Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

“Een #Durfte-groep moet groeien, zeker in coronatijd”

Hoe ga ik aan de slag met een #Durfte groep in coronatijd? Een vraag die regelmatig de revue passeert. Veel van wat we gewend waren, werkt nu niet. Het is zoeken naar nieuwe manieren. Als je zoekt en lef hebt om nieuwe manieren uit te proberen kunnen verrassend nieuwe vormen en verbindingen in de kerk ontstaan. In dit artikel lees je een aantal suggesties om in deze tijd invulling te geven aan je #Durfte groep.

Een uitgewerkt #Durfte draaiboek is volgens verbindend specialist Erika Zuur bij Jong Protestant niet zo zinvol. “Iedere gemeente is anders en daarom is er niet één juiste manier voor het starten van een #Durfte groep. Een #Durfte project moet passen bij je gemeente, in je eigen context. Wel is het goed om een aantal basisprincipes als uitgangspunt te nemen.”


Begin met één passie of talent

“Denk in stappen” is volgens Erika één van die belangrijke basisprincipes. “Begin bij het uitwerken van één passie of talent. Zoek naar manieren om dit talent coronaproof aan te bieden en breng vervolgens de verdieping aan. Niet alle kernwaarden van #Durfte (zoals leren-groeien-doen, verbinding tussen generaties, gelijkwaardigheid en van betekenis zijn voor anderen, red.) zullen in een tijd als deze helemaal kunnen worden uitgewerkt en dat is oké. Het hoeft niet in één keer goed. Een #Durftegroep moet groeien. Gun jezelf en de groep de tijd.”

Coronaproof met een passie aan de slag

Er zijn veel manieren om met een #Durfte-groep te starten. Je kunt aansluiten bij interesses van jongeren, hen een groep laten opstarten en daar volwassenen bij uitnodigen. Een andere manier is dat je jongeren een talentenjacht in de gemeente laat organiseren om er achter te komen welke passies en talenten aanwezig zijn. Heb je een passie of talent gevonden? Ga dan na hoe je die coronaproof kunt aanpakken. #Durfte-fotograferen of #Durfte-natuur zijn activiteiten die je in de buitenlucht kunt doen. Bij #Durfte-bakken of #Durfte-koken is het anders. Maar hoe leuk is het om met je laptop in de keuken al kokend of bakkend online in verbinding te staan met andere gemeenteleden en online samen aan tafel te gaan? Aan tafel kun je ook online een gesprek voeren met elkaar.”

Online geloofsgesprek

Een online geloofsgesprek voeren met jong en oud is best een uitdaging, zowel inhoudelijk als praktisch. Een aantal tips:

  • Zet op een rij hoe je een offline gesprek georganiseerd zou hebben. Maak een kort overzicht. Bekijk elk onderdeel kritisch. Kun je dit één-op-één overzetten naar een online ontmoeting? Moet er iets anders voor in de plaats komen? Moet het accent misschien anders worden gelegd bij bepaalde onderdelen?
  • Zorg ervoor dat je als organisator van een #Durfte groep op de hoogte bent van de belangrijkste functies van de online tool jullie gebruiken. Nog leuker: vraag een jongere die dat leuk vindt een korte cursus te geven aan de #Durfte-deelnemers over dit programma..
  • Houd het kort. Je kunt beter kiezen voor krachtig en persoonlijk dan een bijbelstudie van een uur. 
  • Durf persoonlijk te worden. Dat is extra belangrijk tijdens een online ontmoeting. Verbinding gebeurt online doordat je deelt, niet doordat je elkaar in de ogen kijkt of een arm om elkaars schouder legt. Wees als initiatiefnemer niet bang om te delen wat je lastig vindt, wat je raakt, wat je mooi vindt. Loop hierin voorop, inspireer anderen. 
  • Zorg voor een aansprekende opening. Deel niet alleen, maar zoek manieren waarop iedereen mee kan doen: bijvoorbeeld door iedereen thuis een kaars aan te laten steken. Je kunt van tevoren iets bezorgen bij de groepsleden waar jullie allemaal wat mee kunnen doen. Denk aan het uitdelen van een kaart met een kort gebed die je één voor één uitspreekt. Dat zorgt voor een gevoel van verbinding.

Leren-groeien-doen

Erika: “De kernwaarden van #Durfte zijn gemakkelijker uit te voeren als je elkaar fysiek ontmoet. Toch kun je deze kernwaarden inzetten door jongeren een belangrijke plek te geven in de organisatie van je #Durfte-groep. Maak jongeren (gedeeltelijk) verantwoordelijk. Deel met de gemeente wat jongeren hebben gedaan; roep de gemeenteleden op om hun waardering uit te spreken.”

“Delen kun je natuurlijk ook buiten de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van de foto’s die gemaakt zijn met #Durfte-fotograferen en die foto’s als kaart te versturen. Of de baksels van #Durfte-bakken kun je uitdelen bij het verzorgingshuis.”

Verbinding tussen generaties

Het is mooi om een #Durftegroep te starten met verschillende leeftijden maar het is niet noodzakelijk. Erika: “Je kunt ook met jongeren beginnen en daarna de verbinding zoeken met andere generaties. Deel met de gemeente waar jullie mee bezig zijn. Vraag bijvoorbeeld om een paar minuten tijd tijdens de online kerkdienst of deel iets op de Facebookpagina of in de online nieuwsbrief van de gemeente.”

Voor alles geldt: houd de actuele corona-adviezen van het RIVM en het protocol jeugdactiviteiten in coronatijd goed in de gaten. En houd er rekening mee dat mensen verschillend omgaan met deze regels. Op 1,5 meter afstand is nog best veel mogelijk. Maar voelen mensen zich er ook prettig bij? Houd daar steeds rekening mee.

 

Vragen? 

Neem contact op met Jong Protestant, telefoon 030 - 8801438 of mail jongprotestant@protestantsekerk.nl

 

Zelf een #Durfte-groep starten?

Volg dan op dinsdag 24 november de gratis verdiepende online sessie over #Durfte via Zoom. Je krijgt tips en tools om een #Durfte-groep op te starten maar je bent ook welkom als je nieuwsgierig bent en meer wilt weten over #Durfte. In deze bijeenkomst zullen ook vragen over #Durfte in coronatijd aan bod komen. Meld je aan voor de online workshop #Durfte

 

Direct een #Durfte startpakket bestellen kan in de webwinkel

Lees ook: Vier tips om verbinding te houden met jongeren in de tweede golf.