Van virus naar viraal jeugdwerk

Nu Nederland in de ban is van het coronavirus en ook kinderen en jongeren het advies krijgen om niet meer in groepen samen te komen, poppen overal creatieve nieuwe ideeën op voor het kerkelijk jeugdwerk. Van het opzetten van een Insta Challenge tot het bouwen van een kerk in Minecraft (foto).

Jedidjah de Haan, jeugdwerker bij de Protestantse Gemeente in Emmen introduceerde in de Facebook Community van Jong Protestant de Insta Challenge en kreeg daarop veel reacties. Jedidjah: “Ik heb diverse opdrachten bedacht die tieners thuis kunnen uitvoeren. Ze krijgen daarvoor punten, meedoen is meteen 1 punt, maar winnen is 3 of zelfs 5 punten. Ik deel de opdrachten op Instagram, ideaal omdat de meeste tieners daar wel actief zijn. De opdrachten variëren van ‘bouw een kerk’ (van bijvoorbeeld kussens of lego), ‘zoek een bijbeltekst op’ tot ‘doe een boodschap voor een oudere’. Via de club-app groep ontstaat zo een mooie competitie.” (Red. voor het idee: kijk op Instagram jeugd.pgemmen).

Kerk in Minecraft

Ook jongeren zelf zijn creatief in het bedenken van nieuwe ideeën nu ze meer binnen zijn. Caspar (15) en Adrian (14) uit Utrecht bouwden een kerk in Minecraft. Caspar: “Adrian kwam op zaterdagmiddag met het idee en ik was meteen enthousiast. We hebben een kerk gebouwd waar iedereen online ‘in’ kan. In de game heb ik een boek met de liturgie en schriftlezing gekopieerd. Mijn ouders vonden dit zo leuk dat we zondagochtend met zijn allen op mijn slaapkamer naar onze Minecraft kerk keken en ondertussen naar de online kerkdienst luisterden."

Geef ons heden

In de Gereformeerde kerk in Almkerk is de gezinsapp gestart. Jeugdwerker Marian Timmermans: “Gezinnen krijgen via deze app gespreksvragen en ludieke opdrachten voor de kinderen. Zo keek men naar een filmpje van het hamsteren en mochten kinderen de toiletrollen thuis tellen met de vraag: ‘Hoe lang kunnen jullie daarmee vooruit?’ We lieten gezinnen vervolgens nadenken over het bekende gebed: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood.’ Hamsteren heeft te maken met: ikke, ikke, ikke. Jezus zegt niet: ‘Geef mij vandaag eten voor heel veel weken.’ Het gaat om ‘ons’, eten voor iedereen. Kinderen verwoorden zelf voorbeelden van momenten dat ze net even meer aan zichzelf dachten dan aan de ander. We hopen dat deze gezinsapp ouders en kinderen helpt om het geloofsgesprek te blijven voeren, ook nu alle gewone kerkelijke activiteiten noodgedwongen zijn gestopt.”

God verandert niet

Meta en Richard keken samen met hun kinderen Sarah (10) en Femke (8) afgelopen zondag naar een speciaal online kinderprogramma van Creatief Kinderwerk van Matthijs Vlaardingenbroek. Meta: “Wij vinden dit een mooie invulling van de zondagochtend. Vooral de actualiteit, creativiteit in de werkvormen, de humor in de Henkie show in combinatie met de bijbelverhalen spreekt de kinderen aan. Heel toegankelijk en herkenbaar. Het sluit aan bij hun belevingswereld. Mooi om te zien hoe Matthijs de link legt met het geloof. In deze tijd van het coronavirus verandert er zoveel in de wereld. God verandert niet, dat is een fijne gedachte in deze hectische tijden. Dat vinden wij belangrijk om aan onze kinderen mee te geven."

Dagopening

Thuis gezamenlijk de dag starten nu de kinderen niet naar school gaan? Op www.dagopening.nl vind je iedere dag een filmpje om thuis de dag mee te starten. Initiatiefnemer Erik Posthouwer, kerkelijk werker bij de Andreaskerk in Putten vertelt: “Doordat kinderen niet meer naar school kunnen verdween ook de dagelijkse opening uit het ritueel op school. Op verzoek van ouders van de school in ons dorp ben ik deze online dagopening gestart en heb ik deze beschikbaar gemaakt voor iedereen in Nederland.”

Meer inspiratie over jeugdwerk in tijden van corona vind je op de website van Missie Nederland.

Heb je zelf een idee of ben je juist benieuwd naar nog meer ideeën van andere jeugdwerkers? Word dan lid van gratis Facebook Community Jeugdwerkleiding Protestantse Kerk.