Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Met M&M’s de kerk in

Bijna was de jeugddienst verdwenen in Sliedrecht. Tot de jeugdouderlingen gingen polsen wat de jongeren dan wilden. Verrassing: die hóefden helemaal geen compleet andere liturgie. Nu geniet jong en oud van Revival-diensten.

Peter Korevaar, jeugdouderling in de Hervormde Gemeente Sliedrecht, bezocht als jongere al jeugddiensten. “Zo’n twee jaar geleden waren deze diensten amper levensvatbaar meer. De opkomst was laag, de commissie was ontevreden.”

De jeugdouderlingen gingen in gesprek met de jongeren. “We willen mét hen experimenteren, want zij zijn degenen die straks de kerk dragen.” Verrassend vond hij het “dat ze geen andere liturgie wensten. Zij verlangden naar een andere inhoud.”


Stilte


Als resultaat van het gesprek ontstonden de Revival-diensten. Bedoeld voor jongeren, maar inmiddels gewaardeerd door jong én oud. Jongeren organiseren de hele dienst. Anne-Marie van Dijk (17): “Ik heb ontdekt dat een dominee een preek niet uit zijn mouw schudt. Er komt veel kijken bij een dienst, overal zit wat achter.” Peter: “In de eerste jeugddiensten zat geen moment voor stilte tot God. De predikant heeft toen de betekenis hiervan uitgelegd. Vervolgens besloten de jongeren om in de Revival-diensten ook zo’n moment op te nemen.”


Korte preek


Een preek tijdens een Revival-dienst duurt tien minuten. Anne-Marie: “Dan kan je nergens omheen draaien. Ook kiezen we voor andere perspectieven. Vertel bijvoorbeeld eens vanuit het perspectief van Goliath.”

De jongeren peilen voor, tijdens en na de diensten hoe bezoekers de dienst beleven. Tim de Waard (16) weet wel wat hij belangrijk vindt: “Een preek moet mijn leven raken. Zelf vind ik bidden bijvoorbeeld lastig: je moet je aandacht erbij houden en ‘s avonds moet je zorgen dat je niet in slaap valt. Dankzij een preek ontdekte ik dat Mozes niet bidt, maar op vriendschappelijke toon praat met God. Hij onderhandelde met God. Dat is geen gebed, maar een echt gesprek!”

M&M's


“We heten bezoekers welkom met koffie en M&M’s”, zegt Peter. “Dat mogen ze meenemen de dienst in.” Tijdens de dienst is er ruimte voor interactie. Zo mochten bezoekers de dominee ooit vragen stellen die ze hem altijd al wilden stellen. Een vraag als ‘Mag je blowen?’ is dan niet raar. Ook de muziek moet aansluiten, aldus Anne-Marie: “Met een orgel heb je slechts één instrument, we zien liever een band die bestaat uit meerdere instrumenten.” Tim: “We kiezen ervoor dat de kerkenraad niet ná de gemeente de kerk binnenkomt, want dat creëert afstand. De dominee draagt geen toga en spreekt niet vanaf de preekstoel. Hij is een van ons.” 


Geduld


Samen een viering organiseren, betekent soms dat je als kerkenraad voor dilemma’s komt te staan en dat het jongeren pijn kan doen als iets niet mag. Zo vinden jongeren het vrouwonvriendelijk dat er geen vrouwen als spreker worden gevraagd voor de Revival-diensten. Maar voor de Sliedrechtse kerkenraad is dit spannend.

Bij dit soort onderwerpen is het van belang om met elkaar in gesprek te blijven over de verschillen en de wensen. Dat heeft als gevolg dat iedereen van en met elkaar leert. De jeugddienst is niet ‘van’ de jongeren, maar van de hele gemeente.

Samen kerk-zijn vraagt geduld. Jongeren hebben geduld nodig tijdens een reguliere dienst, en de kerkenraad moet ruimte geven aan de jongeren en naar hen luisteren. Dit proces is in Sliedrecht volop gaande. Peter: “Ik gun iedere kerk een proeftuin.” Anne-Marie: “We zijn goed op weg, maar nog niet uitgespeeld. Ik hoop dat als ik kinderen krijg, zij op zondagochtend met plezier naar een kerkdienst gaan die de vorm heeft van een jeugddienst.”

Evalueren


Soms roepen de Revival-diensten weerstand op. Peter: “De jeugddiensten zorgen voor veranderingen die van invloed zijn op de reguliere diensten. Jongeren krijgen bijvoorbeeld vaker taken en ze zijn meer zichtbaar.”

Daarom doet het evalueren van de jeugddiensten er ook toe, is de overtuiging van Tim: “Veranderen doe je samen. Je kunt alleen met elkáár tot de conclusie komen of iedereen de votum en groet van Sela waardeert en of je deze dus elke dienst kunt inzetten.”
Hij verwacht niet dat de reguliere diensten ooit allemaal Revival-diensten zullen worden. “Dat hoeft ook niet. Jong en oud moeten in gesprek blijven over de diensten. De kerk is voor iedereen.”

Tips:

  • Zie de bezoekers van de jeugddiensten als de toekomstige leiders van de kerk.
  • Zorg als jeugdouderling voor verbinding tussen de jongeren en de kerkenraad en ga in gesprek over de diensten.
  • Laat jongeren experimenteren in jeugddiensten.
  • Meet bij jong en oud hoe zij elementen uit de jeugddiensten ervaren.
  • Pas elementen die bezoekers waarderen, toe in de reguliere diensten.

Dit artikel verscheen eerder in magazine Jong Protestant. Neem een gratis abonnement op de magazines van de Protestantse Kerk

Tekst: Marian Timmermans

Sjaak Boot