Chill, huiswerk maken in de kerk

Op woensdagmiddag naar de kerk? De Protestantse Gemeenten in Heerenveen en Groningen bieden middelbare scholieren en kinderen een plek om je huiswerk te maken en te chillen.

Ds. Dorette van Houten hoort van ouders dat het niet overal lekker gaat. Niet iedereen floreert bij online lessen. Tal van intelligente jongeren verliezen door de pandemie hun motivatie of worden somber van het vele thuiszijn. Dorette: “Tijdens een brainstorm vroegen we jongeren: wat kunnen we voor jullie doen?” De middelbare scholieren waren duidelijk: “We willen een plek waar je zo mag binnenvallen, zonder te reserveren en kan chillen.” Een ander dacht aan een plek waar je rustig je huiswerk kan maken.

Wybren (14): “Ik bedacht me gisteravond dat ik eigenlijk niet meer weet hoe het allemaal voor corona was.”

Helpen met rekenen of met een spreekbeurt

Waar ze in Heerenveen net gestart zijn op woensdagmiddag met huiswerkbegeleiding biedt missionair werker Jan Waanders van Het Pand, Missionair Centrum van de Martinikerk in Groningen, vergelijkbare hulp aan kinderen in de basisschoolleeftijd op drie middagen per week. De vrijwilligers staan in contact met de juf of meester over het huiswerk van de leerlingen en eenmaal per week geeft Jan de presentie van de kinderen door aan de leerkrachten. Ieder kind heeft een eigen huiswerkmap. Is het werk klaar dan gaat het werk mee naar de juf die het nakijkt. Jan: “Soms krijgen we de vraag of we ook bijbelverhalen vertellen, maar dat is iets wat je kunt horen tijdens de kinderclub. De leerlingen zitten in de kerkzaal, een enkele keer krijgen we de vraag wat een doopvont is.”

Zone werk & chill

Beide gemeenten bieden ruimte om te chillen. In Groningen krijgen kinderen om half 4 eerst even drinken en nemen we de tijd om te vragen hoe de schooldag was. Dan gaan de kinderen een uur aan het werk. Zijn ze klaar dan mogen ze vertrekken en krijgen ze een snoepje. Om half 5 nemen ze ook tijd voor een balletje trappen of tafelvoetballen. En gelijk is dat ook het moment dat andere kinderen weer kunnen binnenvallen om nog te starten met het huiswerk.

Dorette: “Ik ben enorm verrast hoe serieus en hard de scholieren aan het werk zijn. Het samen werken, is motiverend. Thuis op de IPad is het slechts een klik van huiswerk naar een spelletje. Hier zien ze elkaar bezig.” In de aantrekkelijke ruimte, met Grand-Café look, bieden we de jongeren drinken en een snack. Er is een chillruimte om te hangen, te biljarten, te tafeltennissen en een zaal om (muziek)video’s te kijken."

Ilse (15): “Thuis raak ik heel snel afgeleid door mijn broertje, er zit maar een dun gipswandje tussen onze kamers. Of ik ga Netflixen.”

Oud-docenten en studenten

Het begeleiden van huiswerk gebeurt door vrijwilligers. In Heerenveen werd men verrast door diverse oud-docenten die het ontzettend leuk vinden om zich in te zetten voor scholieren. Dorette: “We pretenderen geen huiswerkbegeleiding te zijn in de zin dat als je een probleem hebt met wiskunde er ook een wiskunde docent is. Er kan ook een voormalig gymleraar aanwezig zijn waar je terecht kunt met je vragen. Maar recent was er een meisje dat moeite had met de Franse taal en de aanwezige docent kon haar goed helpen. Dat is natuurlijk heel leuk!”

In Groningen helpt Jan met zes studenten de jonge kinderen vanuit hun geloof, met passie bij het huiswerk. Ze overhoren met topografie, helpen met een PowerPoint, kijken na en leggen sommen uit.

Een plek waar je welkom bent

Jan: “Een jongetje uit groep 4 werkt keihard, omdat hij weet dat hij anders niet overgaat. Prachtig, dat je zo kinderen uit gezinnen waar thuis soms nog nauwelijks Nederlands wordt gesproken kan helpen. Het is een vorm van diaconaat. Maar er zijn ook kinderen die dagelijks naar de kerk komen, omdat ze het thuis niet fijn hebben. De spreekbeurt is een excuus om te komen. Ze zijn er zo een half jaar mee bezig. Dat laten we gebeuren, ook voor hen willen we er zijn.”

Bente (15): “Huiswerk maken doe ik hier nooit, maar ik kom voor de gezelligheid.”

Samenwerken

In Heerenveen werkt de gemeente samen met het welzijnswerk. Ook zijn afspraken gemaakt over het afstand houden. Dat is in de studieruimte strakker dan in de chillruimte. En vrijwilligers houden sowieso 1,5 meter afstand van de jongeren.

In Groningen waren ouders enthousiast over het idee om een huiswerkplek te bieden aan middelbare scholieren, maar ondanks goede contacten met de scholen kwam het niet van de grond. Het Pand veranderde van koers en werkt nu al jaren samen met de leerkrachten van een christelijke en openbare basisschool.

Simpel te organiseren en low budget

Zowel Jan als Dorette zijn enthousiast over het bieden van een huiswerkplek en raden het andere kerken ook aan om te starten. Jan: “Soms denk ik dat mensen hun ogen sluiten voor de nood in hun eigen buurt, omdat het makkelijker is om geld te doneren aan mensen in Nigeria.” Dorette: “Wij zijn net gestart, maar waarom zou je het niet proberen? Er is behoefte aan vanuit jongeren en voor de kosten hoef je het niet te laten. Wat kost nou een aantal flessen fris en enkele snacks?”

Wat is nodig?

• Een aantrekkelijke ruimte.
  • Ga na of er oud-docenten in je gemeente zijn die willen helpen.
  • Start bijvoorbeeld wekelijks op een vaste middag met twee uur.
  • Zoek samenwerking met het lokale welzijnswerk en/of gemeente.
  • Kies een gebouw vlakbij het centrum of nabij de scholen.
  • Denk na hoe je het aanpakt met inloop, pauze, uitloop.
  • Bereken hoeveel jongeren je welkom kan heten en registreer ze bij aankomst en vertrek.
  • Zorg voor posters op (middelbare) scholen, regionale kranten en maak PR via jongeren.
  • Ontdek wat jullie als kerk willen bieden als het gaat om even chillen, pauze.