Tienerwerkers in Amsterdam: “We kunnen écht het verschil maken”

Een keer per maand komen student-trainees van de Protestantse kerk Amsterdam bij elkaar voor een trainingsmoment over een bepaald thema. De student-trainees werken als tienerwerker bij verschillende kerken in Amsterdam. Afgelopen maand spraken ze met Young Professional Eva Bruggeman van Jong Protestant over de Jeugdtrends 2021.

“Teleurstelling en machteloosheid herkennen de tieners sterk bij hun jongeren”, vertelt Eva die zelf betrokken was bij de totstandkoming van de Jeugdtrends 2021. “Iedere keer weer raken jongeren teleurgesteld als een leuke activiteit of een evenement niet door kan gaan. Bovendien zijn er inmiddels al activiteiten die voor een tweede keer niet door kunnen gaan: bijvoorbeeld het vieren van je tweede ‘coronaverjaardag’.”

Veerkracht

De tienerwerkers vinden dat de Jeugdtrends 2021 veel negatieve trends benoemen: eenzaamheid, verdeeldheid en teleurstelling bijvoorbeeld. Toch zien ze ook veel veerkracht bij jongeren. Een van de tienerwerkers vertelt: “Veel jongeren proberen ook het beste van deze tijd te maken. Ze zijn creatief en zoeken naar manieren om elkaar nog wel te kunnen ontmoeten bijvoorbeeld door online ontmoetingen of door buiten samen te komen.

Wat ook opvalt is dat de jongeren juist nu bewust bezig zijn met hoe ze naar de wereld kijken en hoe ze goed kunnen zorgen voor de aarde. Eva: “Rond de verkiezingen zagen de tienerwerkers onder de oudere jongeren - vanaf een jaar of 16 - dat zij interesse toonden in partijen als Groenlinks en D66. Partijen die zich inzetten voor duurzaamheid.”

Contact onderhouden

Hoe gaan de tienerwerker nu concreet aan de slag met hun tieners met deze Jeugdtrends in het achterhoofd? Eva: “Voor de korte termijn noemden ze vooral praktische dingen om het contact met de jongeren te onderhouden: een persoonlijk appje of een kaartje sturen naar de tieners om hen een hart onder de riem te steken. Een ander idee is het maken van een wandeling met de tieners of het invoeren van een buddy-systeem waarbij ze twee tieners aan elkaar koppelen.”

De tieneravonden vinden in Amsterdam nog steeds plaats: volgens hetzelfde ritme als ‘normaal’ maar dan online. Rond Pasen zetten de tienerwerkers extra activiteiten op touw zoals het rondbrengen van paaspakketjes bij de tieners, tot het maken van een paasbrunch die dan kan worden opgehaald door tieners en hun ouders. Ook smeden ze alvast ideeën voor komende zomer: een reis naar Taizé is een wens die hoog op het verlanglijstje staat.

Hoop bieden

Eva: “Het valt mij op dat niet alleen de tieners zelf maar ook de student-trainees veel veerkracht bezitten. Zij vallen eigenlijk zelf ook nog in de doelgroep ‘jongere’ en vinden zelf ook veel herkenning in de Jeugdtrends. Ze bezitten een enorme dosis doorzettingsvermogen en passie voor het jeugdwerk. Een van de tienerwerkers concludeerde: “Wij hebben als tienerwerkers best veel invloed op hoe een jongere zich voelt, misschien wel meer dan je in eerste instantie denkt. Wij hebben een belangrijke rol en kunnen bijdragen aan het bieden van hoop. Het is waardevol om te ervaren dat - ondanks dat je elkaar maar weinig fysiek kunt ontmoeten - je als tienerwerken écht een verschil kunt maken in het leven van jongeren.”