Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kijk met nieuwe ogen

In veel kerken wordt van alles georganiseerd. Voor elk wat wils, want iedereen vindt weer iets anders leuk. Maar wat nou als er maar twee of drie kinderen in je gemeente zijn?

Wanneer er maar een paar kinderen en jongeren zijn, is het niet te doen om van alles te organiseren, zo’n uitgebreide structuur leidt ook alleen maar af. Dat kan voelen als tekort of gemis, misschien omdat het in het verleden anders was. Wat is er wél mogelijk?

Juk


Om te beginnen, is het belangrijk om de huidige situatie als uitgangspunt te nemen. Zie die niet als gebrekkig, of als probleem dat moet worden opgelost. Misschien heb je je jarenlang keihard ingezet om ‘het tij te keren’. Durf dat juk af te leggen. Kijk met nieuwe ogen naar je gemeenschap: dít is het. Met deze mensen mag je het doen.

Het is van belang dat je dit niet in je eentje beseft, maar met de hele gemeente. Dat geeft ruimte om je in elkaar te verdiepen. Het draait dan niet meer om activiteiten, aantallen en organisatie, maar om de relatie.

Meer aandacht


Kijk naar dat ene, die twee of drie kinderen, en ga met hen in gesprek. Dat is waardevol, want een kleine groep heeft ook voordelen, dan is er meer aandacht voor de kinderen of tieners.”

Liefde


Verdiep je met elkaar in vragen als: wie ben jij, wat geloof jij, hoe kan ik leren van jou, hoe kunnen we samen iets ontdekken over geloof en kerkzijn? Hoe oud je ook bent, je kunt van iedereen leren.

Door je te verdiepen in wie je sámen bent, erken je het belang van iedereen in de kerk. Samen maak je de geloofsgemeenschap. In een aantal kerkelijke gemeenten maken ze dat concreet met #DurfTe. Dat programma draait erom dat jongeren serieus worden genomen. Zij gaan onder begeleiding met hun eigen talenten aan de slag, als onderdeel van de kerk.

Liefde is niet te organiseren. Liefde ontstaat niet zomaar in massale activiteiten. Liefde groeit als je de harten en handen van mensen met elkaar verbindt. En daar kun je God in zien.

Lees ook: Waarom je als jeugdleiding niet online moet gaan

Dit artikel verscheen eerder in magazine Jong Protestant. Neem een gratis abonnement op magazine Jong Protestant.