Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Startzondag 2020: werkvormen voor kinderen, jongeren en intergeneratief gebruik

Het thema van Startzondag 2020 is 'Het goede leven'. Vanuit het geloof kun je zeggen dat het goede ook alles met God te maken heeft. Hij maakt het leven goed. Niet in de zin van succesvol of moreel beter, maar je leven - met alle vreugde en verdriet - wordt in een ander kader gezet. Het licht van God, het licht van vergeving, valt over jouw leven. In dit programma vind je meerdere werkvormen voor kinderen, jongeren en voor intergeneratief gebruik.

Over het thema 'Het goede leven'

Scriba René de Reuver: "Het samenleven met anderen, met mensen die je lief zijn, geeft zin. Het geeft zin om er voor elkaar te zijn. Nu we de pijn ervaren van elkaar niet nabij kunnen zijn, beseffen we maar al te goed hoe waar dit is. Tegelijkertijd voegt het christelijke perspectief nog iets toe: in die ander komt iets van God naar je toe. En niet alleen in de ander die je graag mag of die dezelfde hobby’s heeft, maar ook in de ander die een beroep op je doet, of in de ander die je stoort.” Lees meer over het jaarthema 2020 op de website van de Protestantse Kerk

Nieuwe werkvormen

In het programma 'Startzondag 2020 'Het goede leven' vind je vier werkvormen voor verschillende leeftijdsgroepen:

 • Werkvorm 'Het goede leven, een leven met God' (9-12 jaar)
  God is degene die je geloof (en daarmee jezelf!) laat groeien. Met deze werkvorm ontdek je samen met kinderen wat het betekent dat God degene is die je laat groeien. De werkvorm bestaat uit verschillende losse onderdelen. 
 • Werkvorm 'Ik ben vandaag zo gelukkig' (9-12 jaar)
  Wanneer ben je eigenlijk gelukkig? In deze werkvorm gaan kinderen nadenken over wat geluk is. Ze gaan dit thema bespreken door middel van spellen, knutselen en zingen.
 • Werkvorm 'Wat is écht het goede leven' (13-16 jaar)
  Jongeren leven in een wereld waarin ze voor een onmogelijke opdracht worden gezet: word gelukkig! Sociale media hebben veel invloed op jongeren. Het lijkt soms wel een schijnwereld midden in een wereld waarin oorlogen woeden, onrecht is en veel mensen egocentrisch leven. Als geloven in Jezus gelukkig maakt, hoe zit het dan met alle narigheid in de wereld? Wie moeten je nog geloven? Wat is écht het goede leven? Daarover gaat deze werkvorm
 • Werkvorm 'Het goede leven: groeien als een boom' (intergeneratief')
  In deze werkvorm denken de verschillende generaties (in gezin of gemeente) samen na over recht doen, en leren van elkaar en van de Bijbel.

Op de website van de Protestantse Kerk vind je nog meer materialen en werkvormen voor Startzondag 2020. 

Bekijk het programma met werkvormen voor Startzondag 2020