Dóórgaan, wat er ook gebeurt

Welke nieuwe coronamaatregelen er ook werden afgekondigd, het jeugdwerk moest doorgaan. Dat was helder voor de Gereformeerde Kerk in Almkerk. Maar hoe? Een speciale routekaart loodste de jeugdleiders door de chaos.

Hoe houd je als kerk het jeugdwerk draaiende tijdens de coronapandemie? De Gereformeerde Kerk in Almkerk ging door met het jeugdwerk, maar paste het wel steeds opnieuw aan. Jeugdwerker Marian Timmermans en jeugdouderling Paul Schermers vertellen erover, samen met Bram (18) en Veerle (17).

Tijdens de eerste lockdown vroegen jeugdleiders zich af of het jeugdwerk nog wel door kon gaan. Marian, coördinator van het jeugdwerk: “Die eerste lockdown liet zien dat we als jeugdleiders onderling én naar de kinderen en jongeren toe een duidelijk signaal moesten geven. Wij maakten toen de keuze: we gaan dóór, zelfs als alles anders verloopt dan normaal.” De zoektocht leverde hen drie belangrijke inzichten op.

Les 1: Wees flexibel

Paul en Marian kwamen op het idee om een speciale routekaart te ontwikkelen voor het jeugdwerk. Dat geeft duidelijkheid voorbereid te zijn op wisselende scenario’s. Dit hielp ook om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Paul: “Op basis van informatie van het RIVM en na elke persconferentie kijken we met behulp van de routekaart wat de gevolgen voor ons jeugdwerk zijn en vooral wat er mogelijk is."

De routekaart hanteert dezelfde categorieën als het RIVM: van ‘waakzaam’ tot ‘lockdown’. Per categorie zijn er richtlijnen over onderlinge afstand, het gebruik van mondkapjes, groepsgrootte en de vraag of de activiteiten op locatie of online georganiseerd worden. Bovendien zijn de richtlijnen aangepast per leeftijdsgroep.

Paul: "Als vuistregel geldt: wanneer jeugdleiders zich niet prettig voelen bij het organiseren van offline activiteiten, dan is die ruimte er. Wel moeten we dan op zoek naar een manier om de activiteit te organiseren."

Marian ging aan de slag om de jeugdleiders toe te rusten. Zij leerden te werken met programma’s zoals Teams, maar ‘ook om binnen de beperkte mogelijkheden toch interactieve en aantrekkelijke activiteiten te organiseren.’

Les 2: Geef jongeren aandacht

Een andere uitdaging was de betrokkenheid van kinderen en jongeren. Ook jongeren hebben er behoefte aan dat ze weten dat er op op afstand aan hen wordt gedacht. Marian: “De relatie met de jongeren was voor ons belangrijker dan hóe we de activiteiten precies organiseren.” Mede dankzij deze houding zijn de jongeren het hele seizoen betrokken gebleven.

Bram is een van de jeugdleiders voor de eerste en tweede klas van de middelbare school. “We hebben een keer tasjes naar de tieners gebracht met een uitnodiging voor een leuke activiteit. Iedereen die zo’n tasje had gekregen, is uiteindelijk ook gekomen.” Veerle bevestigt dat het belangrijk is voor jongeren om te laten merken dat je er voor ze bent. “Ook voor een online jeugddienst kregen we een keer onverwacht zo’n tasje. Supergaaf!”

Les 3: Luister

De verandering van ‘gewoon’ naar online jeugdwerk ging met vallen en opstaan maar dat was heel leerzaam. De jeugdleiders ontdekten hoe belangrijk het was om te overleggen met en te luisteren naar de jongeren wat zij willen.

Veerle vertelt over de online Meet & Eat, een maandelijkse avond met spelletjes, geloofsgesprekken en een maaltijd. “Alle deelnemers ontvingen een pakketje met een snack en instructies voor een online spel. Zo leken de avonden toch op de avonden die we voor corona hadden."

Respect

Flexibel zijn, aandacht geven en luisteren naar de jongeren: dat zijn de drie lessen die ze in Almkerk door de coronacrisis met vallen en opstaan hebben geleerd. Maar wat als alles weer mogelijk is? Marian: “Ik denk dat deze tijd mensen op een nieuwe manier heeft leren denken. Er is creativiteit vrijgekomen, we hebben geleerd hoe flexibel we kunnen zijn en we zijn er gewoon voor gegáán. We hebben nieuwe manieren die aanslaan bij jongeren. Die zouden er ook na corona in moeten blijven.”

Een uitgebreide versie van dit artikel verschijnt op vrijdag 11 juni in magazine woord&weg/Jong Protestant. Ontvang je dit magazine nog niet? Je kunt het magazine hier gratis aanvragen

Download de routekaart uit Almkerk