Kleine kinderen in de kerk

Kinderen horen er helemaal bij in het christelijk geloof. Jezus stelt kleine kinderen zelfs als voorbeeld voor volwassenen. Logisch dat ouders van jonge kinderen op zoek zijn naar een kerk waar kinderen zich ook thuis voelen.

Op deze pagina lees je een aantal voorbeelden van kerkzijn met en voor kinderen en een aantal tips.

Kerk op schoot

Sprankelende, belevingsgerichte diensten voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders. Dat biedt Kerk op Schoot. Tijdens de korte viering beleven baby’s, peuters en kleuters een bijbelverhaal met al hun zintuigen. Eveline Nieuwenhuijse, moeder van een dochter van 1, is vanaf de start bij Kerk op Schoot betrokken. “Voor de allerjongsten was er, behalve crèche, weinig in de kerk. En dat terwijl die eerste jaren wel de basis vormen voor de rest van je leven. Samen met onze predikant Hester Radstake hebben we Kerk op Schoot ontwikkeld. We wilden iets bieden waardoor kinderen en hun ouders zich thuis voelen in de kerk. Ons belangrijkste doel is dan ook dat ze iets meekrijgen van de sfeer in de kerk. We zitten niet voor niets in de kerkzaal: kinderen horen in het hart van het kerkgebouw, niet in een zaaltje achteraf." Lees meer: www.kerkopschoot.nl.

Kliederkerk

Voor veel gezinnen is een ‘standaard’ kerkdienst een te hoge drempel. Of men vindt het niet fijn dat de kinderen naar een aparte ruimte gaan. Met Kliederkerk kunnen gezinnen met elkaar allerlei leuke, gekke en bijzondere activiteiten doen die allemaal te maken hebben met een bepaald verhaal of thema. Dit wordt afgesloten met een kort verhaal, het zingen van een lied en een gezamenlijke maaltijd. In Amstelveen Buitenveldert hebben ze ervaring met Kliederkerk. Kijk maar eens op hun Facebookpagina.  Remon Vonk, vader van twee zoons (3 en 5): 'Mijn zoons vinden het geweldig om te gaan. Elke keer kun je bijzondere spelletjes en activiteiten doen die je thuis niet zo snel doet met je kinderen. Ik vind het mooi om dit met mijn gezin te doen, maar ook om andere gezinnen te ontmoeten."  Meer informatie: www.kliederkerk.nl

Kinderen in de kerk: 'tips & tricks'

Wil je zelf iets organiseren voor kinderen in de kerk? Lees deze tips.

• Bundel je krachten. Verzamel een groepje ouders en bedenk samen wat je wensen en verwachtingen zijn. Wat past bij jullie kinderen en bij jullie gemeente?
  • Ga uit van het kind. Bedenk niet wat je zélf leuk maar wat aansluit bij de kinderen.
  • Ga met je concrete plan naar de predikant of kerkenraad. Deel je verlangen.
  • Vraag aan de predikant om mee te werken of te denken, als zijn of haar talenten op het gebied van kinderwerk liggen.
  • Presenteer je plan als een tijdelijke pilot, dan heb je meer kans van slagen bij een kerkenraad
  • Maak alvast een overzicht van kosten en praktische zaken als ruimtegebruik. Dan is het voor de kerkenraad helder wat je van hen nodig hebt.
  • Op www.godlyplay.nl lees je over een multi-zintuigelijke benadering van bijbelverhalen die taal en spel combineert. Voor leiding is een een speciale cursus.