Wat geloof jij eigenlijk?

Deze coronacrisis roept bij kinderen allerlei zingevingsvragen op. ‘Hoe komt het dat ik mijn vrienden en zelfs school ga missen als de scholen gesloten zijn?’ ‘Waarom maken volwassenen zich wel druk om corona en niet om het klimaat?’ ‘Kan God er niet voor zorgen dat het coronavirus verdwijnt?’ Hoe kun je kinderen helpen wanneer zij over dergelijke vragen nadenken?

Levensvragen

Kinderen stellen allerlei vragen. Zo leren zij zin en betekenis in het leven te ontdekken. Juist een crisis, zoals de pandemie waar we nu middenin zitten, roept allerlei grote vragen bij kinderen op. Sommige kinderen lukt het heel goed hun vragen te verwoorden en kunnen hier zelf antwoorden op bedenken. Maar de meeste kinderen hebben zowel voor het stellen van de vragen als voor het vinden van antwoorden andere kinderen én andere volwassenen nodig. Soms gebeurt dit spontaan, doordat een van de kinderen in je groep een vraag stelt. Andere keren komen die vragen op gang doordat levensthema’s in een programma aandacht krijgen.

Kindercredo

Als je kinderen de vraag stelt: ‘Wat geloof jij eigenlijk?’, dan is de kans groot dat het daarna heel stil wordt. Deze vraag is zo groot, complex en abstract, dat veel kinderen hier lastig een antwoord op kunnen formuleren. Wanneer je deze vraag echter in stukjes knipt en met kinderen over onderdelen van deze vraag gaat nadenken, wordt het heel anders. Wie of wat vertrouw jij? Welke mensen zijn voor jou belangrijk? Kun je in jezelf geloven? Is God er?

De kerk heeft deze grote vraag altijd in stukjes geknipt en het antwoord op deze vraag verwoord in geloofsbelijdenissen of credo’s. Karel Eykman schreef in zijn nieuwste boek ‘Wat geloof jij eigenlijk?’ ook een credo, maar dan speciaal voor kinderen. Hierbij had hij vooral kinderen op het oog, die nog niet zoveel over ‘geloven’ nagedacht hebben en in de bovenbouw van de basisschool of de eerste klassen van het voortgezet onderwijs zitten. In het credo staan uitspraken als ‘Ik geloof’, ‘Ik geloof in de ander’, ‘Ik geloof in grote woorden’ en ‘Ik geloof in God op mijn manier’.

Twee uitspraken uit het kindercredo:

Ik geloof in mezelf

Ik weet dat ik er mag zijn. Ik leef niet voor niets. Als ik niet in mezelf geloof, kan ik niet iets betekenen voor mensen om mij heen. Ik geloof dat er van me gehouden wordt.

Ik geloof in God op mijn manier

Ik weet echt niet wat ik me bij God moet voorstellen.
Maar ik geloof wel dat er een God in de buurt is
waar mensen tot hun recht komen
waar mensen elkaar vergeven
waar mensen bevrijd worden
waar mensen weer hoop krijgen
en waar mensen liefde vinden.

Verhalenbundel en lessuggesties

Bij ieder van de uitspraken schreef Eykman twee verhalen en een gedicht, zowel een verhaal uit de Bijbel als een eigentijds verhaal. Zo krijgen de kinderen beeld en taal bij de uitspraken. Jong Protestant, Kwintessens en PC GVO ontwikkelden gezamenlijk twee lesssuggesties bij ieder van de uitspraken en gespreksvragen bij ieder verhaal. Deze lessuggesties en gespreksvragen helpen kinderen hun vragen te formuleren en samen op zoek te gaan naar antwoorden op de vraag: Wat geloof jij eigenlijk? De lessuggesties zijn heel afwisselend. De ene keer ontwerpen de kinderen de cover van een tijdschrift en denken ze op deze manier na over de vraag wie een voorbeeld voor hen is en waarom ze graag op deze persoon willen lijken. Een andere keer tekenen ze met stoepkrijt uit met wie ze allemaal in verbinding staan en ontdekken ze dat ze onderdeel zijn van een groot geheel en wat dit voor hen betekent.

Het boek en de bijbehorende lessuggesties samen snijden dus allerlei levensthema’s aan. Het gesprek hierover helpt kinderen niet alleen antwoorden te vinden op de levensvragen die hierbij horen, maar creëert ook een open ruimte waarin kinderen de vragen kunnen stellen, die hen op dit moment bezig houden. ‘Van het een komt het ander’, luidt het spreekwoord niet voor niets. Dat geldt helemaal als je je ervan bewust bent dat kinderen met veel vragen rondlopen en je kinderen graag wilt helpen hierover in gesprek te gaan.

Dankzij een bijdrage van Het Mariënburgfonds en de Vrijzinnige Fondsen zijn de lessuggesties gratis te gebruiken. Je vind ze op www.wat-geloof-jij-eigenlijk.nl. Op deze site is ook het gelijknamige boek te bestellen. Het boek en de lessuggesties zijn bruikbaar op school, in de kerk en thuis.

Lees ook: 'Grote woorden zijn ook voor kinderen'