"De tieners waarderen het om een avondje flink gek te doen"

De jeugdgroepen van Next in Duiven doen dit jaar voor de 3e keer mee met Sirkelslag YOUNG. Jeugdleider Kevin: ‘Wij begonnen drie jaar geleden met drie groepen, vorig jaar waren dat er vijf en nu doen we met zeven groepen mee!"

Het is niet het eerste uitstapje voor de kinderen van de Nieuwe Kerk. "Eigenlijk is dat tot nu toe altijd erg goed gegaan", geeft Jessica van Loen, leidster van de basiscatechese, aan. "We zijn niet alleen bij de synagoge geweest, maar ook al eens bij de Voedselbank, de Oud-Katholieke kerk en bij een straatpastor. Mensen vinden het vaak erg leuk om aan kinderen over hun werk te vertellen."

In de synagoge vertelt de enthousiaste gids haar persoonlijke levensverhaal. Hoe ze is opgegroeid en als jong meisje al de synagoge bezocht. Ook de symbolen in de synagoge worden uitgelegd en tegelijkertijd leren de kinderen over de geschiedenis van het Jodendom. De kinderen luisteren geboeid en geheel in de Joodse traditie worden er vragen over en weer gesteld.

Waarom zou je een excursie organiseren?

Excursies blijven goed hangen. Niet alle kinderen leren even goed uit een boekje. Iets echt zien en ervaren, spreekt kinderen zoveel meer aan dan bijvoorbeeld iets lezen of een opdracht maken over het Jodendom.

Jessica: "Ik ervaar het zeker als meerwaarde om af en toe met de kinderen een excursie te maken, bijvoorbeeld als afsluiting van het jaar. Vaak wordt onderschat wat kinderen leuk vinden. Kinderen zijn snel in iets geïnteresseerd. Vooral dingen in de eigen omgeving spreken aan. Er zijn vaak zoveel gebouwen en instellingen waar kinderen langs fietsen, terwijl ze geen idee hebben wat er eigenlijk gebeurt."

Zo organiseer je een excursie met de kerk

"Denk niet te groot, een bezoek aan de andere kerk in het dorp is al leuk en leerzaam. Waar wil je de kinderen iets over vertellen? Zijn er onderwerpen in je planning die veel leuker zijn om echt te zien of mee te maken dan om er alleen iets over te horen of te lezen? Als het uitstapje niet te ver weg is, kun je er met de kinderen op de fiets naar toe en heb je alleen wat extra begeleiding nodig. Ik raad het groepen zeker aan!"

Ben je op zoek naar een uitstapje met je groep, maar heb je wat inspiratie nodig? Bekijk dan deze lijst met interessante uitstapjes per provincie.

Lees meer Verdiepingsverhalen bij het thema 'Bijbel in het jeugdwerk'