Jeugdwerk zomer 2020: Wat gaan we doen?

De zomervakantie staat voor de deur en daarmee ook het einde van het jeugdwerkseizoen. Door de coronacrisis ligt veel jeugdwerk noodgedwongen al een tijdje stil, of gebeurt digitaal. Met de versoepeling van een aantal regels van het RIVM komt er een nieuwe vraag op: wat gaan we doen? Starten we activiteiten voor de zomer nog op? Voor het kerkelijk jeugdwerk zijn er goede redenen om juist nu door te gaan of zelfs op te starten!

Met name tieners ervaren de coronacrisis als pittig. Ze missen hun vrienden, hun sociale contacten. Tieners hebben hun vrienden nodig om mee te stoeien en lol te trappen. Om goede gesprekken mee te voeren, te delen waar ze tegenaan lopen. In hun zoektocht naar zichzelf, zetten tieners zich af tegen tegen hun ouders en willen ze letterlijk afstand van hen kunnen nemen. Allemaal dingen die door de 'intelligente lockdown' lastiger zijn. Voor jongere kinderen is de nood minder hoog, maar ook voor hen is het goed om leeftijdgenoten te ontmoeten.

Daarom is het de moeite waard om kinder- en jeugdwerk door te laten gaan de komende zomer. Vanzelfsprekend rekening houdend met de regels van het RIVM. Naast dat het goed is voor de jeugd, is het bij uitstek een kans om als kerk betekenisvol aanwezig te zijn in je buurt of dorp met leuke buitenactiviteiten.

Sowieso is het goed om het contact met de kinderen en tieners warm te houden, ook als je besluit geen activiteiten te organiseren. Laat als jeugdwerkleiding deze zomer een paar keer van je horen door bijvoorbeeld een kaartje te sturen of door het langsbrengen van een vakantiepakket met bijvoorbeeld een stripboek/kleurboek, een flesje zonnebrand, wat lekkers en een persoonlijke boodschap.

Werkvormen bij afsluiting jeugdwerkseizoen

In dit artikel lees je een aantal werkvormen die je kunt gebruiken als afsluiting van het jeugdwerkseizoen. Let op: deze werkvormen zijn geschreven vóór de coronacrisis. Houd dus rekening met een verantwoord gebruik, rekening houdend met de actuele algemene en specifieke richtlijnen voor jeugdwerkactiviteiten van het RIVM. Deze werkvormen zijn flexibel genoeg voor eventuele aanpassingen zoals groepsgrootte, locatie en wensen van de groep.

Vreugdevuur (4-8 jaar)
Maak een vreugdevuur buiten, vier dat de zomer er aankomt en/of sluit het seizoen mooi af.

Symbolen-speurtocht (9-12 jaar)
Zet een speurtocht met symbolen op waarbij je actief en leerzaam lekker samen buiten kan zijn!

Foto-safari (9-16 jaar)
Ga samen op pad in jullie buurt en doe een foto-safari en geniet van de dingen die je ziet en praat daarover met elkaar.

Toekomstboom (13 jaar en ouder)
Plant samen een 'toekomstboom', reflecteer op afgelopen seizoen en spreek jullie hoop uit voor het nieuwe seizoen.

Ultieme vrijheid (16 jaar en ouder)
Denk na met elkaar wat vrijheid betekent, spreek daar met elkaar en mensen op straat over.

In de werkvormendatabase van Jong Protestant vind je nog meer ideeën voor leuke werkvormen.

Evaluatie en vooruitblik nieuw seizoen

De zomerperiode is natuurlijk ook een mooi moment om als leiding de tijd te nemen voor een evaluatie van het afgelopen seizoen. Het is goed om dit breder op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de andere jeugdleiders van andere jeugdgroepen, de jeugdouderling, de jeugdwerker, jeugdcommissie, jongeren zelf of andere betrokkenen in jullie jeugdwerk. Wie kan en wil hierbij meedenken? Evalueer hoe jullie het afgelopen seizoen hebben ervaren. Wat ging goed, wat kan beter? Hoe zijn jullie begonnen met het seizoen? En wat was de impact van de coronacrisis op jullie jeugdwerk?

Denk ook na over hoe jullie aankomend seizoen verder willen gaan. Wat als de corona-maatregelen nog doorgaan na de zomer? Hoe en wat is de impact daarvan op het jeugdwerk? Wat zou je nu al kunnen doen om daar rekening mee te houden? Vraag ook aan de jeugd zelf hoe zij dit seizoen hebben ervaren. Wat willen zij en verwachten ze van jullie in het nieuwe seizoen?

Wij wensen jullie een toffe afsluiting en fijne zomer toe. Geniet van het weer, de rust en kijk dankbaar terug op alle mooie momenten met elkaar. Veel succes alvast bij de voorbereidingen van het nieuwe seizoen!