“De KerstChallenge is zoveel leuker dan een viering”

Tik, tik, tik, de tijd loopt. Nog 50 minuten om de nieuwe Koning te vinden. De jongerengroep buigt zich over de KerstChallenge, die bestaat uit complexe puzzels. “Zetten we een engel in, in ruil voor een tip? Ow nee, dan staan we er slechter voor.”

De jongerengroep van Estelle Ten Cate van de Protestantse Gemeente ‘s Hertogenbosch kijkt met veel plezier terug op de KerstChallenge. "Echt lastige puzzels zaten erbij". De groep doet al jaren fanatiek mee met Sirkelslag dus toen Estelle las over de KerstChallenge was ze gelijk enthousiast.

Samenwerken

De KerstChallenge is een uitdaging om het kerstverhaal op een nieuw manier te beleven. Jongeren doen opdrachten en lossen puzzels op en verzamelen zoveel mogelijk punten. Estelle: "Door de puzzels zie je jongeren echt samenwerken en dat stimuleer ik. Subtiel vraag ik dan: Wie was er goed met puzzels tijdens Sirkelslag? Wie is er handig in het lezen van kaarten? Op die manier merk ik dat jongeren elkaars talenten meer zien en waarderen.”

Geloof ontdekken

Jantine de Vries-Postma jeugdouderling in de Protestantse gemeente Workum deed met twee teams mee met de challenge en ook zij geniet van de gevarieerde opdrachten voor zowel doeners als denkers. “Veel tieners zijn helemaal niet gewend bijbelteksten op te zoeken, alleen daar steken ze al iets van op. Als leider vind ik het mooi dat een christelijk thema zo in verbondenheid wordt beleefd, de KerstChallenge is zoveel leuker dan alleen een viering!”

Hints en keuze

Estelle: “Een puzzel moet niet te makkelijk en ook niet moeilijk zijn anders slaan de jongeren dicht.’ Bij de KerstChallenge hebben we af en toe echt hints moeten geven.” Jantine: “Bijzonder was dat ze uiteindelijk echt voor een keuze kwamen te staan. Reizen we terug naar Jeruzalem naar koning Herodes of gaan we voor Bethlehem, omdat we geloven dat we de ware Koning hebben gevonden? Door Herodes niet te vertellen waar het Koningskind is, konden Jozef en Maria met Jezus ontsnappen.”

Locatie

De KerstChallenge is uitgebreid omschreven en uitgewerkt voor leiders. De jongerengroep in Den Bosch speelde de KerstChallenge in hun eigen jeugdhonk. In Workum werden twee ruimtes in de kerk geschikt gemaakt voor de challenge. Jantine: “Het was wat donker in de kerk en de twee teams hoorden elkaar wel, maar zagen elkaar niet. Dat verhoogde de spanning.”

Jantine en Estelle besluiten: "De KerstChallenge vraagt enige voorbereiding, maar daar genieten we ook van. Een enkele opdracht passen we aan om meer aan te sluiten bij onze tieners. Maar dat is meestal ook mogelijk in zo’n spel."

KerstChallenge 2021 ‘Geef Licht’

De KerstChallenge 2021 ziet er iets anders uit dan die van voorgaande jaren. Het spel vindt dit jaar buiten plaats met een tocht door de wijk of het dorp. Een aantal creatieve en uitdagende puzzels zijn onderdeel van het spel. Lees meer over de KerstChallenge 2021 >.