Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

'Liever kroket of frikandellen?' Op stap met de tienercatechese

Met je tienergroep in de bus naar een stad die je niet goed kent. Het doel: kennismaken met verschillende kerken en kerkplekken. En onderweg gebeurt er ook van alles waar je van leert!

Dominee Sjaak Teuwissen uit Ermelo: “Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met het ervaringsgerichte leren. Simpel gezegd: je leert niet alleen uit een boekje, maar vooral door erop uit te gaan. Als je uit je eigen vertrouwde context wordt gehaald en nieuwe dingen ziet, hoort, ruikt, voelt, dan leer je ontzettend veel. Zeker als die context écht anders is dan wat je gewend bent. Dat is wat zo’n uitje als dit zo waardevol maakt.”

De jongeren van de catechesegroep van 12-16 jaar van de Gereformeerde Kerk in Ermelo stapten samen met de tienerleiders in de bus naar Amsterdam. Sjaak: “Zo’n bus huren is natuurlijk wel een uitgave, maar het heeft allerlei voordelen. Voor de ouders is het een veilig idee, het is erg gezellig. Ik gebruik de busreis ook voor de educatieve doelen van de trip! De jeugd is zo’n investering zeker waard.”

Quiz en ongein via WhatsApp


Hoe hij dat doet, de busreis educatief inzetten? “Via de microfoon treed ik op als een soort gids en reisleider. Ik vertel de tieners wat we gaan doen, hoe het programma in elkaar zit. En ik bereid ze erop voor dat we door de rosse buurt lopen. Ik moedig de jongeren aan zich respectvol te gedragen. Ook vertel ik waarom we dit uitstapje maken: kerken bezoeken in Amsterdam.

Tussendoor kunnen ze me vragen stellen via de WhatsApp. Die beantwoord ik ook. Daar zit natuurlijk een hoop ongein tussen, dat moet kunnen. Bijvoorbeeld: ‘Heeft u liever kroket of frikandellen? Sfeer, samen zoiets beleven, het gezellig hebben is heel belangrijk. Maar er zitten ook serieuze vragen bij. En op de terugreis stel ik ze zelf quiz-vragen zodat ze ook leren wat we gezien, gehoord en beleefd hebben. WhatsApp is een mooi middel om aan geloofscommunicatie te doen zonder dat de tieners afhaken.”

Kerken bezoeken


In Amsterdam zijn er veel kerken te bezoeken. De Ermelose tieners maakten een stadswandeling langs de Sint Nicolaasbasiliek (Rooms-Katholieke Kerk), Ons’ lieve Heer op Zolder, Het Leger des Heils, de Oude Kerk, en de Nieuwe Kerk. Ze bezochten de woongemeenschap Oudezijds 100 (een leefgemeenschap midden in de rosse buurt) en de Protestantse Diaconie, een onderdeel van het Protestants Centrum Amsterdam, en het Wereldhuis. Sjaak: “Er viel heel wat te zien. Bij twee plekken zijn we naar binnen gegaan voor een verhaal, bij de andere plekken vertelde ik zelf wat. Ik heb jarenlang in Amsterdam gewoond en gewerkt, dus dat maakt zoiets makkelijk om te organiseren.”

Uit je eigen context


Zo’n educatieve stadswandeling kun je overal doen. In elk dorp of elke stad zijn wel kerken en kerkplekken te vinden die een verhaal hebben, die iets laten zien van de kerk wat je nog niet kende. Dingen die je wereld en je blik verbreden. Sjaak: “Op de terugreis stelde ik tijdens de WhatsApp quiz de vraag of de tieners nieuwe ideeën hebben opgedaan over de kerk. Daar kreeg ik geen antwoord op; de vraag was waarschijnlijk te abstract. Maar ik geloof zeker dat zo’n trip - naast veel gezelligheid en gemeenschapsvorming - bijdraagt aan hun geloofsontwikkeling en hun blik op wat de kerk kan zijn.”


Door: Nelleke Quist
Specialist catechese

In Ermelo wordt veel voor tieners georganiseerd. Lees ook: ‘Jongeren beleven het Paasverhaal in het holst van de nacht’.
Lees meer verhalen van Nelleke Quist.