Overstappen doe je zo. Van kindernevendienst naar kerkdienst

Voor kinderen een bijzonder moment: overstappen van kindernevendienst naar de kerkdienst, en aansluiten bij de jeugdactiviteiten. Een bijzonder moment dat gevierd mag worden, maar hoe?

Elvira van Mourik en Mirjam Middelkamp vertellen over de Overstapdienst in hun gemeenten. Elvira is jeugdouderling in de Gereformeerde Ontmoetingskerk Noordeloos, en Mirjam is voorzitter van de kindernevendienst in de Poststraatkerk (PKN Stadskanaal). Elvira: “We vinden het belangrijk om herinneringen te maken, om mooie momenten te creëren waar op latere leeftijd aan terug gedacht kan worden.“

De dienst voorbereiden met een patatje

In beide gemeenten is de Overstapdienst een dienst voor én door de overstappers. Elvira: We gaan eerst een avond in gesprek met alle groep 8-leerlingen. De overstappers geven aan wat ze bij willen dragen tijdens de dienst. Mirjam: “De dominee bereidt samen met de voorzitter van de wijkraad, ouders en overstappers de dienst voor. Het is traditie dat ze er een patatje bij eten.”

Hallo ‘nieuwkomers’

De overstappers doen actief mee in de dienst: van het consistoriegebed tot het Bijbellezen, en van de afkondigingen tot een muzikale bijdrage. Ook maken de gemeenteleden kennis met de kinderen. Mirjam: “Op de beamer hebben we doopfoto's van de overstappers gevolgd met foto van hoe ze er nu uitzien.” Ook in Elvira’s gemeente worden de kinderen voorgesteld: “We hebben de kinderen tijdens het voorgesprek de vraag gesteld om een foto te maken van zichzelf, passend aan het thema van de dienst. De foto’s laten we zien op de beamer en de kinderen vertellen er dan iets bij.”

Mooie rol voor ouders

Bij Mirjam in de gemeente lezen ouders vaak een zelfgeschreven brief of gedicht voor hun kinderen om hen iets mee te geven. Ook bij Elvira in de gemeente hebben de ouders van de overstappers een mooie rol in de dienst: “Om beurten komt één van de ouders naar voren, steekt een kaars aan voor hun kind en spreekt een wens uit. Vervolgens komen de ouders achter hun kind staan. Net als in het leven: ze zullen altijd achter hun kind blijven staan.”

Een cadeau om de weg te wijzen

Elvira: “Vervolgens overhandigen de jeugdouderlingen een cadeau aan de overstappers, meestal een boek. We zingen hen dan als gemeente toe.” In de gemeente bij Mirjam krijgen de overstappers een Bijbel als cadeau. Ook de kinderen van de kindernevendienst geven iets mee. Mirjam: “Zij delen een rugtasje uit aan de overstappers met daarin een kompas (om je de weg te wijzen), een rolletje KING pepermunt (Kindernevendienst Is Nu Geweest), een flesje water terugdenkend aan de doop en soms ook een steen met daarop de bijbeltekst die hoort bij de preek.”

Een warm welkom

Mirjam vertelt dat de overstappers op een bijzondere manier welkom geheten worden door de jeugd: “We hebben eens skelters en fietsen gehad waarop de overstappers werden meegenomen. Ook heeft de jeugd de overstappers een keer ingewikkeld door middel van een grote bol wol, en soms geeft de jeugd een persoonlijk cadeau aan de overstappers. De overstappers voelen zich zo heel welkom.”

Lees meer ideeën voor de invulling van een Overstapdienst