Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Drugsgebruik onder jongeren verbindt gemeentebestuur en kerk

Krimpen aan den IJssel, een dorp met veel christenen, maar ook met veel jongeren die alcohol en drugs gebruiken. Het gemeentebestuur zocht samenwerking met de kerk. Predikant Machiel van der Giessen: "Het gebruik van drugs speelt ook binnen de kerk".

Niet terecht wijzen


De gemeente startte een themamaand ‘Jeugd en verleidingen’ in samenwerking met scholen, jongerenwerk, bureau Halt én de kerk. Het gemeentebestuur was blij met het idee van een jongerendienst. Maar waar een vermanend vingertje verwacht werd, kreeg men over de liefde van God te horen. “Ik ben er om het evangelie te verkondigen, niet om terecht te wijzen” vertelt Machiel van der Giessen, predikant van de Protestantse Gemeente De Rank. Hij vindt het een belangrijk thema - ook binnen de kerk - omdat hij merkt dat ouders vaak denken dat het met de alcohol- of drugsverslaving wel weer goed komt: “Ze denken dat met name alcoholgebruik iets van alle tijden is. Maar de huidige situatie is niet te vergelijken met vroeger.”


Waar haal je dan drugs en hoeveel kost het?


De predikant bereidde zich goed voor op de dienst. Vragen per e-mail en Whatsapp onder de jongeren uit zijn gemeente over drugs- en alcoholgebruik geven open en eerlijke reacties: “Ik was verrast door de hoeveelheid antwoorden en de openheid.” Met één persoon voerde Machiel een uitgebreider gesprek: “Ik vroeg waar ze dan drugs halen en hoeveel het kost.” De predikant liep zelfs een avond- en nachtdienst mee met de politie: “Ze lieten me een hangplek nabij de supermarkt zien met vijf lege blikjes Red Bull en een lege fles Wodka. Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol meer drinken in de dorpskroeg, dus doen ze het zo.”


Geniet, maar niet met mate


Uit de gesprekken bleek dat veel jongeren alcohol drinken en drugs gebruiken om even rust in hun hoofd te hebben. Het thema van de jongerendienst is dan ook ‘ff chillen’. De aanwezigen bekeken een informatief filmpje van de Jellinek kliniek (de expert op het gebied van verslaving - red.) en reageerden via hun smartphone op vragen als ‘hoe oud was je toen je voor het eerst alcohol dronk?’ en ‘wordt er thuis over alcohol gesproken?’ De preek komt uit bij de kerk als ‘chill-lab’: een plek om te rusten en te genieten van het goede dat God geeft. Machiel: “Geniet, maar niet met mate. Het is thuiskomen bij God, met je moeite en stress.”

Aan het einde van de dienst praatten de kerkgangers na met een alcoholvrije ‘mocktail’. Ook ervaarden zij met een virtual reality bril hoe wazig de werkelijkheid wordt bij een beginnende dronkenschap. Politie, de burgemeester en wethouders waren aanwezig en beantwoordden vragen. Machiel: “De dienst was om 20.00 uur afgelopen, maar de laatsten gingen pas om 20.45 uur weg. Er was veel te bespreken.”


Evenveel passie voor niet-kerkelijke jongeren


Machiel kijkt terug op een waardevolle samenwerking: “Zo’n samenwerking tussen kerk en gemeentebestuur is men hier totaal niet gewend. Het zijn gescheiden werelden. Maar ik denk niet dat die werelden tegenovergesteld staan aan elkaar. Ze merken dat ik met evenveel passie opkom voor kerkelijke als niet-kerkelijke jongeren, en vinden het mooi wat er tijdens zo’n jongerendienst gebeurt.”