"De satellietdiensten geven verbondenheid”

Joëlle Simonse vindt het flink wennen, dat het horen van de kerkklokken van de Grote Kerk in Gorinchem het signaal betekent voor het opstarten van je laptop om een online viering te beleven. Kon kerk-zijn niet anders? Ze startte een satellietdienst.

Anders gemeente zijn

Tijdens de eerste lockdown werd alles gesloten en zette de kerk de eerste livestream op. Studente communicatie Joëlle (20): "Met dertig man in de kerk bijeen is anders dan met honderden mensen, maar je viert nog steeds samen. In de praktijk is het echter zo dat we af en toe een dienst mogen bijwonen. Binnen ons gezin is er de afspraak om met elkaar de dienst op de bank te beleven, maar dit ervaar ik als veel individualistischer dan een dienst bezoeken."

Contacten missen

"Mijn moeder en ik misten echt het contact, het praatje en het samen koffiedrinken. We dachten: dit moest toch anders kunnen? Zij was degene die zei: 'Wat als we met een paar gezinnen de dienst beleven? Op afstand, maar toch samen!' Dat bracht mij ook gelijk op het idee, wat als ik dit met onze jongerengroep doe? Ik polste het idee bij enkele vriendinnen en ze waren gelijk enthousiast."

Het liep vanzelf

Om na te gaan hoeveel animo er zou zijn, postte Joëlle een WhatsApp bericht wie er van de jongerengroep (18-25 jaar) mee zou willen doen. Ze zocht een locatie waar de jongeren bijeen zouden kunnen komen. Het bijzondere was dat het eigenlijk vanzelf liep. Ter plekke zetten ze een flink scherm neer, een beamer en er werden goede internetfaciliteiten geregeld.

“In de praktijk wisselen we nu van locatie. We komen bijeen in flinke ruimtes zoals zaaltjes, kleinere kerkjes die niet gebruikt worden, kantoorruimtes of aula’s van basisscholen. De aanmeldingen druppelden via WhatsApp binnen en zo ontstonden er satellietdiensten.”

Satelietdiensten

De groep jongeren beleeft samen de online dienst. Joëlle: “We doen dit al vanaf de zomervakantie vorig jaar. We bidden samen en zingen zachtjes. En voor wie wil, is er een heerlijk bakje koffie achteraf. Iedereen registreert zich via de WhatsApp, we starten gewoon om half 10 en houden ons aan de RIVM-maatregelen. Er staat desinfectiemateriaal bij de ingang en de stoelen staan op 1,5 meter afstand. Ga je lopen dan zet je een mondkapje op. Natuurlijk hebben we overlegd met de kerkenraad, maar eigenlijk kregen we van iedereen positieve reacties.”

Verbondenheid

Maarten Kortleven (19 jaar) hoefde niet na te denken toen hij de vraag van Joëlle kreeg. Hij was gelijk voorstander van het bijeenkomen in kleine groepen. “Normaal zitten we met honderden mensen bijeen, dat mag niet. Maar nu melden we ons aan en komen met een klein groepje bijeen. Ik heb veel meer gemeentegevoel dan dat ik alleen of met mijn familie de dienst thuis beluister. Ik zou dit andere gemeenten ook aanraden. Ook de wetenschap dat er op hetzelfde tijdstip meerdere satellietgroepen zijn die allemaal hetzelfde doen, geeft een bepaalde verbondenheid.”

Zes satelietdiensten

In de gemeente van Joëlle zijn inmiddels zes satellietgroepen. De jonge groep zit bijeen als generatie. In de andere groepen komen meer gezinnen bijeen. Joëlle: “De satellietdiensten maken dat ik betrokken blijf bij mijn gemeente. Ik vind het leuk om weer naar de kerk te gaan. Het is veel minder passief. Er is nu non-verbale communicatie en fysiek communiceer je beter en worden sociale banden sterker. Ook is er de gelegenheid om met elkaar inhoudelijk door te praten. Om gemeente te zijn, is in mijn beleving ‘bij elkaar zijn’ cruciaal. Nu tijdens de tweede lockdown vond de kerkenraad het niet langer verantwoord en de satellietdiensten liggen nu dus ook stil. Maar ik hoop dat we de satellietdiensten binnenkort weer kunnen oppakken."

De strenge lockdown per 15 december 2020 zet helaas een streep door veel jeugdwerkactiviteiten. Alle fysieke bijeenkomsten van jeugdgroepen zijn verboden. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenactiviteiten. Alleen fysieke jeugdactiviteiten als onderdeel van de eredienst zijn toegestaan.  Daarnaast wordt gemeentezang afgeraden, ook voor kinderen/jongeren onder de 12 jaar. Lees hier het meest recente Protocol jeugdactiviteiten in coronatijd.