Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kinderen die extra begeleiding nodig hebben en de coronacrisis

Sommige kinderen hebben vanwege een stoornis of persoonlijkheidstype extra begeleiding nodig. Om deze kinderen, jongeren en hun ouders een hart onder de riem te steken en te ondersteunen delen we graag wat tips. Want ook als kerk kunnen we er zijn voor deze gezinnen en deze jongeren. 

Te weinig structuur en te veel prikkels: ingewikkeld!

Ook voor kinderen staat het leven tijdens de coronacrisis op z’n kop. Sommige kinderen hebben er niet veel last van, ze passen zich supersnel aan. Terwijl wij als volwassenen nog van slag zijn, zijn ze al gewend aan een nieuw ritme of een tijdelijk leven met minder ritme. 

Maar niet voor alle kinderen en tieners geldt dit. Voor sommigen is de huidige situatie zo ingewikkeld geworden dat ze echt van slag raken. In het bijzonder kan dit gelden voor kinderen die normaal gesproken extra begeleiding krijgen zoals bijvoorbeeld kinderen en tieners met autisme, ADHD, dyslexie, kinderen met een hechtingsstoornis, kinderen met een beperking of kinderen die hoogbegaafd zijn. 

De extra begeleiding die ze normaal krijgen valt nu vaak weg. Ouders moeten dat nu opeens oppakken. Als je een autistische stoornis hebt en niet kunt leven zonder een heel vaste structuur en moeite hebt met verandering, is de coronacrisis erg ingrijpend. Kinderen die hoogbegaafd zijn en veel nadenken over maatschappelijke problematiek en de mogelijke consequenties kunnen overweldigd worden door problemen die ze sociaal-emotioneel nog niet aankunnen. Jongeren met adhd kunnen overprikkeld worden door het gebrek aan structuur en de constante stroom aan informatie vanuit de media. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van de gevolgen van de coronacrisis voor kinderen en jongeren die normaal gesproken extra begeleiding krijgen. Als kerk kun je er in deze tijd zijn voor deze gezinnen en deze kinderen en jongeren. Hoe pak je dat aan?

Kerk

Het is mooi als de kerk, nu er geen jeugdwerk kan plaatsvinden, contact houdt met alle ouders en informeert wat er wellicht nodig is. Laat als kerk daarbij merken dat het voor alle gezinnen op dit moment zwaar is en dat we ons niet groot hoeven houden, maar juist met elkaar mogen delen waar we tegenaan lopen. 

Houd als jeugdleider contact met je kinderen en jongeren via social media. Misschien kun je ook naar buiten? Stel dan voor om even een balletje te trappen met een kind waarvan je weet dat het het moeilijk heeft, of bijvoorbeeld om samen de hond uit te laten. 

Merk je dat er echt dingen mis gaan, omdat bijvoorbeeld bepaalde begeleiding is weggevallen, of omdat een kind echt gedragsproblemen ontwikkeld door weggevallen structuur of door eenzaamheid, adviseer ouders dan professionele hulp in te schakelen. 

Bewegen

Zorg dat je kinderen en tieners in beweging blijven. Vooral voor tieners met depressieve klachten is dit urgent of voor kinderen die echt niet lang stil kunnen zitten, maar natuurlijk is het voor iedereen gezond. Nodig hen, als dat kan, uit voor een wandeling of balspel waarbij je elkaar niet hoeft aan te raken. Of deel tips met hen om in beweging te blijven als naar buiten gaan niet mogelijk is. Je kunt denken aan games als Just Dance, Fitness via de Wii U of gewoon lekker dansen op een vrolijk muziekje of doe fitnessoefeningen van YouTube en maak er een challenge van. Wie kan het langste planken? De jongeren kunnen dit in een groepsapp of iets dergelijks delen. 

Zorg voor verwerking

Voor iedereen is dit een heftige periode. Maar kinderen en jongeren die normaal extra hulp of begeleiding krijgen, hebben het extra zwaar. Hun normale hulp is misschien weggevallen en voor hen kost het verwerken van wat er allemaal gebeurt meer tijd. Help kinderen en jongeren hierbij. Als leidinggevende kun je de kinderen of tieners uitdagen bijvoorbeeld een vlog te maken van de dag of een tiktok-filmpje waarin ze kunnen delen hoe ze de situatie beleven. 

Keep in touch

In deze heftige periode kunnen gezinnen met kinderen die extra hulp krijgen makkelijk overbelast raken. Blijf in contact met zowel ouders als kinderen en tieners. Wees daarin creatief en ga naast hen staan. Het kan helpen om zelf ook te delen wat je nu lastig vindt en waar je tegenaan loopt, zo ontstaat er een sfeer waarin kwetsbaarheid oké is. Blijf elkaar ook in deze tijd steunen, juist ook in pittige situaties!