PinQsteRchallenge 2021: 'Waar is het feestje? Hier!'

In een straat verschijnen opeens gekleurde vlaggetjes voor het raam! Is er een feestje in de buurt? Waar is dat Feestje?

Even kijken.. er hangt een QR code bij. Deze code stuurt me naar een pagina over een feest waar ik ook aan mee kan doen. Het is een feest voor iedereen! Ik kan een feestje geven voor een ander door hoop, liefde, creativiteit of aandacht door te geven in de vorm van bijvoorbeeld een gedicht, een liedje, een taart, recept, bloem etc. Bij dat feestje wil ik ook horen!

Het blijkt een spel te zijn: de #PinQsteRchallenge. Een soort van je buurt veroveren met teams die tegen elkaar spelen. Welk team weet de meeste hoop te verspreiden in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren?  Leuk: ik wil meedoen! Ik hoor nu bij team 'blauw', net als de kleur van het vlaggetje! We moeten winnen van de andere teams: rood, oranje, geel, groen en violet.

Ik pluk een veldboeket voor mijn buren, bel aan een geef ze het cadeau. Met een hoopvolle boodschap erbij natuurlijk “Hou vol mensen! We denken aan jullie! Alsjeblieft!” En wanneer ze het leuk vinden vraag ik: Zou je dit vlaggetje achter je raam willen hangen? We doen een spel. Als je het leuk vind mag je natuurlijk ook zelf meedoen!

Bij het inscannen van de QR code ontdek ik nog meer informatie: een uitleg van de betekenis van Pinksteren. Een feest van Hoop!

Zo gaat de PinQsteRchallenge 2021 die je in je gemeente of wijk kunt organiseren. Deze PinQsteRchallenge is coronaproof. Je gaat in maximaal tweetallen langs de deur. Je houdt afstand bij buren en andere deelnemers.

Voor wie?

Iedereen kan mee doen. Het is een spel voor alle leeftijden en zowel binnen- en buitenkerkelijk.

Voorwaarden spel

Voor het spel heb je minimaal 1 organisator nodig en minimaal zes deelnemers (die ieder starten met één van de zes kleuren). Het maximum aantal deelnemers maakt niet uit. Je verdeelt het aantal deelnemers over de 6 kleuren/teams.

Voorbereiding leiding

• Vinden van zes of meer lokale deelnemers (kinderen < 12 jaar onder begeleiding van een volwassene);
  • Verdeel alle deelnemers in 6 teams;
  • Geven van instructie (zie onder);
  • Verdelen van PDF’s aan team voor printen vlaggetjes.

Tijdsinvestering leiding:

• Helpen verzinnen hoopvolle acties voor teams;
  • Elke twee dagen volgen er nieuwe instructies die je aan je team (digitaal) mee moet geven (nieuwe spelregels over wie de teams mogen benaderen en welke middelen ze mogen inzetten).
  • Controle op eerlijkheid spel (steekproefsgewijs).

Voorbereiding spelers

• Printen vlaggetjes (in de kleur van je team of zwart/wit; dan zelf in te kleuren);
  • Bedenk een leuke, hoopvolle actie voor de buren en relaties. Iets wat je kunt uitvoeren of geven bij de voordeur.

Tijdsinvestering deelnemer
Elke deelnemer kan zelf kiezen hoeveel tijd hij/zij gaat investeren in dit spel. Het idee is om zo veel mogelijk vlaggetjes op te hangen en dus het grootste feestje te bouwen! Maar als je er voor kiest om maar bij één huis langs te gaan dan kost het niet veel tijd, maar zal je team ook snel op achterstand komen!

Datum/tijd

Je start het spel op Hemelvaartsdag (donderdag 13 mei) en het spel loopt door tot en met 1e Pinksterdag (zondag 23 mei).

Kosten

Aan dit spel zijn geen kosten verbonden behalve de kosten voor het printen van de vlaggetjes. En voor de deelnemers de kosten van de 'hoopvolle actie'.

Materiaal

Het materiaal is beschikbaar vanaf 4 mei 2021. Je ontvangt de informatie per mail.

Aanmelden

De inschrijving voor de PinQsterChallenge is gesloten. Wil je volgen hoe de PinQsteRchallenge in jouw omgeving of in het land verloopt? Kijk dan op www.waarishetfeest.je

De PinQsteRchallenge 2021 is gemaakt in co-creatie met de Protestantse Kerk in Delfgauw.

Lees meer over de campagne Feest van Hoop van Kerk in Actie