Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

"Sirkelslag is voor ons het vliegwiel voor andere activiteiten in de kerk"

"Sirkelslag is voor ons hét middel om kinderen en jongeren op een losse manier bij kerkelijke activiteiten te betrekken", vertelt Peter Goudkamp van de Protestantse Gemeente Abcoude.

Peter is met zijn jeugdgroepen al aan het aftellen voor de editie van Sirkelslag YOUNG in februari. Peter: "Wij doen al sinds 2010 mee en maakten meteen een 'lucky start'. We wonnen en mochten met onze jeugdgroep naar het Flevofestival. Dat was een perfecte start voor andere jongeren om aan te haken. Sindsdien doen we ieder jaar mee met Sirkelslag YOUNG en KIDS. De groep Sirkelslag-deelnemers groeit nog steeds. Zo sterk zelfs dat we in februari twee YOUNG-groepen inschrijven."

Verbinding

Wat de sleutel is tot het Abcoudese succes…? "Een dame bij ons in de kerk werkt op de christelijke basisschool in het dorp en is de beste ambassadeur om de verbinding tussen kerk en school te leggen. Zij moedigt de kinderen aan mee te doen. Kinderen zijn hier ontvankelijk voor. Ook steken kinderen elkaar aan. Het enthousiasme van kinderen en jongeren heeft zijn weerslag op jongere broertjes en zusjes die ook graag meedoen."

Samenwerking tussen jongeren


Wat Peter opvalt is de positieve samenwerking tussen kinderen en jongeren van verschillende leeftijden. "Toen ik jong was speelden meisjes met meisjes en jongens met jongens uit dezelfde klas. Door Sirkelslag knalt alles hier door elkaar heen. Een meisje uit groep 7 werk net zo goed samen met een jongen uit de 2e klas van de middelbare school als met kinderen uit de eigen klas. Die verbinding is in onze gemeente door Sirkelslag duidelijk veranderd."


Samen gemeente zijn


"Als kerk stimuleren wij die samenwerking tussen de verschillende leeftijdsgroepen ook. Zo hebben wij Sirkelslag ook ingezet bij de Startzondag. Wij hebben de leukste spellen van Sirkelslag van de afgelopen jaren verzameld en die tijdens Startzondag samen met jong en oud gespeeld. Mooi om zo samen gemeente te zijn."

In het zonnetje zetten

"En natuurlijk nemen wij de gemeente ook mee in onze jeugdactiviteiten. Toen wij in 2015 met onze Sirkelslag YOUNG-groep wonnen, hebben we de jongeren en hun families uitgenodigd voor de dienst op zondag. We hebben toen een beker uitgereikt en de jongeren in het midden van de gemeente in het zonnetje gezet. Zo laten we aan de gemeente zien wat wij met jongeren doen en geven wij de jeugd een kijkje in de kerk."

Groei catechese


De enthousiaste deelname aan Sirkelslag laat ook een groei zien in deelname aan andere activiteiten in de Protestantse Gemeente Abcoude. Peter: “Door Sirkelslag is onze groep catechese gegroeid en ook voor activiteiten als de jaarlijkse dropping en de levende kerststal lopen veel jongeren, die eerder niet actief betrokken waren bij de gemeente, warm. Ik kan met recht zeggen dat Sirkelslag voor ons het vliegwiel is geworden voor andere activiteiten in de kerk".