Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Geloofsgesprekken in de keet - of waar dan ook

Praten over geloof kan overal. Bijvoorbeeld in de keet. Maar hoe pak je dat aan, zulke gesprekken? Zes tips van dominee Siebe Roozenboom om je op weg te helpen.

Tip 1: Investeer in de relatie


"Wij willen als kerk present zijn in het leven van de jongeren. Je kunt dan iets eenmaligs organiseren, maar dan ontstaat er geen binding. Ik steek in op het pastorale en ga niet voor het event. Ik wil op hun radar staan. Ik werk al lang in deze gemeente, ken hun families, zit goed in het netwerk van het dorp. Dat helpt allemaal. Maar ik investeer er ook in, houd contact met ze via de app en de mail. Van tevoren enzo. Dat is best een gedoe hoor. Heb je een datum gepland en kan uiteindelijk toch maar de helft van de groep, dat soort dingen. Dat hoort er allemaal bij."

Tip 2: Stem af op juiste golflengte


"De jongeren komen nooit in de kerk, maar hebben wel een heel basaal geloof in de zin van: ‘er is een Schepper’. Het is echt een plattelandsgemeenschap met veel boeren. Daar probeer ik steeds op af af te stemmen. Voor de verkiezingen had ik bijvoorbeeld een spelletje gemaakt met ethische vragen. Daarin kun je dan hun eigen leefwereld verbinden aan geloof. Dan hoor je ook wat er thuis gesproken wordt: ze weten precies welke partijen goed zijn voor de boeren en welke niet. Groen Links-stemmers zijn er echt niet onder de jongeren."


Tip 3: Relevantie voor ‘hier en nu’


"Ik maak altijd iets nieuws, pak nooit iets van vorig jaar. Het moet iets zijn wat actueel is en in ieder geval relevant voor het hier en nu. We hebben het bijvoorbeeld over de aanslagen gehad: hoe komt iemand ertoe om zoiets te doen? Ook een keer over ‘veertig dagen geen alcohol’. Dat triggert ze wel natuurlijk, hoewel dit geen typische zuipketen zijn. Maar er wordt zeker wel gedronken."


Tip 4. Bereid je heel goed voor


"Goed beslagen ten ijs komen is heel belangrijk. Ik kan me niet veroorloven dat het niet goed is, dan ben ik ze zo kwijt. Ze moeten het gevoel hebben: hij weet er echt iets van. En het moet ze boeien. Het bieden van structuur, dat is het misschien vooral. Dus ik steek hier veel tijd in en denk goed na over de opzet. Ik maak bijvoorbeeld vaak spelletjes en gebruik filmpjes. Het blijft ook gewoon steeds proberen."


Tip 5. Houd rekening met korte spanningsboog


"Het valt me op dat de spanningsboog van de jongeren steeds korter wordt. Filmpjes werken goed, maar een filmpje van acht minuten is al te lang voor de huidige generatie. Tien minuten ergens over praten en het is tijd voor iets nieuws. Daarom is de voorbereiding ook zo belangrijk: je moet ze steeds voor zijn."


Tip 6. Zorg voor openheid en transparantie


"In het kerkblad schrijf ik altijd waar wij het over gehad hebben. Jongeren zeggen daar namelijk niks over thuis. Ik vind het belangrijk dat het open en transparant blijft. Het moet geen incrowd-gebeuren worden. Dit is ook gemeentewerk. Ouders en gemeenteleden vinden het bovendien leuk om te lezen."