Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Tieners aan de leiding tijdens startweekend

'De jeugd legde de ouderen de spelregels uit'. Rian van Middelkoop, tienerleider, hielp mee bij het startweekend van de Johanneskerk in Gorinchem. De tieners kregen een grote rol, waardoor jong en oud samen opgingen en elkaar beter leerden kennen.

Zaterdagmiddag begon het weekend met het spel Jeu de Boules. Rian vertelt dat ze afgelopen juni het seizoen met hun tieners hebben afgesloten met een workshop Jeu de Boules, gegeven door een ouder, enthousiast gemeentelid die lid is van de Jeu de Boules-vereniging. “Ze wisten daardoor goed hoe alles werkt, en konden leidinggeven bij deze activiteit tijdens het startweekend. Het is leuk om te zien hoe 13-jarigen de regels uitleggen en aan ouderen laten zien hoe het moet.”

“Als je ze een taak geeft voelen ze zich belangrijk en verantwoordelijk”


Het is niet de eerste keer dat de Johanneskerk hun tieners een taak geeft tijdens het startweekend. “Vorig jaar hebben we het ook iets uitgebreider gedaan dan alleen eten. We deden toen een vossenjacht in de wijk, waarbij de jongeren als vos meededen. We willen jongeren graag meer betrekken” vertelt Rian. Ze is ervan overtuigd dat jongeren veel meer bereid zijn mee te werken als ze een actieve rol mogen spelen: “Onze ervaring is dat je jeugd actief erbij moet betrekken. Als je ze een taak geeft voelen ze zich belangrijk en verantwoordelijk.”

Jong en oud in de weer


Gemeenteleden van alle leeftijden zijn druk in de weer geweest om een steentje bij te dragen aan het startweekend. Van het klaarmaken van salades tot het maken van muziek. In de avond was er een muziekquiz. Jong en oud deden mee en speelden in teams tegen elkaar, maar ook met elkaar. De avond werd afgesloten bij een vuurkorf. “’s Nachts bleef de jeugd slapen in de kerk, en ’s ochtends stond er een ontbijtje klaar, gemaakt door andere gemeenteleden. Omdat we een inloop hadden voor de startdienst, kwam jong en oud opnieuw samen tijdens het ontbijt.”

Ouderen verrast door tieners


Jong en oud gingen samen op tijdens het startweekend. Ze speelden samen, aten samen en spraken met elkaar. Rian: “De ouderen waren verrast over hoe actief jongeren meedoen. Zo zei er een: ‘Je spreekt ook eens mensen van een andere leeftijd. De contacten worden tijdens eten of spel makkelijker gelegd dan wanneer je naast elkaar zit in de kerkbank.’”

“Voor ons is het startweekend ook een moment om elkaar te ontmoeten”


Rian vertelt dat hun startweekend ook een missionaire kant heeft: “We hebben overal borden neergezet voor de buurtbewoners, en de zaterdagmiddag bewust buiten gehouden. Een aantal mensen stond alleen te kijken, en met anderen hebben we een praatje gemaakt.” Sommige gemeenteleden hadden andere kinderen meegenomen, of namen een familielid mee die al een tijd niet in de kerk is geweest. “Voor ons is het startweekend ook een moment om elkaar te ontmoeten.”

Lees ook 'Startzondag in het bos'