in armoede opgroeien met een tas vol verrassingen. Misschien kunnen jullie jongeren hier ook een mooie rol in spelen. Op kerkinactie.nl/vakantietas kun je een stappenplan downloaden met praktische tips. Je kunt hier ook direct de tasjes bestellen.

Lees meer over de Actie Vakantietas