"Luister goed naar jonge mensen, en doe er wat mee!"

Jeltje Anna Schuurman (32) is sinds januari 2019 jeugdouderling bij de protestantse gemeente Lemelerveld. "Ik hoop dat jongeren later met een warm gevoel terugdenken aan hun jonge jaren in de kerk.”

Wat bezielt je om ambtsdrager te zijn?
“Ik wil de verbinding zoeken tussen jongeren en ouderen. Ik was al actief in de commissie themadiensten en de kindernevendienst maar hoefde niet lang na te denken over de vraag of ik jeugdouderling wilde worden. Mijn doel is om jongeren betrokken te houden bij de kerk, in de hoop dat ze later nog steeds met een warm gevoel terugdenken aan hun jonge jaren in de kerk.”

Wat betekenen het geloof en de kerk voor jou?
“Ik haal het geloof uit de dagelijkse dingen, ik ben niet iemand die de Bijbel er vaak bij pakt. Ik ben wel wat zoekende. Heeft God een rol in de coronacrisis en zo ja, hoe dan? Wie is Hij nou? Daar raak ik niet over uitgedacht. Dat hoeft ook niet, zo lang ik er maar met andere mensen over kan praten. Bij ons in de kerk kunnen dat soort vragen gelukkig heel open besproken worden. Iedereen heeft zijn eigen invalshoek en inbreng. Het geeft me energie om van alle verschillende meningen en invalshoeken van mensen een dienst te maken die veel mensen aanspreekt.”

De aanwezigheid van jonge mensen wordt gezien als de sleutel tot toekomstbestendigheid. Hoe is dat in jouw gemeente?
“We hebben veel jonge mensen. We zien ze niet vaak op zondag, maar bij aparte diensten zoals een themadienst of schoolkerkdienst zijn ze wel aanwezig. Voor de activiteiten voor de jeugd is veel animo: de kindernevendienst, de weekpreekcake voor de groepen 7 en 8, en de weekpreekbrunch voor de jeugd van de middelbare school. Ik krijg veel energie als veel jongeren zich opgeven voor een activiteit als ‘nacht zonder dak’, en vervolgens met een blij gevoel weer naar huis gaan. Dat maakt mij enorm trots. Ik denk dat het uitmaakt dat ik zelf ook enthousiast ben. Hier in het dorp word ik vaak gegroet door jongeren, we blijven vaak even staan praten. Ik ben zichtbaar.”

Spreken jullie in de kerkenraad over de toekomst van de gemeente?
“Zeker, er wordt een paar keer per jaar concreet over vergaderd. Hoe kunnen we (jonge) mensen bij de gemeente houden en ervoor zorgen dat ze ook naar de kerk willen komen? Het zit ‘m ook in het aantrekkelijk maken van het kerkgebouw voor jongeren, met een eigen plek.”

Ben jij het type dat de kerk wil redden of laat je je meenemen in de beweging van Gods geest?
“Ik wil de kerk graag behouden maar niet ten koste van alles. Het is belangrijk om mee te gaan met de tijd. Wat willen jonge mensen en wat willen gezinnen? Vraag het ze, luister goed en doe er wat mee. In onze gemeente kan het zo zijn dat we een zondagochtenddienst inruilen voor een fietspuzzeltocht met de gemeente. De oudere generatie heeft hier soms moeite mee maar er zijn genoeg mensen die gezellig meedoen. Dat schept ook verbinding tussen oud en jong. Dat zie je in het dagelijks leven terug, oud en jong groeten elkaar op straat.”

Het is 2051 en jij bent 62 jaar. Wat hoop je op zondag in de kerk aan te treffen?
“Ik hoop dat er nog een plek is om naartoe te gaan, de behoefte aan samenkomen zal blijven. Mijn kinderen vragen wanneer ze weer een keer naar de kerk mogen. Door corona was het er nog niet weer van gekomen, ze missen het.”

Dit artikel verschijnt in januari in woord&weg, het gratis magazine voor taak- en ambtsdragers.