PaasChallenge kans voor samenwerking

Veel kerken kampen met een tekort aan vrijwilligers. Het leidt soms tot minder jeugdwerkactiviteiten. De Gereformeerde Kerk te Herwijnen organiseerde de PaasChallenge samen met de Hervormde Kerk. Een win-winsituatie waardoor ze nu vaker samenwerken.

Ideeën uitwisselen

De Gereformeerde Kerk Herwijnen werkt regelmatig samen met omliggende gemeenten als het gaat om het jeugdwerk. Jeugdouderling Mirjam Bron: ‘Op die manier hoorden we uit Heukelum van de PaasChallenge.
‘In eerste instantie wilden we het met diverse dorpen samen organiseren, maar uiteindelijk was het meer praktisch om het samen met de Hervormde kerk te organiseren en dat is heel goed uitgepakt!’

Meer verbinding tussen de kerken

In een klein dorp als Herwijnen komen jongeren elkaar overal tegen; op de basisschool en later tijdens het vakkenvullen bij de Spar. In het jeugdwerk trok iedereen zijn eigen spoor. Maar door de samenwerking tijdens de PaasChallenge trekken de clubs van de kerken nu het hele jaar met elkaar op. Mirjam: ‘Onderschat niet wat zo’n challenge uitwerkt, je trekt een hele nacht met elkaar op en beleeft echt wat met elkaar!’

Nachtelijk avontuur

De leiders van beide kerken selecteerden zes prachtige locaties tijdens de voorbereiding. Het was aan de twaalf jongeren om via coördinaten de locaties te vinden en ter plekke de opdrachten te doen. Ze hoorden dat ze echt moesten winnen. Lukte dat niet, dan kreeg je strafpunten. In een mooi aangeklede schuur vierden ze een sober avondmaal met broodjes en tapas. We speelden het smokkelspel op een bijzondere locatie, in de volksmond ‘het paradijs van de uiterwaarden’. De jongeren ontdekten dat de spellen waanzinnig moeilijk waren. Ze wisten niet dat het opzettelijk zo was ontwikkeld.

Weer strafpunten

Na de Pilatusscene liepen de jongeren een flink eind in de heldere nacht. Onverwacht kwamen ze in een verraadscene terecht, die ze opnieuw strafpunten opleverde. De broodjes frikandel zorgde voor nieuwe energie. Door een raadsel op te lossen weten de jongeren gelukkig de Romeinen te ontlopen tijdens een achtervolging. Vervolgens kwamen de jongeren in een grote tuin bij een meertje, echt prachtig! De jongeren speelden een kaartspel gelinkt aan het verraad van Petrus. Mirjam: ‘Ik maakte steeds expliciet de link naar het verhaal. Het blijven tieners met veel energie en dit was zo’n locatie waar ze langer hadden willen blijven.’

Golgotha

‘Maar als leiders bewaak je de tijd, dus we vertrokken naar Golgotha.’ Op een boerderij gingen alle jongeren uiteen zitten en schreven ze bij een brandend waxinelichtje een persoonlijke brief aan Jezus. ‘Mooi en rustgevend om te zien hoe dan alle jongeren meedoen.’ De brief werd ongelezen ingenomen door de leiders.
Vanaf daar liepen de jongeren in stilte met een waxinelichtje naar de Opstandingsplek.

Verlies wordt winst

Op een bankje, omhuld met flink wat dekentjes zag de groep de zon opkomen. Opeens bleek alles te zijn omgedraaid. Ze hadden gestreden voor de winst, maar het aantal strafpunten liep op. Nu bleek dat verlies, winst werd. Verliezen in het leven kunnen van waarde zijn. Het verlies van Jezus’ leven, is winst voor ons.
Mirjam: ‘Het winnen zat heel diep en ze hadden zo hun best gedaan. Ze moesten schakelen dat ze toch gewonnen hadden.’

Nieuw leven

Na zonsopgang sloeg de moeheid toe. Er zijn flink wat kilometers gelopen, dus stapten ze welverdiend in de auto richting de kerk om af te sluiten met een gezamenlijk ontbijt.
Met Pinksteren viel hun zelfgeschreven brief (aan Jezus) in de brievenbus, met de opdracht om de brief te begraven, zodat de zaadjes in het groeipapier kunnen ontkiemen. Jezus’ dood had niet het laatste woord. Uit verlies kan nieuw leven ontstaan

PaasChallenge 2021

Tijdens de PaasChallenge 2021 is het de uitdaging om door middel van QR-codes de weg te vinden door Jeruzalem. Ook meedoen aan deze coronaproof PaasChallenge? Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.