Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Sirkelslag Home: “Vergeet - ook in coronatijd - de jongeren niet"

In het hele land ontstaan door de coronacrisis nieuwe creatieve manieren om met de jeugd in contact te blijven. Dirk-Jan Bierenbroodspot, predikant van de Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen, pakt de handschoen op en organiseert op vrijdagavond 24 april een eigen versie van Sirkelslag: Sirkelslag Home. En jij kunt met je jeugdgroep ook aanhaken!

“Als predikant vind ik het jeugdwerk ontzettend belangrijk,” vertelt Dirk-Jan. “Juist in deze tijd waarin alles anders gaat dan anders, wil ik de jongeren uit mijn gemeenten niet vergeten. Ik heb de afgelopen jaren geïnvesteerd in een goede relatie met ze en ik wil graag ook in deze tijd die verbinding vasthouden. Veel aandacht gaat in deze tijden van corona uit naar ouderen, zieken en eenzamen, maar ik denk dat het ook heel belangrijk is om aandacht te hebben voor de jongeren. Zij hebben het ook niet makkelijk nu veel sociale contactmomenten op losse schroeven staan.”

Alternatieve versie van Sirkelslag

Met een achtergrond als JOP-medewerker was bij Dirk-Jan het idee voor een alternatieve versie van Sirkelslag snel geboren. “Ik heb in mijn tijd bij Jong Protestant (destijds JOP) regelmatig meegewerkt aan het bedenken van spellen voor Sirkelslag. In mijn predikantsplaats Berlicum-Rosmalen hebben we nog niet eerder meegedaan met de originele versie van Sirkelslag via Jong Protestant. Mijn echtgenoot Kor en ik proberen de jeugd al wat langer enthousiast te krijgen. Nu de normale activiteiten voor de jongeren stilstaan, lijkt het ons een mooie kans om hen te laten zien wat Sirkelslag is. 

We hebben Sirkelslag Home gemaakt samen met onze jeugdouderling Janneke Schoonen. Zij is de grote kartrekker van ons ‘Kiemteam’: jongeren uit de hoogste klassen van de basisschool en de eerste klassen van de middelbare school, ongeveer in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Ze was gelijk enthousiast om dit te maken. Het thema van deze Sirkelslag Home is barmhartigheid. 

We verdelen de teams zo dat jongeren en oudere kinderen gemixt in een team zitten en plaatsen broertjes en zusjes niet bij elkaar. Zo kunnen de oudere kinderen de jongeren kinderen helpen en ontstaat er ook wat onderlinge competitie in de woonkamers. Stiekem hopen we natuurlijk dat de jeugd straks zelf vraagt wanneer er weer een Sirkelslag is. Dat weten we pas na vrijdag. Maar we hebben inmiddels al 15 aanmeldingen, normaal hebben we bij een bijeenkomst van het ‘Kiemteam’ een opkomst van 5 à 6 deelnemers. Dat belooft wat. Hoe dan ook, de voorpret is in ieder geval al meer dan de moeite waard!”

Ook meedoen?

Denk je nu ‘Hé, dat is ook leuk voor onze jeugdgroep?’ Dat kan! Dirk-Jan deelt het programma graag met andere gemeenten. Lees meer op www.pgberlicumrosmalen.nl/sirkelslaghome/. Aanmelden is niet nodig.

Dirk-Jan: “Anders dan bij de originele versie van Sirkelslag kunnen wij als Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen die organisatie niet aan. Groepen die het materiaal willen gebruiken, kunnen gratis meedoen en hun eigen groepen tegen elkaar laten ‘battelen’. Ze volgen op vrijdagavond 24 april om 19.30 de livestream op bovengenoemde website.

Voor de deelnemende jongeren is een Sirkelslagpakket beschikbaar. Deze kun je downloaden op de website en voor iedere deelnemer printen. De belangrijkste benodigdheden voor de deelnemers zijn: mobiele telefoon, 1 rol wc-papier en de downloads van het pakket. Als leiding maak je per team een whatsapp groep aan. Je hebt per team 1 begeleider nodig.

De gemeente Berlicum-Rosmalen kiest ervoor om de pakketjes persoonlijk bij de deelnemers langs te brengen, samen met een blikje drinken en een zakje chips, voor de afterparty! Als leiding maak je per team een whatsapp groep aan. Je hebt per team (minimaal 3, maximaal 7 deelnemers) één begeleider nodig."  

Dirk-Jan: “Natuurlijk vinden we het wel leuk om reacties te zien op de Facebookpagina van de Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen. Je kunt het materiaal eventueel ook ook op een ander tijdstip gebruiken. De materialen blijven ook na de livestream beschikbaar op de website van de Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen.” 

Vragen? Neem dan contact op met Dirk-Jan Bierenbroodspot, telefoonnumer 073-6897306 of per mail: dsberlicumrosmalen@gmail.com

Lees meer op de website van de Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen

Disclaimer: dit is geen product van Jong Protestant maar een mooi initiatief vanuit een plaatselijke gemeente dat we graag delen. Jong Protestant is niet verantwoordelijk voor de inhoud.