Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Bijbelse boodschappen

De jongeren zoeken naar boodschappen bij gemeenteleden en relateren producten deze aan bijbelverhalen. Op het moment dat ze bij de kassa komen ontdekken ze Jezus’ boodschap uit Matteüs 6 en blijven ze niet met lege handen achter.

Bijbelse boodschappen

De jongeren zoeken naar boodschappen bij gemeenteleden en relateren producten deze aan bijbelverhalen. Op het moment dat ze bij de kassa komen ontdekken ze Jezus’ boodschap uit Matteüs 6 en blijven ze niet met lege handen achter.

Doelen

 • Jongeren zoeken naar bijbelse boodschappen en komen zo (op veilige afstand) in contact met gemeenteleden.
 • Jongeren bedenken zelf in welk Bijbelverhaal het gevonden product voorkomt.
 • Jongeren worden geconfronteerd met de boodschap van Jezus dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het alledaagse, en dat we prioriteit mogen geven aan Gods nieuwe wereld.
 • Jongeren ervaren door niet met lege handen te vertrekken iets van de belofte dat Jezus meer geeft dan je verwacht.

Benodigdheden

 • Startpunt:
 • Kassa’: 
 • Eindpunt (supermarkt of bakker): 
  • Zorg dat jongeren na inleveren van de tegoedbon wat lekkers mogen meenemen. 
  • Koop ook gelijk iets voor de winnaar.

Overzicht  

 • Voorbereiding                               20-30 min.
 • Bijbelse boodschappen              60 min.      
 • Kassa                                            15-20 min.
 • Lekkers afhalen                            10 min.
 • Winnaar bekendmaken               10 min.

Voorbereiding

Bepaal het startpunt waar de jongeren hun formulier ‘Bijbelse boodschappen’ ophalen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een box in de tuin, bij een van de jeugdleiders.

Doe deze werkvorm gedurende een dagdeel. Dit maakt dat jongeren in tweetallen op pad kunnen en elkaar niet tegenkomen. Laat jongeren vooraf via WhatsApp aan je doorgeven met wie ze dit gaan doen.

Vraag 9 gemeenteleden die enigszins in dezelfde wijk of buurt wonen om een bigshopper bij de voordeur te zetten met daarin 1 product. Ieder gemeentelid heeft dus slechts een product in de tas staan. Het gaat om: honing, blikje vis, meel, brood, appel, druiven, lege (!) fles wijn, zout, melk. De jongeren nemen het product niet mee, maar laten het in de bigshopper staan.                              
Zorg dat een jeugdleider fungeert als ‘de kassa’. De jongeren gaan daar als laatste naar toe. In de tuin kunnen ze op afstand met hem of haar in gesprek. De jeugdleider heeft nodig: een bijbel, de gespreksvragen (zie bijlage) en voor alle jongeren een print van de kassabon en de tegoedbon (zie bijlage). Het adres waar ‘de kassa’ is, vul je voor de jongeren in op het formulier ‘Bijbelse boodschappen’.

Tip: Heb je veel tweetallen? Zorg dan voor meerdere jeugdleiders die als ‘de kassa’ fungeren.

De jongeren doen boodschappen, maar gaan met lege handen van adres naar adres. Bij de kassa is de confrontatie met Jezus’ boodschap uit Matteüs 6. Leg uit wat jullie ga doen en maak een afspraak voor een lekker broodje dat ze gratis kunnen ophalen na inleveren van hun tegoedbon. Jij kunt deze vooraf al voldoen. Spreek met de winkel af dat echt alleen zij die een bon hebben, het broodje ontvangen.    

Uitnodiging via WhatsApp
Daag de jongeren uit om in tweetallen op zoek te gaan naar Bijbelse boodschappen. Benoem de startlocatie en het moment waarop ze kunnen spelen. Maak expliciet duidelijk dat er een prijs te winnen is.

Tip: De prijs voorkomt dat ze hun antwoorden gaan delen via WhatsApp.

Uitvoering

Afhalen formulier Bijbelse boodschappen 

De jongeren nemen het formulier 'Bijbelse boodschappen' mee van de startlocatie met daarop de werkwijze van het spel.

Zorg dat de jongeren gedurende 1 dagdeel het formulier kunnen ophalen. Op die manier hebben alle jongeren de gelegenheid en heb jij geen grote groepen mensen bij de deur. Benut dit moment om de jongere te vragen hoe het met hem/haar is door buiten (!) op afstand een praatje te maken. Maak je liever helemaal geen contact gezien de pandemie, zorg dan voor instructie op de deur en zet de formulieren en pennen klaar in een afgesloten krat bij de voordeur.
                                                           
Bijbelse boodschappen (60 minuten)
De jongeren zoeken in de buurt/plaats de bigshoppers op en kijken wat er in zit, bijvoorbeeld een pot honing. Ze nemen dit product niet mee, maar noteren het en bedenken zelf in welk bijbelverhaal dit product voorkomt. Bijvoorbeeld In het verhaal van Simson.
Zo vinden ze 9 boodschappen om daarna naar de Kassa te gaan. 

Kassa (15-20 minuten)
De kassabon maakt gelijk duidelijk of jongeren alle producten hebben gevonden.
Ze leveren hun formulier in voorzien van hun antwoorden en gaan in gesprek over Jezus’ boodschap uit Matteüs 6. Zie de bijlage voor de gespreksvragen.

Iets lekkers afhalen (10 minuten)
Het verrassingselement is dat ze hun tegoedbon kunnen omwisselen voor wat lekkers bij de bakker of supermarkt waar jij eerder een afspraak mee hebt gemaakt.

Prijspakket bezorgen bij winnaars (10 minuten)
De ‘kassamedewerker’ ontvangt alle formulieren van de jongeren en wil deze wellicht ook nakijken of spreek af dat hij er foto’s van maakt, zodat jij dit kan doen. Er zijn veel goede antwoorden mogelijk. Veel bijbelverhalen bevatten namelijk ‘boodschappen’. Denk aan:

 • Honing (verhaal Simson en de leeuw, Jonathan die honing nam tegen het bevel van zijn vader Saul in, Johannes de doper leefde van honing).  
 • Vis (verhaal 5 broden en twee vissen). 
 • Meel (Elisa vroeg het laatste meel aan de weduwe) 
 • Brood (vieren van het laatste avondmaal) 
 • Appel (Eva wordt vaak met appel geassocieerd ondanks dat er fruit staat, de liefdesappels van Ruben)  
 • Druiven (de verspieders namen druiven mee) 
 • Wijn (Ahasveros feest met veel wijn, wonder van Kana, Laatste avondmaal, Noach die dronken was van de wijn)
 • Zout (werd gebruikt bij offers, zout kan zijn smaak verliezen, Dode zee (Sodom en Gomorra))
 • Melk (belofte: land vloeiende van melk en honing, Paulus: melk versus vast voedsel)     

Geef het tweetal dat alle (9) boodschappen heeft gevonden en de meeste antwoorden goed heeft dus product heeft associatie met Bijbelverhaal een prijs. Maak het bekend via WhatsApp en bezorg de prijs thuis.