Zo leeft Pasen voort in Zoetermeer na de PaasChallenge 2021

De Protestant Gemeente Oosterkerk in Zoetermeer sloot het online catecheseseizoen af met de PaasChallenge. Aarzelend slaan de jongeren de spijkers in het kruis. ‘Eigenlijk doe je Jezus dus tweemaal pijn met je fouten en de spijkers?’ Missionair werker Timo Hagendijk legt ze uit dat onze fouten achterblijven, wij mogen in vrijheid verder.

Mentoren Cocky van Dorp en Irene Hoogendoorn-Biemond hebben in de nieuwbouwwijk het coronaproof QR-codespel PaasChallenge 2021 uitgezet voor hun catechisanten. Timo: “Er is een enorme behoefte om elkaar na al die online ontmoetingen weer te ontmoeten. Geweldig dat je ze dan samen op pad ziet gaan, ze kiezen een karakter, gaan op onderzoek en werken samen!”

Servicelijn

Gezien de avondklok is de route tweemaal uitgezet op 8 locaties. Het start– en eindpunt werd gecombineerd. Irene: “De puzzel met het doolhof, daar kwam ik ook met mijn vwo-diploma niet uit dus een servicelijn openen, leek ons handig. Bij vragen konden de jongeren daarheen bellen. Zo voorkom je ook groepsvorming.”

De jongeren wisten tot aankomst bij het startpunt niets. Ter plekke wachtte een van de mentoren ze op die kort de werkwijze toelichtte en de jongeren uitdaagde om een van de gesprekspartners van Jezus te kiezen. Irene: "Alle jongeren kregen een kleine goodiebag mee met enkele benodigdheden zoals het score- en routeblad, het mobiele nummer van de servicelijn, wat lekkers, een pen, hobby hamers en kleine spijkertjes.” Na het scannen van de eerste QR-code gingen de jongeren nieuwsgierig op pad.

Onderweg

De gemeente huist in een relatief jonge wijk en het was soms flink lopen tussen de huizen van gemeenteleden. Het maakte dat de jongeren zeker 4 kilometer hebben afgelegd. Timo: “Opvallend was dat mensen graag meewerkten, omdat ze het leuk vonden om na zo’n lange tijd de jongeren weer te zien.”

Omdat jongeren zelfstandig op pad gaan, weet je niet precies wat er onderweg gebeurt. Irene had alle puzzels geprint. Deze lagen op elke locatie onder de deurmat. Zo hielden we de snelheid erin! Ook is de servicelijn enkele keren gebeld. Irene vertelt lachend: “Een slimmerik had het hele QR-code systeem zo gekraakt en alle antwoorden te pakken.”

Het kruis

In een flinke tuin van een van de gemeenteleden zat Timo Hagen in nabijheid van het kruis. Hij daagde de jongeren uit om goed na te denken waar ze gingen slaan en liet ze dan hun gang gaan.

Waar jongeren normaal flink losgaan als ze een hamer in handen krijgen, zag hij ze nu ingetogen aan de slag gaan. Timo: “Het kruis is voor ons gewoon geworden en als je de diepte ervan iets meer op je in laat werken dan doet dat iets. Ik legde uit hoe geraffineerd Romeinen waren in martelen. Met geselen stopten ze een slag voor je dood neerviel. Ik zag jongeren met afschuw reageren. Gelijk is het bijzonder om mee te geven dat het kruis ook zoveel meer is. Genade is niet goedkoop, maar gelijk betekent het voor ons vergeving. Onze fout blijft daar en jij mag vrijuit gaan. Het kruis had de volle aandacht, je zag jongeren nadenken over de betekenis. Ik denk dat het onvergetelijk voor ze is geweest.”

Opstanding

Best moe kwamen de jongeren bij het eindpunt aan. In plaats van zaadjes te poten hebben ze in Zoetermeer voor potten gekozen waar de jongeren bloembollen in gingen poten. Dat komt net even sneller op. Irene: “De Opstanding is uit te leggen met het bolletje dat afsterft en ondanks de strenge vorst weer terugkomt, gaat groeien en bloeien. De jongeren in onze route hebben hun eigen pot en bloembollen meegenomen. De potjes met bloembollen van de andere jongeren zetten we zichtbaar in de kerk. Zo leeft Pasen voort.”

Tips:

• Houd het veilig, leg de hamer vast aan een ketting of gebruik hobbyhamertjes.
  • Zorg voor echt kleine spijkertjes.
  • Open een servicelijn waar een leider beschikbaar is voor zij die onderweg vastlopen bij puzzels
  • Benut waar mogelijk het geloofsgesprek bij het kruis.
  • De route is in 60 minuten als snel krap, plan eventueel wat ruimer tijd in.

Meedoen met de PaasChallenge 2021 kan nog!
Lees meer informatie op deze pagina, meld je aan en ontvang direct een link met de downloads.