Sirkelslag KIDS 'Misschien biedt de pandemie juíst kansen om kinderen centraal te stellen'

Voor zondagschoolleidster Anneke van Balen uit Kollumerzwaag kan het niet snel genoeg 20 november zijn. Zij en de kinderen zien uit naar Sirkelslag KIDS. Maar is dat wijs met de pandemie? "Misschien is de pandemie juist een kans voor de kerk om kinderen centraal te zetten. Zij mogen zoals de regels nu zijn bijeen blijven komen."

Impact

De zondagschoolkinderen uit Kollumerzwaag deden vorig jaar voor het eerst mee en Anneke was enorm verbaasd hoe leuk Sirkelslag was. "We hebben een geweldige avond gehad met steeds wisselende spelopdrachten en de bijbel. Ik heb me ook verwonderd over de creativiteit van de kinderen. Ze maakten een beeld van Nebukadnessar en later rolden ze het om met een bal. De wetenschap dat door het hele land honderden anderen kinderen gelijktijdig meedoen is ook bijzonder. Bij de laatste actieve opdracht wilden de kinderen nauwelijks stoppen. Deze mooie herinnering moedigt ons aan om voor Sirkelslag 2020 te gaan."

Doordachte aanpak

Anneke: "Natuurlijk, denken we goed na over de organisatie van de activiteiten voor de kinderen. Als gemeente melden we ons met één team aan. We spreken over een beperkt aantal kinderen dat meedoet en we gaan nadat we het materiaal ontvangen na hoeveel leiders er nodig zijn. We denken dat we de avond met twee of drie leiders prima kunnen organiseren. Ons team is veel groter, maar afschalen in het aantal aanwezige leiders is mogelijk. En voelt het voor iemand uit het team niet goed om in deze tijd Sirkelslag te leiden, dan is er alle ruimte om dit aan te geven."

Veiligheid voor alles

Anneke geeft aan dat ze ook rond de startzondag al goed moesten nadenken over de organisatie en dat deze ervaringen laten zien dan het kan. "We vragen kinderen hun handen te wassen bij binnenkomst. We hebben speciaal twee ruimtes in gebruik genomen en verdeelden de kinderen en leiders. Op die manier kun je het aantal volwassenen op kinderen beperken."

"Tijdens Sirkelslag 2019 hebben ze twee jonge tieners gevraagd als jury. Ze kregen een goede briefing over het belang van onpartijdig zijn en dat pakte heel goed uit. Als de coronaregels het dit jaar toelaten is het mooi om ook een aantal jongeren te betrekken bij het kinderwerk.’

Kans voor de kerk

Anneke is blij dat de kinderen bijeen mogen blijven komen in de kerk. De leiders organiseren wekelijks kindernevendienst en als ze denkt aan Kerst ziet ze ook kansen. "Is het straks mogelijk om een grote kerstnachtdienst voor kinderen te organiseren? Een spannende gedachte. Misschien zorgt de pandemie er onbewust voor dat kinderen meer centraal komen te staan in de kerk." Tegelijk is Anneke ook nuchter. "In onze gemeente zijn op dit moment nog geen besmettingen bekend maar dat zal in andere delen van het land wel anders zijn. Het is natuurlijk niet vreemd dat als dit speelt, je anders gaat denken over het organiseren van activiteiten."

Back-up plan

Hoewel Anneke enorm hoopt dat 20 november gewoon door kan gaan, realiseert ze zich dat de maatregelen zo kunnen veranderen. "Komen er vanuit het RIVM andere maatregelen dan zullen we daar ook naar handelen en bedenken we een plan B. Toen we vorig jaar Sirkelslag hadden gehad, hoorde de hele gemeente het enthousiasme van de kinderen en als leiders beloofden we de kinderen: dit doen we volgend jaar weer! Ook de belofte van toen is een stimulans om dit event te organiseren en bij een mogelijke teleurstelling de kinderen te compenseren bijvoorbeeld met een verrassingspakketje."

Tips voor het organiseren van Sirkelslag 2020:

• Doe de voorbereiding met je team online;
  • Ga na wat het minimum is aan leiders waar je mee kan draaien;
  • Gebruik waar nodig meer locaties;
  • Zet jonge tieners in als jury;
  • Bedenk een leuke veilige surpriseactie stel dat Sirkelslag niet door kan gaan.

(Mocht Sirkelslag KIDS vanwege aangescherpte coronamaatregelen toch niet door kunnen gaan dan zullen geen kosten in rekening worden gebracht. Houd de pagina Protocol jeugdactiviteiten in coronatijd in de gaten voor updates).

Meer informatie over Sirkelslag KIDS