Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Veertigdagentijd- & Paasprojecten

De Veertigdagentijd en Pasen is een mooie kans om iets bijzonders te doen met de kinderen en jongeren in je gemeente. Door de coronamaatregelen is het misschien moeilijk ideeën te verzamelen om aandacht te besteden aan de Veertigdagentijd en Pasen. Op deze pagina vind je een overzicht van projecten en andere ideeën voor de Veertigdagentijd en Pasen, vaak coronaproof en voor thuis. 


Materiaal van Jong Protestant 

 • PaasChallenge 2021 - De weg door Jeruzalem: een coronaproof Paasspel voor jongeren van 10 tot 18 jaar waarbij je middenin het verhaal van Pasen zit. Overal kom je QR-codes tegen en ga je het gesprek aan met virtuele gesprekspartners uit de tijd van Jezus. 
 • PaasChallenge 2020 - Wees niet bang: een coronaproof online paasspel uit 2020 dat je ook in 2021 kunt gebruiken. Deze activiteit is geschikt voor jongeren van 10 tot 17 jaar. De jongeren ontdekken in dit spel dat Jezus de angst niet bij je weghaalt, maar hij je iets nieuws geeft, iets extra’s, om de situatie aan te kunnen. 
 • PaasChallenge Minecraft Edition: een spel om kinderen en jongeren kennis te laten maken met de wereld van het Paasverhaal. Het spel is in 2020 speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren die graag spellen in Minecraft spelen, of voor hen die dat graag eens willen ontdekken. 
 • Intergeneratieve programma’s: met deze vijf programma’s voor de veertigdagentijd en Pasen kun je verschillende generaties in gesprek laten gaan. Ieder programma bestaat uit een introductie, verdieping en een verwerking. 
 • Aftelkalender Van Palm naar Pasen: met deze kalender leef je in de Stille Week met kinderen toe naar Pasen. Op Palmpasen begin je met een Palmpasenstok. De dagen erna ga je in gesprek over Pasen en er is voor iedere dag een leuke activiteit. 
 • Animatiefilmpje Waarom Pasen: bekijk de video ‘Waarom Pasen?’, bedoeld voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Het animatiefilmpje is een mooi begin als je uitleg wilt geven over Pasen en erover in gesprek wilt gaan. Vooraf kun je een aantal vragen stellen aan kinderen. Online vind je ook een aantal vragen voor na het kijken van de video. 
 • Mozaïekkruis: met deze activiteit ga je coronaproof aan de slag rondom Pasen en maak je een mozaïekkruis. Je kunt samenwerken met alle leeftijden in de gemeente. Ga ook in gesprek over het kruis als symbool. 
 • Paasspel: met deze Paasspellen breng je het thema Pasen onder de aandacht. De spellen zijn geschikt om met verschillende generaties tegelijk te doen. Naast het hebben van plezier, is er ook ruimte voor een goed gesprek. 
 • Werkvormen voor de Veertigdagentijd: in de werkvormen database kun je werkvormen vinden voor de veertigdagentijd. 
 • Werkvormen voor Pasen: in de werkvormen database vind je allerlei werkvormen voor Pasen. 
 • The Passion: uiterlijk op 16 maart komt er materiaal beschikbaar om als gezin, met je jeugdgroep of als volwassenen in gesprek te gaan naar aanleiding van de TV uitzending The Passion. Je kunt de uitzending samen bekijken op 1 april 2021 om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. 


Meer materiaal 

 • Kliederkerk
  Kliederkerk heeft een (Palm)pasen programma voor thuis (2020) en een coronaproof Paasprogramma (2021). Ook komt er een Kliederkerk Pasen-boekje voor het gezin om thuis te doen.

 • Kerk in Actie
  Met de vastenkaart van Kerk in Actie leven kinderen en jongeren toe naar Pasen. In de 40dagentijdcampagne ‘Ik ben er voor jou’ staat elke week een van de zeven werken van barmhartigheid centraal. Iedere week kunnen kinderen en jongeren op een andere manier vasten: door ergens van af te zien of juist iets extra’s te doen. Tegelijkertijd kunnen ze sparen voor een van de projecten van de 40dagentijdcampagne. Er is ook een vastenkaart voor volwassenen. Ook is er materiaal van Kids in Actie


Kindernevendienst projecten 

 • Kind op Zondag
  Het project van Kind op Zondag: ‘Levensweg’ gaat over de weg die Jezus op aarde ging, een weg van vreugde, maar ook van verdriet. Met Pasen vieren we dat zijn weg niet eindigde in de dood: God maakte een nieuw begin. Zijn levensweg is nooit afgelopen. Bij dit project is er voor iedere zondag een poster met een verhaal en voor thuis een gezinsboekje voor iedere dag. Ook Rainbow de duif van Kerk in Actie komt terug in het project. 
 • Vertel het maar
  In de projectverbeelding van Vertel het maar ‘Jezus gaat ons voor’ staat een weg centraal. Het is een weg in allerlei omstandigheden van het leven. Jezus wijst ons de weg. Hij leert ons vooruitkijken. Jezus leeft en wij mogen door Hem en met Hem onze levensweg gaan. Bij dit project horen onder andere canvasdoeken, werkboekjes, een miniproject voor thuis en een projectlied. 
 • Bijbel basics
  Het project van Bijbel basics ‘Een spoor van liefde’ is voor kinderen in de kerk én thuis. Het project richt zich op Jezus die zijn leven geeft uit liefde voor de mensen. De leerlingen mogen in zijn voetstappen treden en daarbij zal Hij hen nooit alleen laten. Ook jij mag in de voetstappen treden. Het project bevat een projectlied en filmpjes waarin je je kunt laten meenemen naar Pasen door een verhalenverteller. Je kunt bij het NBG een Veertigdagenposter bestellen met luikjes en een boekje met opdrachten. 
 • Samen Leren Geloven
  In de lessenserie van sAmen Leren Geloven ‘Hij voor ons’ vind je acht lessen waarbij je samen met kinderen nadenkt over verlatenheid. Je ontdekt dat Jezus door God verlaten werd, zodat wij nooit meer door God verlaten zullen worden. Tijdens de lessen werk je toe naar een presentatie of tentoonstelling. Ook is er een projectlied.
 • Kinderwoorddienst
  Bij het project van Kinderwoorddienst ‘Ik ben de wijnstok’ gaat het over Jezus die zichzelf met de wijnstok vergelijkt. Er zijn ontmoetingen die Jezus, de wijnstok, doen groeien en er zijn ontmoetingen die bedreigend zijn voor de wijnstok. Bij het project zijn vieringen voor thuis.
 • Bonnefooi
  Bonnefooi heeft geen nieuw veertigdagentijdproject meer, maar de eerder verschenen tijdschriften zijn nog steeds bruikbaar. Het tijdschrift van 2019 Leve het leven kun je bestellen voor 25 euro. Je krijgt dan materiaal voor de veertigdagentijd tot en met Pinksteren. Je volgt de weg die Jezus gaat door de dood heen naar het leven en je hoort hoe je de Geest krijgt om het leven tot een feest te maken. 

Meer ideeën 

 • Geloven met plezier
  In het boek Geloven met plezier vind je een aantal werkvormen voor verschillende leeftijden om te doen tijdens Pasen.
 • Daarom Pasen
  Op www.daarompasen.nl vind je vanaf 1 maart weer een leuke paasactie. 
 • Kindernevendienst weblog
  Op de website Kindernevendienst Weblog vind je nog een aantal ideeën voor de veertigdagentijd en Pasen, zoals christelijke Paasverhalen. 
 • Geloven thuis
  Op de site www.geloventhuis.nl vind je ook veel creatieve ideeën om met kinderen in de geloofsopvoeding te gebruiken. Ook bruikbaar voor het kinderwerk in de kerk. 
 • Thuis geloven
  Op de website thuisgeloven.nl vind je creatieve ideeën om aan de slag te gaan rondom Pasen en om in gesprek te gaan over Pasen. 
 • Leesplan in een Bijbelapp (YouVersion)
  Op bible.com vind je verschillende leesplannen om dieper in de betekenis van Pasen te duiken. Installeer de app op je telefoon, zoek het leesplan op en klik op ‘start leesplan’. Kies een begindatum, klik op [>] en nodig eventueel vrienden (de jongeren) uit. Op deze manier kun je samen uit de Bijbel lezen. 
 • Creatief Kinderwerk
  De website van Creatief Kinderwerk staat vol praktische ideeën om met kinderen aan de slag te gaan rondom geloven. Zoek op ‘Pasen’ en je vindt allerlei ideeën. 
 • Opkijken
  Op de website opkijken.nl staan veel creatieve ideeën, tips en video’s om uitleg te geven over de veertigdagentijd en Pasen en om in gesprek te gaan daarover. 

Hervormde zondagsscholen
Op de website van de Bond van Hervormde Zondagsscholen op Gereformeerde Grondslag vind je veel materiaal voor de Paasfeestviering. Je vindt er onder andere Paasvertellingen die geschikt zijn in coronatijd. Maar ook programma’s voor de viering, Bijbels, dagboeken, bouwplaten, kleurplaten en verwerkingsboekjes.