Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een spel om dóór te vragen

In het gezin, in de kerk, op school... het spliksplinternieuwe spel ‘Het goede verhaal’ is bedoeld om te spelen met jong en oud. De familie Zonnenberg uit Hardinxveld-Giessendam testte het spel.

Levi Zonnenberg (6) kan nauwelijks wachten tot ze gaan beginnen. “Hoe heet het spel? Kan ik ook winnen?” Als zijn vader, moeder, en zijn jongere broertjes Sem (4) en Micha (1) ook aan de lange gezinstafel zitten, kan de pret eindelijk beginnen. Het spel, ontwikkeld door de Protestantse Kerk, past bij het thema van Startzondag, ‘Het goede verhaal’.


Kaarten sparen

Levi's moeder, Corine Zonnenberg-de Beer, legt uit dat er 52 speelkaarten in vier kleuren en drie jokers zijn. “Iedere speler krijgt vier kaarten, de andere kaarten liggen op een stapeltje. Ben je aan de beurt dan plaats je twee kaartjes voor je, kleur bij kleur. Daarna mag je twee nieuwe kaarten pakken van de stapel. Je probeert vier kaarten in dezelfde kleur te sparen. Is dat gelukt? Dan mag je de kaarten houden. Je hebt dan vier punten en je mag aan iemand aan tafel één vraag stellen van een van je kaarten.”“Het is beste is om gewoon te gaan spelen, dan snap je het vanzelf”, voegt Corine toe. Levi en Sem starten allebei goed met een joker. Sem mag beginnen. Hij legt twee kaarten apart en pakt twee nieuwe kaarten van de stapel.


Supersterk


Vader Maurice vraagt of je ook kaarten mag afpakken. Maar pesten is er bij dit spel niet bij. Sem heeft af en toe wat hulp nodig, en Levi blikt vooruit. “Yes, yes, yes, ik kan zo vier punten verdienen. Ik ga denk ik winnen.” Hij heeft een kaart over ‘het beloofde land’ en besluit een vraag te stellen aan Sem. “Simson is supersterk. Wat zou jij doen als je supersterk was?” Sem: “Een hut bouwen in het bos.”

De vier kleuren van de kaarten hebben te maken met verhalen in de Bijbel over vier thema’s: In het begin, Het beloofde land, Het Koninkrijk Israël en Jezus en Gods nieuwe wereld. Levi heeft weer vier kaarten op een rij en mag een vraag stellen. “Jozef kan dromen uitleggen. Heb jij weleens een gekke droom gehad?” Sem vertelt dat hij gedroomd heeft over een kleine storm.
Over een andere vraag moet hij even nadenken. “God maakt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. En niemand zal meer verdriet hebben. Wanneer was jij voor het laatst verdrietig?” Hij is het even kwijt. Maar als zijn moeder naar zijn elleboog wijst, weet hij het weer.


Doorpraten


De Samenleesbijbel ligt op tafel tijdens het spelen. Op ieder kaartje staan bijbelteksten vermeld. Corine: “Meestal kies ik ervoor om een gedeelte te lezen met de kinderen. Zojuist kwam er een kaartje langs over Jaël die de gemene Sisera versloeg. Dat verhaal kennen de kinderen niet, dus dat hebben we samen gelezen. Best een wreed verhaal, maar dat is het verhaal van David en Goliat ook.” Ze vindt het daarom ook belangrijk om er met hen over door te praten.
Ze zou het heel waardevol vinden “als mijn ouders het spel ook zouden spelen met mijn kinderen”, zegt ze. “Het verhaal van God raakt ook het leven van mijn ouders, en het is mooi als ze dat delen.”


Gedoopt


Sem heeft nu een vraag aan Levi: “Ben jij gedoopt?” Sem weet het niet, maar Levi wel: “Toen ik nul was.” Corine vraagt Sem of hij weet wie hem gedoopt heeft. “Opa Kees.” “En weet je ook wanneer?” Alle hoofden draaien naar de muur, daar staan op kleine wandkleedjes de data en de namen.
Applaus voor Sem. Hij heeft gewonnen met acht punten. Levi wil graag nóg een potje doen, hij wil zijn broertje verslaan.

Bestel het spel gratis op jop.nl/hetgoedeverhaal. Als kerk uitdelen in je gemeente? Bestel het spel dan tegen een kleine vergoeding via webwinkel van de Protestantse Kerk in Nederland.


Tips

  • Plan een vast gezinsmoment waarin het draait om geloof. Corine: “Wij doen dat elke zondagmiddag ongeveer een half uur. Er staat wat lekkers op tafel, we lezen een verhaal uit de Bijbel en ik doe iets creatiefs. Ik maak bijvoorbeeld een regenboog met Skittles of doe een proefje.” Haar ideeën beschrijft Corine op haar eigen blog.
  • Pak de Bijbel erbij als je het spel speelt.
  • Vraag door bij het kind.
  • Grijp een vraag aan om jouw verhaal te delen.
  • Leen het spel eens uit aan je ouders of leiders van de kindernevendienst.
  • Ga van tevoren na welke vragen geschikt zijn voor de leeftijd van de kinderen met wie je het speelt.


Nieuwsgierig naar de ideeën van Corine? Kijk op bijbelborrels.nl.