Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Wat is mijn verhaal?

"Wat is mijn verhaal? Hoe ontdek ik God in mijn leven?" In de programma's van 'Dit is mijn verhaal' krijg je als jongerenwerker handvatten om met jongeren in gesprek te gaan over kantelpunten in hún leven.

De verhalen uit de tentoonstelling


De programma’s van ‘Dit is mijn verhaal’ horen bij de tentoonstelling 'Dit is mijn verhaal: jongeren over geloof, hoop en inspiratie' van het Bijbels Museum. In de tentoonstelling spelen de verhalen van achttien jongvolwassenen een rol. Twee hoofdpersonen uit de tentoonstelling zijn Noud en Tatjana. Zij vertellen hun verhaal, en door hun verhalen kun je ontdekken wat het verhaal van je jongeren is.


Noud


Student en jeugdwerker Noud (19) kwam er op zijn veertiende achter dat hij transgender is. Noud besloot zijn ontdekking voor zichzelf te houden. Niemand mocht het merken of aan hem zien. Ook binnen zijn eigen gemeente voelde hij zich ongemakkelijk. Hoe kon hij daar zijn zónder iets te zeggen? Hij nam afstand, en durfde zich minder te ontwikkelen in zijn geloof. Noud: “Ik heb nooit getwijfeld of het fout was, en ik heb ook nooit getwijfeld of God bestaat en of het in zijn ogen fout was. Maar ik heb wel getwijfeld waar God specifiek voor mij was op dat moment.”

Toch begon hij na een half jaar met praten. En de mensen om hem heen reageerden positief. Daardoor voelde Noud zich echt welkom in zijn gemeente en durfde hij zich weer te ontwikkelen in zijn geloof. “Als de dominee of de kerkelijke gemeente niet goed hadden gereageerd, was mijn verhouding tot het geloof ook heel anders geweest.” Niet alleen zijn naasten en zijn gemeente steunden hem. Ook de tekst van Jesaja 40:31 gaf hem kracht: “Wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput.”

De tekst hielp hem niet op te geven tijdens moeilijke momenten. En nog steeds inspireren de woorden hem. Maar nu vooral tijdens alledaagse momenten. Als hij even niet weet wat te doen bijvoorbeeld, of tijdens gesprekken over christenen en lhbt’ers. Lees meer over het verhaal van Noud >


Tatiana


Tatiana (28) komt uit Brazilië. Nadat ze trouwde met een Nederlandse man, verhuisde ze naar Nederland. Toen ze in Nederland kwam, besefte ze dat ze in Brazilië door geldzorgen een moeilijk leven had. Haar oma leerde haar te genieten van de mooie momenten en haar vertrouwen niet te stellen in materiële zaken. Ze vertelde haar vaak het verhaal van de rijke jongeling. “Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan, dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan” (Marcus 10:25).

Tatiana vindt dat de mensen in Nederland veeleisend zijn. Als iets tegenzit worden mensen snel chagrijnig. Nederland is een rijk land en veel mensen zijn erg bezig zijn met materiële zaken en minder met elkaar helpen.


Wat is jouw verhaal?


De verhalen uit de tentoonstelling raken, inspireren en geven te denken. Ze zijn persoonlijk, maar gaan tegelijk over universele thema’s, zoals identiteit, relaties, de waarde van de Bijbel. Jong Protestant ontwikkelde bij zes van deze verhalen programma's, waarmee je met jouw jongerengroep (15+) aan de slag kunt. In deze programma's staan de universele thema’s centraal. De jongeren ontdekken welke rol dit thema in hun eigen levensverhaal speelt en gaan hier door de verhalen uit de tentoonstelling, bijbelgedeelten en de werkvormen op een vernieuwende manier naar kijken. Zo werken ze aan hun eigen verhaal.


Tentoonstelling
De programma’s van ‘Dit is mijn verhaal’ zijn ontwikkeld bij audio’s en video’s van de tentoonstelling 'Dit is mijn verhaal: jongeren over geloof, hoop en inspiratie' van het Bijbels Museum. De tentoonstelling is in 2020 op verschillende plekken in het land te zien. De tentoonstelling kwam tot stand met steun van het Fonds Kerk en Wereld, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Vermeulen Brauckman Stichting, Stichting Woudschoten en Stichting Rotterdam.

Ga naar de programma's 'Dit is mijn verhaal'