Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Platform #nietalleen lanceert campagne gericht op jongeren

Vijf jongerenbewegingen, aangesloten bij het hulpverleningsplatform #nietalleen, starten een landelijke actie om jongeren perspectief te geven in deze tijd. Deze landelijke actie onder de naam ‘Operatie #prikpositief’ vindt plaats tussen Pasen en Pinksteren onder het motto: samen zetten we positiviteit op de kaart. 

De gevolgen van een jaar coronacrisis zijn voor elke jongere voelbaar: een jaar lang online les, weinig sociale contacten, geen mogelijkheid om te sporten, drukte thuis. Problemen waarvan de oorzaak bekend is maar de oplossing nog ver weg lijkt. Recente cijfers laten zien dat gevoelens van eenzaamheid en depressie, en concentratie- en relationele problemen onder jongeren snel toenemen. Kortom: jongeren zijn moe. 

De christelijke jongerenorganisaties, verenigd in het platform #nietalleen, slaan de handen ineen met de landelijke actie ‘Operatie #prikpositief’ die tussen Pasen en Pinksteren plaatsvindt. Het motto van deze actie: samen zetten we positiviteit op de kaart. 

Via Operatie #prikpositief’ worden jeugdgroepen, clubs en verenigingen uitgedaagd elke week een concrete, positieve actie te ondernemen die het isolement doorbreekt en de wereld om hen heen een beetje mooier maakt. Parallel aan deze actie wordt een serie masterclasses en trainingen aangeboden aan jongerenwerkers om corona-gerelateerde problemen te herkennen en te hanteren. 

Challenges #prikpositief 

Jeugdgroepen kunnen zich inschrijven om mee te doen aan een wekelijkse challenge. Dat is niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog nuttig: elke challenge heeft een mooi doel. Bijvoorbeeld gericht op de straat, op de buren of op vrienden en klasgenoten. En dat niet alleen: elke week zijn mooie prijzen winnen voor de meest creatieve en/of aansprekende acties. In de EO BEAM kerkdienst wordt de prijswinnaar bekendgemaakt en wordt de challenge van de komende week onthuld. 

Alle acties worden geprikt op een digitale kaart van Nederland. Zo is eenvoudig te zien is wat er aan positieve acties door het hele land gebeurt. 

Toerusting 

Niet alleen de jongeren, maar ook de jongerenwerkers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Via een uitgebreid aanbod aan trainingen en masterclasses kunnen ze nieuwe inspiratie opdoen en handvatten krijgen voor het herkennen en hanteren van problemen als eenzaamheid, moeilijke thuissituatie, concentratieproblemen, enzovoorts. De trainingen zijn te volgen in twee online masterclasses van acht trainingen en worden verzorgd door professionals van de verschillende organisaties. De trainingen zijn ook los te volgen en zijn kosteloos. 

Deelnemende organisaties zijn: Jong Protestant, Youth for Christ, MOVE Community, EO BEAM, stichting Chris en Voorkom! en MissieNederland.