Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Relationeel jeugdwerk: het leven delen, al ontmoet je elkaar niet

Heb jij enig idee hoe het met Ruben, Mirthe en Sven gaat? De jeugdleider die weet dat de oma van Ruben recent is overleden en kan benoemen dat het Sven moeite kost om online lessen te volgen, is gericht op relaties. Hij weet wat er leeft bij zijn jongeren.

Er zijn kerken waar leiders al maanden geen jongeren meer zien, omdat er geen activiteiten meer worden georganiseerd uit angst dat besmettingen toenemen in de coronatijd. Veel erger is dat ze ook al maanden niets horen van hun leiders! Ben jij iemand die weet wat er speelt in het leven van Ruben, Mirthe en Sven?

Relatie is de kern van je jeugdwerk. Deze stelling zullen veel jeugdleiders onderschrijven. Pas vanuit de relatie tussen jeugdleiders en jongeren en jongeren onderling ontstaat verbinding die het mogelijk maakt iets van je geloof zichtbaar te laten worden voor jongeren. Alleen hoe doe je dat: écht inzetten op die relatie?

De kerk gaat door

Verbindend specialist Saskia de Graaf houdt jeugdleiders voor om niet te verslappen als het gaat om het aandacht geven aan jongeren. "In de Bijbel zie je dat kerk zijn gaat over relatie hebben en over het delen van Gods grote daden met elkaar. Dat hoeft zeker niet altijd op zondagmorgen tijdens de dienst. Dat gaat juist ook over de toets die jongeren hebben op maandag bijvoorbeeld. Ze ziet jeugdleiders die om jongeren heen staan met praktische en mentale hulp. Een jeugdleider kan zo behoren tot de intieme kring van mensen die (mee)leeft met de jongere. Dat heeft impact, ook als het gaat om het geloof van de jongere. Zo hoorde ik van een jongere die een goed contact had met zijn jeugdgroep en zijn jeugdleider en zei: 'Kijk, dat is nu kerk-zijn'."

Deel je geloof

Met dertig jongeren een relatie opbouwen, is wellicht lastig. Verdeel de tieners onder de leiders en trek met een aantal van hen op. Bid voor hen en ga bijvoorbeeld via een persoonlijk WhatsApp bericht in gesprek. Vraag hoe het met de tiener is nu toetsen misschien niet doorgaan en iedereen thuiszit. Wees open en deel ook eerlijk wat jij pittig vindt. 

Erika Zuur, verbindend specialist bij Jong Protestant: "Ga vooral beginnen! Deel je ups en downs." Tijdens de online inspiratiesessie Relatiegericht Jeugdwerk daagden Erika en Saskia jeugdleiders uit om te verwoorden wie in hun leven de ‘geloofsvonk’ liet overspringen en wat dat met ze deed. "Het delen van je geloof is een opdracht voor iedereen. Vertel open over hoe God werkt in jouw dagelijks leven. Deel dat vooral met je tieners! Het is zo bemoedigend als zij horen dat God doorgaat, wat er ook gebeurt in de wereld." Erika gelooft oprecht dat iedereen iets van zijn eigen geloof kan delen en dat we daartoe geroepen zijn wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Wederkerig delen

Er zijn verschillende manieren te bedenken die kunnen bijdragen aan het verdiepen van relaties. Zo reikten jeugdleiders in Almkerk aan tieners een gele steen uit, waar de jongeren een glimlachsteen van maakten. De kleine steen maakte tal van verhalen los op de vraag: “Vertel eens, ken jij mensen die het moeilijk hebben en wat doet dat met jou?” Tieners deelden verhalen van mensen die ziek zijn of vertellen hoe moeilijk ze het vinden om hun oma niet mogen knuffelen. De leiders deelden ook wat pittig is voor henzelf en zo ontstaat er een wederkerig delen. Met de glimlachsteen krijgen de tieners ook gelijk een challenge mee om deze voor Kerst te bezorgen, natuurlijk voorzien van een persoonlijk kaartje.

En in Bennekom bezorgden jeugdleiders alle tieners een afbakpizza en gingen vervolgens online als klein groepje samen eten en het geloofsgesprek aan. 

Zijn waar de jongeren zijn

Markeer in jouw omgeving eens waar de jongeren zijn, ook nu ze beperkt weg kunnen. Het zijn vast meer plekken dat je denkt. Zo zijn er jeugdleiders die vragen hoe het met toetsen staat nu de lessen online zijn. Anderen trekken langs hangplekken om te vragen hoe het thuis gaat of moedigen wekelijks hun jongeren aan langs de lijn. 

Er zijn groepen die online Cluedo spelen en tijdens de inloop eerst met elkaar het alledaagse leven delen. Zo komt pijn, maar ook lol ter tafel. Zoek mensen in je omgeving op die net als jij relaties belangrijk vinden en trek daarmee op. Denk samen in mogelijkheden en benut kansen om jongeren te ontmoeten, uiteraard binnen de coronaregels. In een podcast van INNOV8 gaven Erika Zuur en Corine Zonnenberg (Youth for Christ) meer tips hoe je jeugdwerk kunt vormgeven te midden van de coronamaatregelen.

Kerk als thuisplek

Erika: "Het mooiste is natuurlijk dat de hele gemeente sterk relatiegericht is. Het is krachtig als jongeren ook door de predikant, kerkenraad of andere gemeenteleden persoonlijk worden aangesproken en zo ervaren: ‘ik word gezien’. Als de geloofsgesprekken niet alleen door jeugdleiders met de tieners worden gevoerd, maar ook op andere verrassende plekken en momenten."

Ben je benieuwd in hoeverre jouw kerk op dit moment een thuisplek is voor kinderen en jongeren? Doe dan de gratis quickscan. De eindscore van je scan is een mooi startpunt voor een goed gesprek binnen je gemeente, werkgroep of kerkenraad. Je ontvangt de uitslag direct per mail.