Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vier tips om verbinding te houden met jongeren in de 'tweede golf'

De tweede coronagolf is een feit en hoewel jongeren nu wel naar school mogen, is het een lastige tijd voor hen. We hoeven echter niet bij de pakken neer te zitten. Als jeugdwerkleider is het van belang om juist in deze tijd verbinding te houden met de jongeren uit je kerk. Als Jong Protestant denken wij met je mee. In dit artikel lees je tips om de band met jongeren te versterken en te laten groeien. 

Tip 1

Houd als clubleider, jeugdleider of catecheet goed contact met je kerkenraad en of jeugdraad. Deel wat er leeft onder jullie als leiding en wat er leeft onder de kinderen en jongeren. Houd goed in de gaten wat de richtlijnen zijn in jullie gemeente, want elke gemeente maakt hierin zijn eigen keuzes. Zijn dingen niet duidelijk, vraag het na, zodat er een goede verbinding blijft tussen jullie als leidinggevenden en de jeugd- en of kerkenraad. 

Tip 2

Houd verbinding met de kinderen en jongeren uit de gemeente. Bedenk dat jongere kinderen het lastiger vinden om op een digitale manier verbonden te zijn. Wanneer het mogelijk is om het jeugdwerk voor hen gewoon door te laten gaan, ga dan met hen in gesprek en geef hen ruimte om te delen: Wat vinden ze lastig in deze tijd en wat misschien juist leuk? Kinderen die getest zijn, van wie een gezinslid corona heeft of van wie een ouder tot een risicogroep behoren zul je fysiek niet kunnen ontmoeten. Zorg dat je toch verbinding houdt. Stuur deze kinderen bijvoorbeeld een kaart, of breng het (materiaal voor) het knutselwerk langs. Wees creatief en laat de kinderen meedenken!

Met tieners kun je heel goed via de whatsapp(groep) verbinding houden. Je kunt de appgroep levend houden door zelf ook soms iets te delen in de groep, overdrijf daarin ook niet, want dat vinden tieners juist niet fijn. Zoek steeds op creatieve manieren naar het houden van verbinding met de tieners en onderschat daarbij de creativiteit van de tieners niet, maar zet die in!

Tip 3

Houd als kerk de verbinding met de ouders. Ouders die voortdurend thuiswerken, ouders in de zorg die aan de frontlinie staan, gezinnen in quarantaine: juist nu kan het voor gezinnen een lastige tijd zijn en is verbinding houden met de kerk extra ingewikkeld. Bedenk met elkaar als gemeente hoe je die verbinding kunt houden en versterken

Tip 4

Wees creatief en flexibel in deze periode. Al zijn er beperkingen, toch zijn er ook juist nu verschillende mogelijkheden. Hieronder geven we je een aantal ideeën mee. 

Omdenken is het toverwoord


Denk ook aan andere manieren die bij jouw context of gemeente passen. Misschien kun je met de jongeren bijvoorbeeld na de online kerkdienst appen over de preek, of juist ‘digitaal koffiedrinken’ als gemeente. Brainstorm met je team en met de jongeren samen over mogelijkheden die binnen jullie bereik liggen. Houd je aan de kaders, maar binnen die kaders kan er vaak heel veel. Omdenken is hierin het toverwoord, nu is het moment om met elkaar op zoek te gaan naar nieuwe inspirerende manieren van verbinding. Kan jouw groep van 16 tot 20 jarigen niet bij elkaar komen, verbind het dan fysiek, of verdeel hen in groepjes van 3 en laat elk groepje verslag doen in de app. Geef jongeren ook eigen verantwoordelijkheid hierin. 

Manieren om jeugdwerk te geven in coronatijd 

 

  1. Fysiek jeugdwerk

Let op dat je je daarbij aan de regels houdt en communiceer hier ook over met de jongeren en met de ouders. 

2. Duaal jeugdwerk

Dit is de meest flexibele vorm. Je kunt hierbij denken aan het geven van fysiek jeugdwerk (offline zoals altijd, maar dan volgens de bovengenoemde regels), er zullen altijd kinderen en jongeren zijn die vanwege de coronaregels niet kunnen meedoen omdat zij bijvoorbeeld verkouden zijn of in quarantaine. Bij de flexibele vorm houdt je ook met hen verbinding. Je kunt bijvoorbeeld een google-meet, teams- of zoomverbinding maken zodat jongeren vanuit huis mee kunnen doen. Ook kun je vragen via de app sturen naar de jongeren thuis, eventueel kun je de fysiek aanwezige jongeren ook de antwoorden op vragen bijvoorbeeld via de app laten sturen. Kortom wees creatief en houdt verbinding zowel fysiek als digitaal. Let daarbij op dat niet elk thema zich leent om op deze manier besproken te worden. Houd daarmee rekening bij de keuze van het thema. 

Je kunt ook kiezen voor digitaal jeugdwerk, gecombineerd met outdoor-activiteiten. Ga bijvoorbeeld met de groep geocachen en geef een aantal vragen mee voor onderweg. Maak een wandeling en laat de jongeren bij elk kruispunt een door jou bedachte opdracht uitvoeren. Of doe met elkaar een leuk buitenspel. Let bij de outdoor activiteiten goed op de veiligheid, zowel de coronaregels als de fysieke veiligheid onderweg moeten goed doordacht worden. Is je ruimte bijvoorbeeld te klein of niet goed te ventileren, dan is de outdoor-digitale combinatie ideaal. 

3.  Digitaal jeugdwerk

In deze coronatijd kunnen er allerlei situaties zich voordoen waarbij het niet mogelijk is om bij elkaar te komen. Dan kun je je jeugdwerk digitaal vormgeven. Dit vraagt om een goede voorbereiding. Kijk goed welke thema’s passend zijn voor digitaal jeugdwerk, bevraag ook de jongeren op wat zij willen. Kijk naar creatieve toepassingen als bijvoorbeeld Kahoot, kijk met elkaar een film en deel via de whatsapp vragen. Of ga aan de slag met werkvormen die je digitaal kunt doen

4. Outdoor momenten

Heb je een avontuurlijke of sportieve groep en is je binnenruimte niet geschikt? Ga dan aan de slag met een aantal buitenactiviteiten. Je kunt werkvormen voor buiten uit de database gebruiken, of bedenk zelf een leuke en vooral zinvolle activiteit. Bedenk daarbij manieren waarop de buitenruimte ingezet kan worden voor je activiteit. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het met elkaar opruimen van rommel in het bos of het park en daarbij in gesprek gaan over de rommel in je leven of de wereld die je zou willen opruimen. Je kunt een speurtocht doen met kinderen waarbij je een geloofsthema centraal zet, of je kunt elke keer dat je naar rechts moet een opdracht laten uitvoeren. Kortom: wees hierin zelf creatief! Houd bij de outdoor momenten goed rekening met de leeftijd van de deelnemers de veiligheid en de coronaregels en bereid alles goed voor.