Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Sta op voor kinderen in nood tijdens de lockdown

Gezinnen hebben het tijdens deze lockdown zwaar. Ouders maken zich zorgen over de toekomst of proberen thuis hun werk zo goed mogelijk te doen, terwijl ze hun kinderen lesgeven. Kinderen zijn hun vertrouwde ritme kwijt en zijn aangewezen op ouders die niet opgeleid zijn als leerkracht. Wat kunnen we (als kerk of zelf) doen om deze gezinnen te ondersteunen?

Afgelopen donderdag berichtten verschillende bronnen dat de sluiting van de scholen de kans op kindermishandeling groter maakt. Het aantal meldingen bij Veilige Thuis verdrievoudigde in sommige regio’s tijdens de vorige lockdown. Daarnaast zijn de meldingen van kindermishandeling die bij Veilig Thuis binnenkomen complexer. Dat zijn zorgelijke berichten nu dit weekend bekend werd dat basisscholen en kinderdagverblijven in ieder geval nog drie weken hun deuren gesloten moeten houden.

Effect op ontwikkeling kinderbrein

Als pleegmoeder heb ik mij de afgelopen jaren vrij intensief bezig gehouden met het thema kindermishandeling. De gevolgen voor kinderen die ermee te maken hebben zijn enorm. Gelukkig zijn er goede behandelingen en therapieën, maar doordat de effecten van chronische stress en complex trauma op bijvoorbeeld de ontwikkeling van het kinderbrein zo groot zijn, houdt een deel van de kinderen hier blijvend last van.

Natuurlijk realiseer ik mij dat ik als pleegouder, die regelmatig andere pleegouders spreekt, te maken krijg met de meest ernstige vormen van kindermishandeling en dat de situaties waar ik van hoor gelukkig uitzonderingen zijn. Feit blijft echter dat het aantal meldingen tijdens de vorige lockdown in sommige regio’s verdrievoudigde en de complexiteit van de meldingen toeneemt, nu de crisis al zo lang duurt. Gelukkig gaat het niet in alle gezinnen zo maar in veel gezinnen piept en kraakt het wel. Als ik die gegevens op mij in laat werken, voel ik een steen in mijn maag. Zeker als ik bedenk dat alle kinderen nog minstens drie weken thuis zijn.

Blue Monday

Vandaag is het ‘Blue Monday’, de dag die ook wel bekend staat als de deprimerendste dag van van het jaar. En wanneer we het nieuws over kindermishandeling en al het andere verdrietige nieuws op ons in laten werken, hebben we alle reden minstens in een flinke dip te komen. Kunnen we echter van deze deprimerende dag een dag met een gouden randje maken voor deze kinderen in een lastige situatie? Dat geloof ik absoluut! Ik geef drie tips voor drie verschillende doelgroepen.

Tip 1: Noodopvang is er niet alleen voor cruciale beroepen  
Ben jij ouder en staat het water je aan de lippen? Voorkom dat het uit de hand loopt. Overleg met school welke mogelijkheden er zijn. De noodopvang is niet alleen bedoeld voor ouders met cruciale beroepen, maar ook voor kwetsbare kinderen. Kijk daarnaast eens om je heen. Zijn er mensen in jouw omgeving die de komende weken af en toe tijd hebben om jullie een dagje te ontlasten? Heb de moed hen om hulp te vragen!

Tip 2: Bied hulp aan anderen voor een dagje thuisonderwijs
Heb jij nog wat ruimte in je hart en je agenda voor gezinnen die het momenteel lastig hebben? Kijk om je heen en bied gezinnen aan bijvoorbeeld de komende weken hun kinderen een dagje thuisonderwijs te geven. Heb je zelf kinderen in de basisschoolleeftijd, dan vind je eigen zoon of dochter het misschien ook wel fijn om af en toe samen met een klasgenootje het schoolwerk te maken en elkaar te helpen met werk dat ze moeilijk vinden. Gezinnen waar de onzekerheid en de stress groot zijn en waar kinderen wonen die veel behoefte hebben aan duidelijkheid en een vast ritme, zullen het waarschijnlijk het meest pittig hebben. Zij zijn dus misschien wel heel blij met je aanbod.

Tip 3: Overleg met de school wat de kerk kan betekenen
Ben jij jeugdwerker of kerkelijke professional en willen jullie vanuit de kerk wat voor deze gezinnen betekenen? Overleg met de school wat jullie vanuit de kerk bijvoorbeeld kunnen betekenen in de noodopvang. Voor leerkrachten is het een hele uitdaging om zowel online onderwijs te geven als de kinderen in de noodopvang voldoende aandacht te geven. Heb je al contact met het buurthuis, dan kun je ook contact met hen zoeken. Buurthuizen mogen voor kwetsbare groepen nog steeds open zijn. 

Een dag met een gouden randje

Deze tijd vraagt veel van iedereen, dat realiseer ik mij heel goed. Steeds maar improviseren zonder uitzicht op verbetering op korte termijn maakt dat we de moed kunnen verliezen en ons concentreren op ons eigen gezin of op onze eigen kerk. Maar kijk juist op deze Blue Monday eens om je heen. Voor welk kind in een lastige situatie kun jij in Jezus’ naam tot zegen zijn? Zo wordt dit een dag met een gouden randje.

De Kinderwinkel in Den Haag (onderdeel van Stek Jong) is dagelijks open voor kinderen die er hun schoolwerk komen maken. Bekijk hun facebookpagina voor inspiratie. 

Corina Nagel-Herweijer
Verbindend Specialist School & Kerk

Foto: BijMaris