Bezorg een glimlachsteen

Kinderen creëren een glimlachsteen Daag kinderen uit een glimlachsteen te bezorgen bij iemand in de gemeente.

Bezorg een glimlachsteen

Daag kinderen uit een glimlachsteen te bezorgen bij iemand in de gemeente.

Doel:

• Kinderen leren dat Jezus door je heen werkt als jij iemand blij maakt.
  • Kinderen creëren een unieke glimlachsteen en bezorgen de steen bij iemand (in de gemeente) die in hun ogen een glimlach kan gebruiken.

Nodig:

• Een krat die afgesloten kan worden (waterproof).
  • Koop decoratiestenen, kwast en gele betonverf. Houd er rekening mee dat de winkels op dit moment dicht zijn je dus van te voren moet bestellen. Dat kan bijvoorbeeld bij bol.com, de praxis of de intratuin.
  • Schilder de stenen felgeel. Je kunt dit zelf doen, of aangeven dat de deelnemers de stenen zelf kunnen schilderen.
  • Print de bijlage met de opdracht en doe deze in een insteekhoes.
  • Print overeenkomstig het aantal stenen ook eenzelfde aantal gedichten, zie bijlage.
  • Zorg voor enveloppen (A5). Maak een lijst (zie bijlage) waar de kinderen hun naam op kunnen zetten.
  • Zorg voor zwarte stiften en pennen.

Duur:

• Voorbereidingen: 60 min.
  • Uitvoering: 20 min.

Voorbereiding

Ga na (bij de koster of commissie van beheer) of je gedurende bijvoorbeeld 30 dagen buiten bij de kerk een krat mag plaatsen.
Verzamel alle materialen en print de bijlagen.

Geef het project aandacht tijdens de kerkdienst, bijvoorbeeld bij het kindermoment. Vertel over de glimlachsteen en vraag of de kinderen/gemeenteleden iemand kennen die het nu moeilijk heeft. Geef aan waar en wanneer ze een steen en gedichtje kunnen ophalen om mee te doen.

Doe alle materialen in de krat en zet de krat bij de kerk.

Uitvoering

Zet alle materialen in de krat bij de kerk. Daag kinderen uit om langs de kerk te lopen en van een (gele) steen een glimlachsteen te maken.

• Ze lezen op de opdrachtkaart dat Jezus voor ons is gekomen en door ons wil werken. Zij doen ertoe en wij kunnen andere mensen laten weten dat we ze niet vergeten.
  • De kinderen nemen een steen en doen dit door er met een zwarte stift een smile op te tekenen. Ze nemen ook een gedicht mee en schrijven een boodschap op de achterzijde.
  • Op de lijst schrijven ze hun naam, zo weet jij wie er een steen heeft meegenomen.
    Vervolgens doen ze de envelop met steen en gedicht bij iemand in de brievenbus die een glimlach kan gebruiken.

Variatie: Een kind kan natuurlijk ook iets heel anders van de steen maken, een bloem, cupcake, schildpad, enz. Dat is helemaal aan het kind.

Tip: Kijk af en toe eens hoe het met de voorraad staat. Het is jammer als een kind langskomt en er zijn geen stenen en gedichten meer.

Aandacht voor de glimlachsteen

Benadruk dat de actie heel mooi is om jong en oud te verbinden in een tijd dat we elkaar nauwelijks zien. Benoem dit tijdens de onlinedienst.

Andere tips:

Maak een poster van dit project en hang deze op in de basisschool.
Benut de eventuele WhatsAppgroep van ouders in de gemeente en moedig hen aan mee te doen met dit project.
Schrijf een klein stukje over de actie in het kerkblad.

Kinderen en ouderen
Wees ook niet bang om ouderen uit te dagen mee te doen. Misschien kennen zij een (klein)kind dat het moeilijk heeft. Zij kunnen bij hem/haar een steen en kaartje door de brievenbus doen.

Impact zichtbaar maken  (60 min. optioneel)
Het is mooi om voor de gemeente zichtbaar te maken wat de glimlachsteen uitwerkt. Dat kan bijvoorbeeld door:

• Een interview
    • Vraag een van de kinderen die zijn naam op de lijst heeft gezet hoe het was om dit te maken. Werd het kind er zelf ook blij van? Vraag aan degene waar de glimlachsteen is bezorgd hoe het was om verrast te worden. Neem het op in het kerkblad en het zal weer anderen inspireren.
  • In beeld
    • Maak een foto van een kind dat een glimlachsteen maakt.
    • Een foto van een kind dat een gedicht schrijft.
    • Een foto van het brievenbusmoment.
    • Vergeet geen toestemming te vragen aan de ouders.
    • Laat de foto’s via PowerPoint zien tijdens de dienst