Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kinderbijbels op een rij

Bijna ieder huishouden, christelijk of niet, telt er één: een kinderbijbel. Soms is dat een heel oude, ooit van oma geweest. Of juist een heel moderne, met hippe tekeningen die je dochter bij haar doop heeft gekregen.

Waar let je op bij het kiezen van een Bijbel?

  • Taalgebruik: Is de kinderbijbel bedoeld om voor te lezen of om zelf te lezen en zijn de teksten daarop aangepast? Sluiten de tekste qua woordkeus aan bij de leeftijdsgroep?
  • Illustraties: Zien de plaatjes er aantrekkelijk uit, passen ze bij de belevingswereld van kinderen?
  • Theologische visie van de auteur(s): Omdat de bijbelverhalen ingekort en bewerkt worden, stoppen veel auteurs een boodschap in de verhalen. In sommige kinderbijbels ligt de nadruk op onvoorwaardelijke liefde van God voor mensen, in andere kinderbijbels gaat het vooral om het besef dat wij mensen zondig zijn en Gods goedheid niet verdienen. Lees sleutelverhalen zoals die van Jezus' geboorte, dood en opstanding om achter de visie van de auteurs te komen.
  • Aansluiting bij de leeftijd: Past de kinderbijbel bij de leeftijds- en ontwikkelingsfase waar mijn kinderen in zitten? Voor de allerkleinsten is het leuk als er iets te doen is - aanwijzen of flappen openmaken. Kinderen tussen de 4 en 8 jaar worden heel erg aangetrokken door het verhaal zelf - dat moet goed in elkaar zitten. Oudere kinderen vinden feitjes erg leuk.

UITGELICHT

Hieronder vind je per leeftijdsgroep een voorbeeld van een leuke kinderbijbel. 

gods liefde voor mij kinderbijbelGods liefde voor mij (0-4 jaar)
Auteur: Tim Bugbird, UItgeverij Ark Media € 7,95

In een herkenbaar verhaal over twee schattige konijntjes wordt beschreven hoe allesomvattend Gods liefde is. Het kleine konijntje is eigenlijk te moe om naar huis te lopen. Maar dan vertelt mama over de liefde van God. En dat als God bij je is, je alles aankunt. Aan de hand van allerlei dingen die ze tegenkomen onderweg - de rivier, bomen, bloemen en meer - legt mama uit dat God erbij betrokken is. En voordat het kleine konijntje het doorheeft, zijn ze thuis.

groot kinderbijbel liedjes boekHet Groot Kinderbijbelliedjesleesboek (4-8 jaar)
Auteurs: Ria Borkent, Iris Boter, Peter van Dijk en Nelleke Scherpbier, uitgeverij Mozaïek, € 12,50

Dit boek combineert Bijbelse verhalen met liedjes. Bij ieder verhaal hoort een liedje, dat uitgeschreven staat in het boek en te beluisteren is via de bijgeleverde CD. De verhalen zijn in heldere taal geschreven. Omdat verschillende auteurs hebben meegeschreven, verschillen de verhalen qua moeilijkheidsgraad. De liedjes zijn deels bekend (Hanna Lam en Elly en Rikkert) en deels geschreven voor dit boek.

Samenleesbijbel Junior (4-7 jaar)
In de Samenleesbijbel Junior ga je met (klein)kinderen in 30 stappen (verhalen) door de Bijbel. Elke stap heeft een bijbelverhaal om samen te lezen, bouwstenen om met het bijbelverhaal aan de slag te gaan, een eigen weetje en een idee voor een activiteit om samen te doen. Bestel de Samenleesbijbel Junior >

Samenleesbijbel (8-12 jaar)
Nederlands Bijbelgenootschap, uitgeverij Royal Jongbloed, € 59,95. 

De Samenleesbijbel bevat de complete tekst van de Bijbel in Gewone Taal aangevuld met ruim 500 pagina’s extra materiaal zoals puzzels, spelletjes en doeopdrachten. Door de bijbeltekst heen lopen drie ‘routes’ van verhalen, oplopend in moeilijkheidsgraad. Op de routes komen clusters van bijbelverhalen langs, zodat kinderen echt leren wie Jozef is, en Abraham en Jezus. Er staan bekende verhalen in, maar ook passages uit onbekendere bijbelboeken. 

Hulp bij het kiezen?
Op www.kinderbijbels.nl kun je kinderbijbels bekijken en informatie vergelijjken. Op deze site van Ark Mission kun je een paar pagina's van elke kinderbijbel inzien. Verder staan er een uitgebreide beschrijving van de verhaalstijl, afbeeldingen, de visie van de auteur, aansluiting bij de leeftijd en verwerkingsmogelijkheden. Zo kun je vast een liijstje met favorieten maken en de mooiste exemplaren in de (christelijke) boekwinkel bekijken.