Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Verbondenheid met elkaar zit in de kleine dingen

Investeren in de relatie met kinderen en jongeren is belangrijk, zeker in deze tijd van afstand. Hoe doe je dat op een manier die vol te houden is? In de Protestantse Wijkgemeente de Oostpoort in Gouda pakken ze dat creatief op. STEP-werker Heidi Koster: "In Gouda organiseren wij actief de verbinding tussen jong en oud. Soms zit dat gewoon in het aanpassen van kleine dingen.”

“Ook al zit iedereen thuis en voelt het afstandelijk, er is best veel mogelijk en het hoeft niet altijd veel tijd te kosten”, vindt jeugdwerker Heidi Koster. “De Oostpoort organiseerde onlangs een online dienst met als thema ‘het gebed’ waarbij de kinderen zelf aan het woord kwamen. Er werd vooraf een filmpje opgenomen van de kinderen dat werd getoond bij het kindermoment. In het filmpje verwoordden de kinderen op een prachtige manier wat gebed voor hen betekent. Kinderen waarderen het dat ze zichzelf terugzien in de online dienst en de volwassenen voelen zich zo ook weer verbonden met het jeugdwerk.” 

Coronaproof knutselpakketje

Veel gezinnen vinden het vieren via het beeldscherm lastig. Hoe houd je de aandacht vast als kinderen een uur lang naar zo’n scherm moeten kijken? Een kerngroep van de kindernevendienst in Gouda stak de koppen bij elkaar. Heidi: “De kindernevendienstleiding maakte pakketten met knutselmateriaal passend bij het thema van de dienst en zetten deze klaar op een paar afhaaladressen. Wij willen het natuurlijk coronaproof organiseren en ook de kindernevendienstleiding niet onnodig belasten met extra werk want de meesten zijn zelf ook druk om alle ballen van werk en thuisonderwijs in de lucht te houden. De ouders kunnen het knutselmateriaal zelf ophalen op een aantal adressen. Zowel ouders als kindernevendienstleiding waarderen het dat ze elkaar weer even zien, op veilige afstand natuurlijk.

Bouw aan je band met tieners

Ook voor tieners zijn er genoeg creatieve ideeën om het lijntje warm te houden, vindt Heidi. “Dat hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Probeer vooral in te zetten op een goede band met ze. Zorg ervoor dat een tiener zich gezien en gehoord weet. Dat zit soms in kleine dingen. Je kunt ze bijvoorbeeld iedere week een appje sturen, ongeacht of er een reactie komt. Of stuur eens een persoonlijke brief en deel je ervaringen hoe jij de lockdown ervaart en hoe je ernaar uitkijkt om elkaar weer in ‘real life’ te zien. Als bemoediging kun je ook een klein cadeautje langsbrengen. Allemaal dingen waardoor een tiener zich gezien voelt; een blijk van ‘we missen je en denken aan je’. Pak die momenten van ontmoeting en wees waakzaam op signalen. Veel jongeren hebben het moeilijk, wellicht kun jij daarbij als jeugdwerker van betekenis zijn door het gesprek met ze te voeren

Plezier, ontmoeting en verbinding

Heidi bruist ondertussen van de ideeën. “Als het bij jouw club past, kun je ook kiezen voor korte online clubmomenten. Probeer je normale programma eens los te laten en zet in op plezier, ontmoeting en verbinding.” Sirkelslag YOUNG LITE op 5 februari is zo’n eenvoudig te organiseren activiteit. Of bekijk eenvoudig te organiseren ideeën bij Jeugdwerk To Go in de werkvormendatabase.

Simpel viermomentje

“Wij stimuleren de ouders ook om naar alternatieve manieren te zoeken om met hun tieners te vieren rondom geloof. Misschien lukt het samen volgen van de dienst met jouw tiener niet. Kijk dan naar wat wél kan. Zo is er in Gouda een moeder die haar tienerzoon elke zondagavond een vriend laat uitnodigen. Samen kijken ze dan naar de BEAM-kerkdienst en zo hebben ze toch een klein vier momentje rondom geloven. Zo simpel kan het zijn!”

De kracht van gebed

Onderschat ook de kracht van het gebed niet. Heidi: “Wij hebben met de jeugdleiders de dagen in de week verdeeld zodat er iedere dag iemand voor de jeugd bidt. En afgelopen zondag bracht de dominee tijdens de online dienst alle namen van de kinderen en jongeren in gebed bij God. Het zijn allemaal kleine dingen die eraan bijdragen dat we dit samen volhouden.”