Dominee Karin Spelt: "Via Sirkelslag YOUNG kom ik met jongeren in contact"

“Sirkelslag YOUNG is voor mij een leuke manier om de jongeren uit onze gemeente beter te kennen”, vertelt Karin Spelt, predikante in Tiel. “Je ziet bovendien heel mooi welke rol ze in de groep spelen.”

Sietse Stoffelsma en Tjitse Postma zijn maar enkele jaren ouder dan de jongeren die lid zijn van Friends. Juist om die reden vroeg Lize Schuurmans (50) hen als leiders van de jongerengroep van de protestantse gemeente Wommels-Hidaard.

Tjitse: “Ik vind het leuk om met jongeren te werken. Doorslaggevend was dat ik het samen met Sietse kon doen. Ik ben bovendien al jaren voetbaltrainer en heb daardoor al ervaring met leidinggeven.” Sietse: “Een paar jongens van Friends gaf ik al voetbaltraining toen ze nog kind waren. In mijn huidige bijbaan kom ik de tieners soms tegen in de supermarkt. En op het voetbalveld zie ik de jongens ook. Ik ga niet altijd direct met ze in gesprek, maar zou er wat zijn, dan weten we elkaar te vinden.”

Ik leer ook van ze

Tjitse: “Ik kende de jongeren eigenlijk ook allemaal al. Ik kan met veel jongeren goed opschieten, het contact gaat heel natuurlijk. Als leider bouw ik in die zin verder. Ik leer ook van ze. Hoe ze met elkaar omgaan en hoe groepsdynamieken werken.”
Sietse: “Van leidinggeven leer je zelf ook. Hoe breng je bijvoorbeeld een boodschap over en hoe vertel ik wat de bedoeling is? Hoe krijg je ze rustig als ze stuiterend voor je staan? Er zijn ook momenten dat je ze moet herinneren aan de regels die gelden en soms is het nodig om ze even buiten de activiteit te plaatsen. Dat doe je natuurlijk liever niet.”

Geloven taboe

Tjitse: “Door leiding te geven aan Friends ben ik bezig met het christelijk geloof. Op school komt het ook aan de orde. Mijn moeder heeft het geloof meegegeven en ook mijn vader kan er de mooie kanten van zien. Hij is niet streng of zo. Opvallend vind ik dat tieners open over het geloof spreken. Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze zich ervoor schamen, lijkt het soms wel. Kijk ik naar de samenleving, dan lijkt geloven wel een taboe.”
Sietse: “Friends zorgt ervoor dat ik op een andere manier bezig ben met het geloof. Ik lees meer waar het over gaat, en in een andere jongerengroep waar ik zelf deel van uitmaak, ga ik daardoor de discussie aan. Bijzonder is dat ik soms dingen herken bij de Friends-jongeren. Op de basisschool neem je alles aan, als tiener denk je: ‘Dit kan nooit echt zijn.’ Nu lees ik de verhalen uit de Bijbel meer symbolisch, dat leg ik soms ook uit bij Friends. Maar ja, ook dat is nog niet zo simpel.”

Lol-factor

Sietse: “Ik denk dat jongeren door Friends betrokken blijven bij de kerk. Ze weten dat het vanuit de kerk wordt georganiseerd en ze zien dat er meer is dan de dienst met saaie liedjes. Zelf ben ik best serieus. De Friends-jongeren helpen me om de lol van dingen meer in te zien. En iedereen is zichzelf, dat is mooi om te zien.” Met een big smile: “Tijdens het chillen hebben we een tijdje geleden een enorm sneeuwballengevecht gehad, lol.”
Tjitse: “Het allerleukste vind ik de lol-factor. Tieners kamelen laten melken met behulp van plastic handschoenen, een punaise en een dosis water, fantastisch!”

Leiding nemen

Tjitse: “Wat ik van Lize leer, is geduldig te zijn als je voor de groep staat. Een ander punt is dat Lize nu nog de inhoud bedenkt. Bij de voetbaltraining maak ik zelf het hele programma. Bij Friends is dat nog niet zo. Ik weet niet of we dat al zouden kunnen, maar ik zou het wel graag proberen.”
Sietske: “Ik wil nog groeien in meer expliciet de leiding nemen. Lize zet altijd door, ook als het niet helemaal stil is. Ik wacht vaak tot het stil is, maar dan neemt de herrie toe.” Tjitse: “Ik zou andere jongeren zeker aanraden om leider te worden. Ik zou het wel met een vriend doen. Op de avond zelf is dat gezellig en je kunt er na de bijeenkomst ook nog eens over praten.” Sietse: “Samen leider zijn, betekent kansen om te overleggen en meer gezelligheid.”

Tjitse en Sietse draaien Friends samen met Lize Schuurmans. Zij vindt de jonge leiders “echt een aanwinst. Gaat het om de leeftijd, dan merk je dat ze weinig verschillen van de jongeren. Ze maken heel makkelijk contact tijdens de bijeenkomsten, maar ook daarbuiten. Zo zie ik dat ze tijdens het chillen niet alleen bitterballen uitdelen, maar ook muziek met elkaar delen. Ook geven ze een mooi voorbeeld: de jongeren zien dat coole jongens als Sietze en Tjitse ook betrokken zijn bij iets wat de kerk organiseert.”

Tips:

• Vraag jonge leiders die al vrienden zijn.

• Vraag jongeren die al verantwoording hebben gedragen op de scouting of een sportclub.

• Geef jonge leiders de kans om een keer te komen kijken en als ze van start gaan, de ruimte om te leren.

• Geef ze de mogelijkheid om het geloof over te dragen. Zij leren er zelf van en jongeren stellen hun vragen makkelijker aan (bijna-)leeftijdgenoten.

• Laat ze spellen leiden. Het kan een chaos worden, maar iedereen geniet daarvan.

• Coach jonge leiders en benoem op welk terrein je ze ziet groeien.

• Maak gebruik van hun netwerk. Vaak kennen ze weer andere jongeren dan jij, daardoor kunnen ze weer andere teamleden vragen.

Dit artikel verscheen eerder in Magazine Jong Protestant. Je kunt je gratis abonneren op dit magazine.

Tekst: Marian Timmermans
Beeld: Qroost Beeldmakers