Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Naar God? 'Ja! Met onze luchtballon kunnen wij daar zo, hop, naartoe vliegen.'

Het kampeerweekend van 'Fonteinwerk' van de Protestantse Gemeente Harderwijk kende een bijzonder einde met een luchtballon met twee piloten. Het hoorde bij de openluchtvoorstelling 'Toen Joost nog geen tak was en de kleine Baron' van De Theaterhelden.

Mee op avontuur


Het campingveld ligt overhoop; een half leeggelopen ballon en een grote mand omringd met touwen en zandzakken. Terwijl de gemeenteleden en de kinderen zich verzamelen om te kijken wat hier allemaal aan de hand is, staan er twee piloten gefrustreerd de ravage op te ruimen. De luchtballon heeft schade opgelopen door de noodlanding en moet gerepareerd worden. Ondertussen wordt het publiek meegenomen in de avonturen die deze piloten over de hele wereld meegemaakt hebben tijdens hun zoektocht naar God met hun luchtballon.

Een luchtballon, een wandelende tak en God?


“Dat klinkt inderdaad als een gekke combinatie” vindt ook Leon Batterink, theatermaker en bedenker van de voorstelling. “Toen we de voorstelling aan het bedenken waren, was er in het begin alleen maar het idee om iets gaafs te maken wat je nog niet eerder gezien hebt.”

Leon, die de voorstelling samen met een vriend maakte, heeft een duidelijk doel met de voorstelling: “Ik vind het belangrijk dat een jeugdvoorstelling te maken heeft met de belevingswereld van kinderen en tegelijkertijd een spectaculaire belevenis is die in dit geval balanceert op het randje van de realiteit. Al is de voorstelling natuurlijk wel absurd met zo’n grote ballon op locatie.” De ballon van 10 meter die tijdens de voorstelling helemaal opgeblazen wordt valt zeker op. Hoe kom je daar eigenlijk aan?

“Hahaha, die hebben we zelf gemaakt met een huis-tuin-en-keuken naaimachine. De mand niet hoor, die hebben we na maanden zoeken uit België gehaald.” De jonge theatermaker vertelt gedreven over het tot stand komen van de voorstelling en is duidelijk als hem wordt gevraagd wat hij zelf het leukste van de voorstelling vindt. “De combinatie van een mooie voorstelling met verschillende verhaallijnen en grapjes, maar ondertussen vol met belangrijke thema’s.”

De voorstelling zit inderdaad vol thema’s, waarvan sommige ook best heftig zijn. “Moeilijke thema’s zoals de dood, het bestaan van God, en boosheid over onrecht, moet je kinderen niet onthouden. Ze zijn voor hen net zo relevant, en door het op een speelse manier te benaderen laat je iets van het mysterie van God zien. En bovendien kunnen volwassenen daarna makkelijker in gesprek gaan met kinderen over deze thema’s.”


Op zoek of op de vlucht?


Terwijl de piloten hun avonturen herbeleven met de kinderen ontdekken ze dat er meer aan de hand is. Door de vele, vaak hilarische, maar ook ontroerende anekdotes uit de reis wordt het duidelijk wat voor een grote reis de piloten inmiddels al hebben afgelegd. Misschien wel een te grote reis. God is na al die jaren nog steeds niet gevonden en dat is een probleem. Want wat als je God nou echt moet spreken, omdat je opa overleden is? En wat als je na al dat reizen eigenlijk je ouders mist en liever naar huis wilt. Een verhaal over vriendschap, verlies, God en… een wandelende tak dus.

Scholen en kerken


De voorstelling is oorspronkelijk voor het basisonderwijs ontwikkeld, maar kan nu ook gespeeld worden voor kerken. “Ik denk dat er veel behoefte is aan levensbeschouwelijke projecten die een makkelijke toenaderingsvorm hebben. Ik zelf vind het belangrijk dat we vooral vragen stellen in onze voorstelling en niet zo zeer met antwoorden komen.” Marije van Fonteinwerk kan dit beamen: “Bijzonder hoe ze met een fijn soort luchtigheid grote thema’s als leven en dood, vriendschap en liefde aansnijden, zonder dat het een moment cliché of belerend wordt.”

Jong en stiekum ook oud


“We hebben geprobeerd een voorstelling te maken die meerdere leeftijden aanspreekt. Voor de jongere kinderen is er het visuele spektakel en voor de oudere kinderen ontwikkelt zich al snel een verhaal achter de ruzie van de piloten. Maar de voorstelling blijkt niet alleen voor kinderen boeiend vertelt Rob van Fonteinwerk. Ook hij is te spreken over de voorstelling: “Ik ben zelf nu in de zestig, maar ik merkte dat zo’n vraag over het verlies van een dierbare me raakt.”

Voordat de voorstelling helemaal afgelopen is stappen de twee acteurs uit hun rol en nodigen het publiek uit om de luchtballon met al zijn goocheltrucs van binnen en van buiten te bekijken. Via een rits mag iedereen even in de reusachtige ballon gluren. Een echte beleving voor jong, en oud!

Geïnteresseerd in de voorstelling van De Theaterhelden? Kijk dan op detheaterhelden.nl

Beeld: Goos van Steinvoorn & Marinke Timmer