Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

"Stoppen met jeugdwerk is geen optie. Je laat jongeren toch niet gaan?"

Veel gemeenten vinden het lastig om contact te houden met de jeugd. De coronacrisis maakt het nog lastiger. Ds. Folkert de Jong weet hier alles van, maar vindt het geen optie om de jongeren los te laten. Als hij moet drinkt hij een biertje met ze in de keet. Alles om relaties op te bouwen. Hoe moeizaam dat soms ook is.

Folkert de Jong is bijna 2,5 jaar jongerenpredikant van de Protestantse Gemeente te Aalten. Een streekgemeente met zo’n 6000 leden. Samen met de jeugdwerkster, Heidi Ebbers, stonden zij op het punt om het relatiegerichte #Durfte te starten toen de eerste lock down kwam. ‘Dat rotvirus.’ Maar hij ging door met contacten leggen.
Folkert: ‘Relatiegericht jeugdwerk is het leren kennen van kinderen en jongeren. Het heeft geen resultaat en kost veel tijd. Een activiteit is een middel, ze helpt om jongeren te ontmoeten. In deze tijd, buiten activiteiten om, is het lastiger om contacten te onderhouden.’

Start met relatiegericht jeugdwerk

‘Het is moeilijk om nu te starten met relatiegericht jeugdwerk. Je kunt een jongere die je niet kent, niet zomaar een WhatsAppbericht sturen. Daar zit je als volwassene ook niet op te wachten. Het kan zelfs creepy worden als je dat elke week doet.’
Tegelijkertijd, aarzel niet. Benut de contacten die je wel hebt en blijf met deze jongeren in contact. Werk aan PR. ‘Zo weet heel Aalten van het maandelijks online-initiatief ‘een biertje met de dominee’, maar ik ben natuurlijk lang niet met iedereen in contact.’
Regelmatig worden er bruggen geslagen door een oma of een moeder. Zo ontdekte hij dat een jongere en hij dezelfde muziek leuk vinden. Zo’n opening grijpt hij direct aan. Samen gingen ze naar een concert van Skillet.

Jongeren blijven opzoeken

De kern van relatiegericht jeugdwerk is dat het moet groeien en veel tijd kost. Vorig jaar had ik vier jongeren die belijdeniscatechese volgden. Ze deden geen belijdenis, maar hij houdt contact met ze. Het vraagt blijvend contact zoeken en initiatief nemen.
‘Zo hing er een poster in het dorp van 'biertje met de dominee', maar één van de jongeren had een sticker op de poster geplakt over het woord 'dominee'. De tekst was vervangen met ‘CHV Barlo’ of te wel ‘biertje in de keet’. Daar maakte ik een foto van en zette het meteen op Facebook met de mededeling dat ik best een biertje met hen wilde drinken. Daar konden ze dus niet meer onderuit.’

Groep Diepgang gestart

In Aalten was een catechesegroep die niet lekker liep. Met een aantal ouders is Folkert toen een nieuwe jongerengroep ‘Diepgang’ gestart. Hij nodigt jongeren persoonlijk uit via WhatsApp en hoewel er echt gelovige thema’s op de agenda komen er ook jongeren die aangeven niet te geloven. Ze komen voor de gezelligheid en hun vrienden. Andere komen een paar keer en zijn dan weer weg. Maar Folkert onderhoudt ook na vertrek persoonlijk contact met ze. Een groep vergemakkelijkt het onderhouden van contacten. Je kunt een lied, mededeling of song posten. 

Online bijeenkomsten waardeloos en waardevol

‘Het pijnlijke is dat de crisis kansen afneemt daar moeten we eerlijk in zijn.’ Zo biedt hij de jongeren van Diepgang online bijeenkomsten over actuele thema’s. Ze hebben het recent gehad over de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Jongeren worstelden met de vraag: zijn dit nu christenen? En in maart spraken we bijvoorbeeld met elkaar over het thema: ‘Is corona een straf van God’.
Maar de opkomst is minder en gesprekken verlopensoms stroever. Sommige jongeren zijn moe van al het contact online en een aantal jongeren helpen liever hun ouders op de boerderij. Maar niettemin, zelfs al zou er niemand komen naar de online bijeenkomst, het is een contactmoment geweest en het kan gelijk een aanleiding zijn om daarna persoonlijk aan de jongeren te vragen wat hem/haar bezighoudt. 

Het gaat om doorgaan

Folkert wil waken voor succesverhalen. Soms is er geen klik of gaat het mis. Zo raakte hij een mobiel nummer kwijt van een meisje dat niet naar een groep mocht komen van haar moeder. Zo’n slordigheid zit hem dwars, want hij had met de tiener zelf in contact kunnen blijven.’
Gelijk ziet hij ook de impact van de contacten die hij onderhoudt. ‘Ik merk dat jongeren mij bellen, wanneer ze mij kennen.’ Zojuist kreeg ik een bericht van een jongen met de vraag: “Zullen we een rondje lopen.” Dat zijn de momenten die kunnen zorgen voor diepgang, een gesprek van hart tot hart.

Tips: 

  • Realiseer je het doel van relatiegericht jeugdwerk is dat je jongeren leert kennen, activiteiten zijn een middel.
  • In een groepsapp kun je wekelijks input posten (lied, filmpje, vraag) en contact maken. 
  • Jongeren die geen deel uitmaken van een groep kun je persoonlijk vragen hoe het met ze gaat. 
  • Ga na of aansluiten via een familielid mogelijk is en benut onverwachte momenten, ook via sociale media. 
  • Realiseer je dat het veel tijd kost om relaties op te bouwen.