Jeugdwerk, hoe nu verder?

De voortdurend veranderende coronamaatregelen maken het lastig om een goede planning te maken voor het komende jeugdwerkseizoen. Veel is nog onzeker. De scholen zijn weer open. Hoe gaat het straks met het coronavirus? Komt er misschien een tweede golf? Maar er spelen ook andere vragen. Hoe betrokken is de jeugd nog na een periode van minder contact? Hebben we voldoende jeugdleiding?

Tijdens twee online Zoom-sessies kort voor de zomer spraken vrijwilligers in het jeugdwerk over hun zorgen en uitdagingen met medewerkers van Jong Protestant. Wessel Nijholt, Young Professional, vertelt: “Met de lockdown kwam het jeugdwerk op veel plekken stil te liggen. Het omschakelen van offline naar online kostte even tijd maar daarna heeft men op veel plekken een doorstart gemaakt naar online jeugdwerk.”

Schermmoe

Het was een uitdaging om goed contact te houden met de jeugd. “De opkomst van de jeugd was online lager dan in de reguliere bijeenkomsten van voor corona. Jongeren gaven aan ‘schermmoe’ te zijn na alle online lessen en kinderen onder de twaalf jaren waren moeilijk bereikbaar. Ook het contact met ouders van jonge kinderen verliep soms moeizaam”, kreeg Wessel van de jeugdwerkers terug. “Ondanks de inspanningen van veel gemeenten om op zondag online diensten te houden, werden deze door de jeugd verschillend beleefd. Veel jongeren vonden de kerkdiensten ronduit saai. Er is meer naar andere diensten gekeken, van bijvoorbeeld EO BEAM en Mozaïek.”

Een opvallend positieve trend was dat er ondanks alle uitdagingen ook nieuwe initiatieven zijn ontstaan. “Er was meer één-op-één contact met de jeugd of men ontdekte nieuwe online spellen zoals de online PaasChallenge. Maar ook kreeg het jeugdwerk in verschillende gemeenten een nieuwe plek in de online kerkdiensten.”

Onzekerheid

We staan nu voor de start van een nieuw jeugdwerkseizoen. Hoe gaan we verder en hoe ziet ons jeugdwerk er over een paar jaar uit? De coronamaatregelen wijzigen continu en maken een goede planning voor dit seizoen best lastig. Hoe betrokken is de jeugd eigenlijk nog na een periode van afstand? Hoe vinden we (nieuwe) jeugdwerkers en hoe kunnen we hen toerusten? Wessel: “Deze lang termijnvragen worden overstemd door meer praktische vragen zoals: Hoe maak ik de verbinding tussen jong en oud? Welke rol spelen de ouders bij geloofsopvoeding? En hoe betrekken we jongeren bij jeugddiaconaat?”

Jong Protestant TrainingsTour

Tijdens de Jong Protestant TrainingsTour dit najaar passeren bovenstaande vraagstukken de revue. In online workshops en offline ontmoetingen door het hele land staan vragen en ervaringen rond vier thema’s centraal:

• Geloofsopvoeding thuis: hoe kunnen ouders invulling geven aan geloofsopvoeding? Hoe dragen zij uit wat zij zelf geloven? Hoe houd je rekening met de leeftijd van een kind?
  • Jong in Actie: hoe geef je vorm aan jeugddiaconaat? Hoe zorg je voor balans tussen denken en doen? Wat zijn mogelijkheden om jongeren meer verantwoordelijkheid te geven en hun talenten te benutten?
  • #Durfte: wat zijn, naast het gesprek, andere manieren om bezig te zijn met het geloof? Hoe maak je de kerk relevant voor jongeren? Hoe breng je verdieping en ontmoeting samen?
  • Kerk als thuisplek voor kinderen en jongeren: hoe verbind je jong en oud met elkaar? Hoe betrek je kinderen en jongeren bij de kerk? Hoe integreer je het jeugdwerk in de gemeente?

De Jong Protestant Trainingstour zal er dit jaar - vanwege de coronamaatregelen - qua vorm anders uitzien dan andere jaren. Vanaf 14 september start je met een online sessie via Zoom. Eind oktober/begin november volg je een offline sessie op een fysieke locatie in jouw omgeving. Er is veel ruimte om ervaringen te delen.

Meer informatie over de Jong Protestant TrainingsTour en een aanmeldformulier vind je op deze pagina.