‘Het begint ermee dat je het elkaar gunt’

Wie wil dat nu niet: een gemeente waar kinderen en jongeren zich thuis voelen? De Gereformeerde Kerk De Rank in Zetten ging aan de slag. Een 0-100 gemeentedag zorgde voor een vliegende start. Hoe nu verder?

Lang vóór de coronacrisis nam de Gereformeerde Kerk in Zetten het jeugdwerk eens grondig onder de loep. Dat begon met een 0-100 gemeentedag. “We wilden iets voor de hele gemeente doen, zodat het jeugdwerk binnen het geheel van de gemeente een boost zou krijgen”, zegt Leontien Bruinsma, tot voor kort jeugdouderling. Het werd een dag vol workshops, veel onderlinge gesprekken, een maaltijd en concrete ideeën.

Niet iedereen was enthousiast. Van tevoren klonken ook reacties als: ‘Moet dat nou, zo’n dure dag? Kan dat niet beter uitgesmeerd worden over een langere termijn?’ En: ‘Het zal het tij niet keren van vergrijzing en ontkerkelijking.’ Leontien, zelf moeder van twee jonge kinderen: “Ik deel die angst, maar ik weiger me erbij neer te leggen! De kerk is mij te lief! Ik wil dat de kerk en het geloof er ook nog voor mijn kinderen zijn. Maar dan moet er wel wat kunnen veranderen.”

Orgel

Voor het proces en een aantal workshops had de gemeente een gemeentebegeleider van de Protestantse Kerk ingehuurd. “We wilden dat iedereen de dag kon beleven als deelnemer. Bovendien wilden we het professioneel aanpakken. Op deze manier kregen we een overkoepelende blik op het thema: waar staat onze gemeente binnen het geheel van de Protestantse Kerk, wat zijn trends en mogelijkheden?”

Marianne Groot, enthousiast gemeentelid, was ook aanwezig bij de dag. “Als start hadden twee tienermeiden uit de gemeente een energieke quiz verzorgd. In de workshops oefenden we het onderlinge geloofsgesprek. Ook gingen we in op hoe je met allerlei leeftijden samen gemeente bent. Aan de hand van stellingen voelden we elkaar aan de tand over onze gemeente als thuisplek voor jong en oud. De tienermeiden vertelden dat hen in een van de workshops was gevraagd wat ‘hun generatie’ vindt. Dat ervoeren zij als druk, want zij kunnen alleen voor zichzelf spreken. Dat deden ze gelukkig ook wel.”

Marianne werd zelf ook aan het denken gezet. Bijvoorbeeld door de opmerking van Bart, een jongen uit de gemeente: ‘Waarom kopen we een nieuw orgel? Dat is ontzettend duur. Wij als jongeren zijn helemaal niet gevraagd of wij een orgel willen.’ En dat klopt. We gingen er automatisch vanuit: in de kerk hoort een orgel. Maar is dat wel zo?”

Beweging

Jeugdouderling Karsten Hoogenraad geeft een inkijkje hoe het nu verder gaat in Zetten. “Deze dag was bedoeld als start van een beweging. Op de 0-100 gemeentedag hebben we met de gemeente verschillende ideeën opgedaan.” Sommige suggesties worden al uitgevoerd, zoals de kletspot met geloofsvragen. “Iedereen kreeg laatst een vraag uit die pot. Op het briefje stond wie je moest bevragen, aangeduid met een leeftijdscategorie. Vooral de kinderen werden er heel enthousiast van. Ze gingen meteen op zoek naar een gespreksmaatje, en wilden nóg een briefje pakken.”

Leontien: “We gaan ook vaker samen eten. Iedereen neemt dan wat mee en tijdens het eten gaan we in gesprek over stellingen. Dat verbindt. We hebben ook een thema-avond gepland voor de hele gemeente om met elkaar in gesprek te gaan over: wat willen we, en wat kunnen we veranderen? En mag die verandering je wat kosten? Gun het elkaar, dat is blijven hangen.”

“Sommige punten die tijdens de gemeentedag zijn aangereikt, nemen we mee in gebed. Dat mogen we niet vergeten”, voegt Karsten toe. “Wij hebben nu eenmaal niet alles in de hand. Je mag alles bij God neerleggen. We hoeven het niet alleen te doen.”

Wil jij ook aan de slag met je gemeente? Neem dan contact op met de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, tel. 030 - 8801880.